کرمانشاه- ردای مقام شکوهمند رسالت و سرپرستی امت اسلام با نزول نخستین سوره قرآن در ۲۷ رجب بر تن رحمه للعالمین نشست.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها – رؤیا متکیایی *: روزی که شعار توحید و وحدانیت الهی در فضای تاریک مکه و دوران جاهلیت آن زمان، طنین انداز شد، تنها برای اصلاح و هدایت منطقه حجاز و اعراب نبود، بلکه پیامبر مأموریت داشت تا رسالت جهانی خود را از محیط عربستان شروع کند.

شاهدِ رسالت جهانی پیامبر، آن جمله‌ای است که حضرت در آغاز دعوت عمومی خویش به نزدیکانش فرمود: (انی رسول الله الیکم خاصه و الی الناس عامه) همانا من فرستاده خدایم به سوی شما و به سوی عموم مردم.

و نیز آیاتی از قرآن به این حقیقت مهم اشاره دارد: (قل یا ایها الناس انی رسول الله الیکم جمیعاً) اعراف آیه ۱۵۸؛ بگو ای مردم همانا من فرستاده خدا به سوی همه شما هستم؛ و در آیه ۱۰۷ سوره انبیا می‌فرماید: (و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین) و ما تو را نفرستادیم مگر به منظور رحمتی گسترده برای جهانیان؛ و همچنین در آیه ۱۹ سوره انعام فرمود: (و اوحی الی هذا القرآن لانذرکم به و من بلغ) و این قرآن به من وحی شده است تا به آن شما و هرکس دیگر را که قرآن به او برسد آگاه سازم و بیم و هشدار دهم.

از آیات بالا معلوم می‌شود که رسالت جهانی پیامبر پس از ورود به مدینه و تنها برای مردم آن زمان طرح ریزی نشد بلکه دعوت آن حضرت از روز نخست برای عموم مردم در همه زمان‌ها و مکان‌ها آغاز شد.

ماجرای روز بعثت پیامبر موجب شد که پیامبر دیرتر از همیشه به خانه برگردد و خدیجه که نگران پیامبر بود با ورود ایشان به منزل علت را پرسید و پیامبر ماجرا را شرح داد و خدیجه که پیش از آن شنیده بود که راهب نصرانی در سفر شام به محمد (ص) گفت بود: «هذا نبی الامه» این پیامبر مردم است؛ و نیز کاهنان و علمای یهود و نصاری به او بشارت داده بودند که محمد (ص) پیامبر است و شانی عظیم و بزرگ دارد؛ خدیجه پیامبری محمد (ص) را پذیرفت و در میان زنان افتخار سبقت در ایمان نصیب او شد و امام علی (ع) نیز در سن ۱۰ سالگی با بصیرت به پیامبری محمد (ص) ایمان آورد.

تاریخ شهادت می‌دهد که پیامبر اسلام برگزیده خداوند برای هدایت و ارشاد بشر از گرداب جهالت است و او برنامه هدایت را از دریچه وحی الهی دریافت کرده است و پیشوای بزرگ جهانیان نه تنها برنامه آسمانیش دنیای آن روز را حیات و سعادت بخشید بلکه پس از گذشت ۱۴ قرن راهنمای جهان متمدن امروز است و دانشمندان عالم هر روز به عظمت و عمق دستورات دین الهی و آسمانی اسلام، بیش از پیش پی می‌برند.

بعثت پیامبر در شعر شاعران پارسی

تأثیر سرگذشت و آموزه‌های پیامبر اسلام (ص) بر فرهنگ ایرانی و بازتاب آن در ادب فارسی، پس از دعوت ایرانیان به اسلام موجب شد تا ایرانیان از همان آغاز بکوشند تا اندیشه‌های دینی را از زبان عربی به زبان فارسی بیان دارند و نیز از همان زمان هر اثری که به فارسی نوشته می‌شد به گونه‌ای با محمد صلی الله علیه و آله و سلم و احوال و آموزه‌های دین مبین اسلام پیوند داشت.

در شعر شاعران بزرگ فارسی در تاکید به رسالت پیامبر و نیز سخنان نبوی نمونه‌های فراوانی دیده می‌شود که از آن جمله می‌توان به ابیات زیر اشاره کرد.

حافظ به امی بودن پیامبر اشاره کرده و سروده است:

نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مسئله آموز صد مدرس شد

و عطار نیشابوری در منطق‌‎الطیر می‌سراید:

بعثت او سرنگونیِ بتان
امت او بهترینِ امت ان

*پژوهشگر و مدرس قرآن