به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، سیاتیک یکی از عنوان درد کمر شناخته میشود که در آن درد معمولاً به سمت پاها و گاهی پنجهها پیش میرود. این اتفاق زمانی که چیزی در بدن بیمار، احتمالاً فتق دیسک یا خار استخوان، عصب سیاتیک را فشار بدهد، رخ میدهد. برخی درد شدید و تیزی را حس میکنند و دیگران مورمور، ضعف و بی حسی در پاها را حس میکنند.
بروز درد و از کارافتادگی موقت کمر و پاها به علت کمر درد یکی از مهمترین نشانههای بروز مشکل در عصب سیاتیک به حساب میآید. براساس مقالات مربوط به سیاتیک که در سایت تهران پین منتشر شده اند، اگر چه درد مربوط به سیاتیک میتواند شدید باشد، اما در بیشتر موارد با درمان بدون جراحی طی چند هفته رفع میگردند. مبتلایان به سیاتیک حاد که مربوط به ضعف قابل توجه در پاها، تغییراتی در مثانه و یا روده میباشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
درمان سیاتیک
توصیه میشود که سیاتیک را فوراً درمان کنید تا از پیشرفت علائم آن اجتناب شود. درمان سیاتیک ممکن است شامل روشهای جراحی و غیر جراحی شود. معمولاً روشهای بدون جراحی در ابتدا امتحان میشوند. جراحی زمانی ممکن است نیاز باشد که دلیل اصلی سیاتیک حاد باشد یا نقایص عصبی پیشرفت کنند، مثلاً پاها ضعیف بشوند.
درمان بدون جراحی برای سیاتیک
اولین خط درمانی برای سیاتیک معمولاً شامل ترکیبی از فیزیوتراپی، داروها، تزریق درمانی و درمانهای جایگزین میباشد. سیاتیک حاد معمولاً در طول ۴ تا ۶ هفته طی درمان بدون جراحی بهتر میشود. برای سیاتیک مزمن همراه با درد، مدت زمان ۸ هفته نیاز است، مدت زمان درمان ممکن است طولانیتر نیز شود و بستگی به علت اصلی بیماری دارد. معمولاً درد در کمر ایجاد میگردد، بنابراین درمان کمردرد میتواند درد سیاتیک را کمتر کند.
ماندن در تخت
سه روز استراحت میتواند درد سیاتیک را درمان کند ولی بیماران باید روی تشک سفت یا زمین بخوابند. بعد از آن، بهتر است به فعالیتهای طبیعی خود بازگردند و فیزیوتراپی را نیز شروع کنند.
فیزیوتراپی برای سیاتیک
فیزیوتراپی ترکیبی از تمرینات هوازی، کششی و قدرتی است و جز اصلی تقریباً هر برنامه درمانی سیاتیک میشود. ورزشهای درمانی ممکن است به برنامههای فیزیوتراپی اضافه گردند.
هدف فیزیوتراپی و ورزش برای سیاتیک شامل:
تقویت ستون فقرات و عضلات پایین کمر، شکم، باسن و لگن
افزایش استقامت هسته مرکزی بدن
کشش دادن به عضلات خشک و بدون انعطاف، مانند عضلات همسترینگ
ترغیب تبادل مایعات و مواد مغذی در بدن به وسیله ورزشهای هوازی سبک مثل پیاده روی، شنا یا استخر درمانی
داروها
از داروها به منظور کاهش درد، التهاب و تورم استفاده میشود. معروف ترین های بدون نسخه در این گروه که داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) نامیده میشوند شامل آسپرین، ایبوپرفن (ادویل، موترین) و ناپروکسن (ناپروزین، آلیوی) میباشد. اگر میخواهید آسپرین مصرف کنید، مراقب باشید. آسپرین میتواند منجر به زخم معده و خونریزی در برخی افراد بشود. اگر نمیتوانید NSAID ها را مصرف کنید، استامینوفن (تیلنول) را میتوانید جایگزین آنها کنید.
تزریق درمانی کمر در سیاتیک
تزریق درمانی کمر ممکن است به درمان درد ناشی از شرایطی که بر عصب سیاتیک اثر میکند، کمک کند. این تزریقات برای ایجاد تسکین کافی استفاده میشوند تا به بیمار اجازه دهند از برنامههای درمانی بهره مند شده و در آنها شرکت کنند. تزریقها در تشخیص منبع درد نیز کاربرد دارند و ممکن است برای تشخیص عصب مورد نظر نیز به کار بروند.
رایجترین نوع تزریق سیاتیکی به منظور رفع درد شامل:
تزریق استروئیدی اپیدورال
تزریق استروئیدی اپیدورال ممکن است به تسکین درد سیاتیکی ناشی از بیماریهایی مانند تنگی مجرای نخاعی، فتق دیسک و فرسودگی دست کمک کند. اهداف اولیه این درمان شامل:
کنترل پاسخ التهابی اطراف عصب سیاتیک ناشی از منابع شیمیایی و فیزیکی درد، مانند فتق دیسک یا فرسودگی دیسک
کم کردن فعالیت سیستم ایمنی به منظور کاهش تولید سلولهای التهابی در بدن
این تزریق استروئیدی در فضای اپیدورال در انتهای عصب بافتهای دیگر منتشر میشود و اثر التهاب را از طریق ساختار گیرندههای درد از بین میبرد.
مسدود کنندههای انتخابی ریشه عصبی
این نوع تزریق نزدیک عصب نخاعی و دقیقاً جایی که از منافذ بین مهرهای خارج میشود، انجام میگیرد. دارو التهاب را کاهش داده و دردی که عصب منتقل میکند را از بین میبرد. مسدود کنندههای انتخابی ریشه عصبی ممکن است برای یک یا چند ریشه عصبی از L۴ تا S۳ به منظور کنترل درد سیاتیکی انجام بگیرد.
ماساژ
تاثیر ماساژ بر بهبود سیاتیک هنوز مشخص نشده است، اما برخی افراد این کار را مفید میدانند ولی خطرات و عارض جانبی نیز وجود دارد. ماساژ ممکن است گرفتگی عضلات را رفع کند و درد را تسکین دهد.
دستکاری ستون فقرات
شواهدی مبنی بر فواید کم تا متوسط دستکاری ستون فقرات (همراه با برنامه ورزشی) برای درمان غیر اختصاصی درد پایین کمر و سیاتیک وجود دارد. با این حال، بیماران مبتلا به سیاتیک مقداری نگرانی درمورد خطر این روش و احتمال آسیب بیشتر به دیسکهای فتق شده دارند.
طب سوزنی
طب سوزنی وارد کردن سوزنهایی از طریق پوست در طب سوزنی سنتی میباشد و اعتقاد بر این است که بر روی نصف نهارهایی که از بدن عبور میکنند، زده میشوند. هرچند برخیها با انجام این روش تسکین مییابند، اما شواهد زیادی برای اثبات تاثیر طب سوزنی در درمان سیاتیک وجود ندارد.
جراحی سیاتیک
در افرادی که مبتلا به فتق دیسک یا تنگی مجرای نخاعی شدید و رو به پیشرفت هستند، ممکن است جراحی رفع فشار توصیه شود. جراحی ممکن است به برخی افراد با درد سیاتیکی شدید و مداوم نیز توصیه گردد. نوع این جراحی به دلیل سیاتیک بستگی دارد.
دیسکوکتومی جراحی است که از طریق برشی در کمر انجام میشود و قسمتی از دیسک که روی عصب فشار میآورد را حذف میکند. در میکرودیسکوکتومی از یک میکروسکوب برای مشاهده دیسک استفاده میکنند و بنابراین میتوانند برش کوچکتری را روی کمر ایجاد کنند.
پیشگیری از سیاتیک
همیشه نمیتوان از سیاتیک جلوگیری کرد و این وضعیت ممکن است عود کند. موارد زیر میتوانند نقش کلیدی در محافظت از کمر شما داشته باشند:
ورزش منظم: برای قوی نگه داشتن کمر، به عضلات هسته مرکزی بدن توجه ویژه ای کنید. این عضلات در ناحیه شکم و پایین کمر برای حالت بدنی مناسب و هم ترازی بدن ضروری هستند. از پزشک خود بخواهید برای فعالیتهای خاص به شما توصیههایی بدهد.
زمانی که مینشینید، حالت بدنی مناسبی داشته باشید: صندلی مناسب با قسمت کمکی برای پایین کمر، بازوها و گردشی انتخاب کنید بالشت یا حولهای لوله شدهای را برای حمایت قسمت کوچک کمر و حفظ انحنای این قسمت قرار بدهید. زانو ها و لگن خود را در یک سطح نگه دارید.
از مکانیک بدنی خوب استفاده کنید: اگر برای مدتی ایستاده اید، گاهی یک پای خود را روی چهارپایه یا جعبه کوچکی قرار دهید. وقتی چیز سنگینی حمل میکنید، بگذارید اندامهای پایینی بدن این کار را انجام دهد. مستقیم به بالا و پایین حرکت کنید. کمر را صاف کرده و فقط زانو ها را خم کنید. از بلند کردن و چرخیدن همزمان بپرهیزید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.