به گزارش خبرنگار مهر، محمد جواد صالحینژاد صبح امروز در نشست خبری اعلام کرد: برای تکمیل فاز ۲ طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام حداقل نیاز به ۷۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای شبکههای اصلی و فرعی دارد که اگر تأمین شود، طی پنج سال اجرای آن به پایان میرسد.
مدیرعامل جهاد نصر افزود: برای تأمین اعتبار به دنبال فاینانس نیز هستیم که با کشور چین مذاکره و تفاهمنامهای امضا شده که در صورت نهایی شدن حدود ۲ میلیارد دلار جذب خواهیم کرد.
وی ادامه داد: برای مطالعات این پروژه ۵۰ میلیارد تومان اواخر سال گذشته اختصاص یافت که ۱۰۰ هزار هکتار را در دست مطالعه داریم. برای امسال نیز ۱۴۲.۵ میلیارد تومان به منظور ادامه مطالعات منظور شده که امیدواریم تا پایان امسال تخصیص یابد.
این مقام مسئول با بیان اینکه مطالبات مردم اجرای فاز ۲ این طرح بزرگ است، گفت: این طرح ۲۵۵ هزار هکتار است و تکمیل آن میتواند تحول بزرگی در سیمای اقتصادی منطقه ایجاد کند.
به گفته صالحی نژاد با تکمیل طرح ۵۵۰ هزار هکتاری ۹.۵ میلیون تن به تولیدات کشاورزی استانهای ایلام و خوزستان اضافه میشود و نیز ۱.۵ میلیارد مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی شده و ۳۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد خواهد شد.
افزایش ۳.۵ میلیون تنی تولیدات کشاورزی با تکمیل فاز یک طرح ۵۵۰ هزار هکتاری
مدیرعامل جهاد نصر از تکمیل فاز یک طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در مساحت ۲۹۵ هزار هکتار خبر داد و اظهار داشت: اکنون حدود ۲۹۰ هزار هکتار از این اراضی به زیر کشت رفته و ۳.۵ میلیون تن تولیدات کشاورزی استانهای ایلام و خوزستان را افزایش داده و ۱۶۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرده است.
صالحی نژاد با بیان اینکه ۱.۵ میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی و با مجوز رهبری اواخر سال ۹۲ اختصاص یافته بود، فاز اول این طرح در نیمه دوم سال ۹۷ به بهرهبرداری رسید.
به گفته این مقام مسئول در اجرای این طرح ۱۲۱ پیمانکار، ۳۸۰۰ دستگاه ماشینآلات سنگین و غیرسنگین، استفاده شد و ۲۳ هزار کیلومتر شبکه فرعی ایجاد شد.
مدیرعامل جهاد نصر با بیان اینکه طرح آب شمال غرب کشور در مساحت ۲۲۷ هزار هکتار در شورای امنیت ملی تصویب شده است، گفت: تاکنون ۱۲۶ هزار هکتار به بهرهبرداری رسیده و ۱۰۱ هزار هکتار باقی مانده است. تاکنون ۶ هزار میلیارد تومان به جهاد نصر اختصاص دادهاند و در صورتی که ۵ هزار میلیارد تومان دیگر اختصاص یابد، طی دو تا سه سال آینده به بهرهبرداری کامل خواهد رسید.
به گفته این مسئول این طرح ۲۰۰ هزار نفر اشتغال ایجاد کرده، ۵ میلیون تن به افزایش تولید اضافه خواهد کرد.
صالحینژاد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخیراً مدیرعامل سازمان تعاون روستایی کشور از عدم پیشرفت طرح ۵۵۰ هزار هکتاری و محول شدن اجرای آن به سازمان مذکور خبر داده است، گفت: در کنار اجرای این طرح قرار شده تشکلها و تعاونیهای کشاورزی ایجاد شود. صنایع تبدیلی و تکمیلی، بخشهای آموزشی و ترویجی، مکانیزاسیون کشاورزی پیاده شود که این وظایف در بخشهای مختلف جهاد تعریف شده است. بنابراین سازمان تعاون روستایی باید نسبت به ایجاد تشکلها و تعاونیها اقدام کند.
وی افزود: از سال ۹۵ یک درصد از اعتبارات طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به سازمان تعاون روستایی اختصاص مییابد تا تشکلها و تعاونیها را توانمند کند، ضمن اینکه قرارداد ۵۰ میلیارد تومانی هم در این زمینه با سازمان مذکور منعقد شده است.
صالحی نژاد تأکید کرد: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در اجرا موفق و در کل کشور کمنظیر بوده و در اجرای این طرح بیش از ۹۵۰۰ نفر مشغول به کار بودند، به طوری که در سفر نماینده رهبری به این استان مردم از افزایش ۱۰ برابری قیمت زمینهایشان و نیز افزایش تولید محصولات کشاورزیشان گفته و خواستار سریع اجرای فاز ۲ این طرح شده بودند.
مدیرعامل جهاد نصر در پاسخ به این سوال که طرح ۴۶ هزار هکتاری سیستان بر اساس منابع آب رود هیرمند اجرا شده، در حالی که این سهمیه با مشکلاتی مواجه شده، آیا از نظر کارشناسی این سرمایهگذاری میتواند درست باشد گفت: بر اساس پیمانی که قبل از انقلاب با افغانستان وجود داشته، ایران سالانه ۸۳۰ میلیون مترمکعب از رود هیرمند سهمیه دارد و آنها باید آن را اختصاص دهند.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه اگر بنا به دلایل سیاسی و یا تغییرات آب و هوایی این سهمیه آب تعلق نگیرد، نتیجه این طرح پرهزینه چه خواهد شد؟ خاطرنشان کرد: به هر حال منطقه سیستان و بلوچستان از نظر امنیتی و اجتماعی برای کشور مهم است و تا زمانی که این سهمیه اختصاص مییابد، از آن استفاده میشود و البته در مقاطعی از سال میزان دریافت آب از رود هیرمند حتی به چندین برابر سهمیه یادشده هم رسیده بود.