به گزارش خبرنگار مهر، مختار مهاجر رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در نشست خبری با اشاره به کاهش میزان بارندگی در این استان اظهار داشت: امسال میزان بارندگی در بخش شمالی استان ۷۰ درصد، در بخش میانی ۴۸ درصد و در بخش جنوبی ۲۷ درصد کاهش یافته است و بر این اساس پیش بینی میشود میزان تولیدات کشاورزی در این استان حداقل ۵۰۰ هزار تن کاهش یابد.
وی تصریح کرد: با توجه به این شرایط ضرورت دارد مباحث مربوط به آب و خاک در اولویت کار قرار گیرد و ما باید مواد آلی و مغذی خاک را افزایش دهیم تا ظرفیت آن توسعه یابد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به اینکه در همین راستا پروژههای آب و خاک در اولویت یک کار این سازمان است، تأکید کرد: ما در سه پهنه شمالی، میانی و جنوبی استان سه نوع خاک داریم که به خاکهای شیرین، شور و قلیایی تقسیم میشود. در بخش شمالی استان ۲۷۰-۳۰۰ هزار هکتار اراضی قلیایی داریم و در این راستا باید توسعه زهکشی را در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم درجه قلیایی بودن این خاکها را کاهش دهیم.
مهاجر با بیان اینکه میزان بارندگی در این نواحی از ۲۲۰ تا ۴۵۰ میلیمتر نوسان دارد، اظهار داشت: بنابراین توسعه زهکشی در این اراضی در دستور کار قرار گرفت و در ۴۵۰ هزار هکتار از اراضی استان مطالعات اولیه برای اجرای این طرح انجام گرفت و در نهایت مشخص شد که در ۲۸۰ هزار هکتار از اراضی باید طرح زهکشی انجام شود و ما بر این اساس طبقه بندی اراضی را انجام دادیم و کار را شروع کردیم.
وی با اشاره به اینکه اجرای طرح با همکاری قرارگاه خاتم الانبیا شروع شد، گفت: تاکنون ۱۰۸ هزار هکتار از اراضی مذکور زهکشی شده است. و به دنبال این اتفاق شاهد کاهش درجه شوری و قلیایی خاک هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان، سهم قرارگاه خاتم را در این پروژه ۸۰ هزار هکتار عنوان و تصریح کرد: ۳۰ هزار هکتار از این طرح تکمیل شده و ۵۰ هزار هکتار آن نیز در دست انجام است که ۳۲ هزار هکتار آن تا دهه فجر امسال تمام میشود.
مهاجر با اشاره به اینکه این زهکشی در دو نوع اراضی شور و آبهای شیرین انجام میشود، گفت: طرح زهکشی که در اراضی دیم استان انجام میشود در خاورمیانه بی نظیر است و اولین طرحی است که در این منطقه به این شکل اجرا میشود.
وی اضافه کرد: برآورد ما این است که با زهکشی ۲۸۰ هزار هکتار از اراضی استان حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را میتوان منتقل کرد. ضمن اینکه اجرای طرح منجر به افزایش تولیدات کشاورزی خواهد شد. به طوری که در صورت تأیید طرح بین یک تا یک و نیم میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی را خواهیم داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به اینکه تاکنون ۷۸ هزار هکتار سیستم آبیاری تحت فشار در استان اجرا شده است، خاطرنشان کرد: بر این اساس راندمان آبیاری نیز از ۴۰ درصد به ۷۵ درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: از سال گذشته ما یک مگا پروژه در قرارداد خاتم به امضا رساندیم و بر این اساس ۱۵ هزار هکتار از اراضی تعاونیهای تولید تحت پوشش آبیاری تحت فشار قرار گرفته است. که اجرای عملیاتی در ۴ هزار هکتار از این اراضی شروع شده، ضمن اینکه علاوه بر این ۱۵ هزار، ۱۵ هزار هکتار دیگر نیز در دستور کار قرار دارد و در مجموع تا سه سال آینده ۳۰ هزار هکتار از اراضی تحت پوشش این طرح قرار میگیرد.
مهاجر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در استانهای شمالی و گلستان میزان روان آبهایی که به دریای خزر انتقال داده میشود، ۹ میلیارد مترمکعب است، اظهار داشت: معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی این بحث را با کارشناسان وزارت نیرو به اتمام رسانده که حق آبه زیست محیطی که باید وارد دریا شود باید بین ۲ تا ۲.۵ میلیارد مترمکعب است و مابقی آن باید ساماندهی شود ضمن اینکه ما ۵۷۱ حلقه آب بندان داریم که مساحت آنها ۶ هزار هکتار است و در ۶۰ درصد این آب بندان ها مطالعات انجام شده و در ۶۰۰ هزار هکتار از آنها نیز عملیات لایروبی انجام شده است.
وی با اشاره به قنوات استان نیز تصریح کرد: قنوات از ذخایر فرهنگی و معنوی استان است و ۳۷۱ حلقه و رشته قنات در این استان ثبت شده است. همچنین ۳۰۰ حلقه و رشته قنات نیز به ثبت نرسیده است.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان، ۱۵ هزار هکتار از کشت برنج استان گلستان از محل آب این قنوات است. امسال مرمت بیش از ۵۰ رشته قنات را نیز در دستور کار قرار دادهایم.
به گفته مهاجر در استان گلستان ۱۷ هزار حلقه چاه مجاز وجود دارد و براساس ادعای آب منطقهای چیزی در همین حدود نیز چاه غیر مجاز در استان وجود دارد.
وی با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر اینکه چاههای غیر مجازی که تا قبل از سال ۸۵ حفاری شدهاند، باید مجوز دریافت کنند، افزود: در واقع برای تأمین حق آبه این چاهها باید از حق آبه پروانه داران کم کنیم که این در واقع به نوعی تشویق به تقلب و اعطای جایزه به متقلبان است و ما درخواست اصلاح این قانون را داریم.