خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: حجتالاسلام داود مهدوی زادگان، سرپرست سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی (سمت) در یادداشتی به ضرورت جهادتبیین در مسئله اصلاحات اقتصادی دولت پرداخته است.
مشروح این یادداشت را در ادامه بخوانید؛
اقتصاد ایران از پیش از انقلاب اسلامی نا سالم و غیر علمی پایه گذاری شده است و رفته رفته به اقتصادی بیمار تبدیل گشته است. نسخه پیچیهای سطحی نگرانه و بعضاً دیکته شده نهادهای بین المللی نظام سلطه نه تنها این بیماری را بهبود نکرد بلکه وضعیت را بدتر کرد. آخرین نسخه درمانیهای غیر علمی طرح ارز ۴,۲۰۰ تومان معروف به ارز جهانگیری است که ابتکار آن از دولت لیبرال مسلک تدبیر است. آثار منفی این ایده خیلی زود معلوم گشت. از سویی بیماری اقتصاد شدت گرفت و به بیماری مزمن تبدیل گشت. از سوی دیگر، گشایشی در زندگی مردم ایجاد نکرد بلکه مردم در خرید کالاهای اساسی مشمول این طرح اثر جدی و نمایانی را احساس نکردند. از سوی دیرتر، قدرت افساد گری دلالان و ابر سرمایه داری لجام گسیخته نو کیسه که فرصت استفاده انحصاری از رانت ارزی پیدا کردهاند، بسیار بیشتر شد. ثروت نامشروعی که اینان از این طریق به دست آوردند، قدرت بی سابقه خنثی سازی و مداخله در تصمیمات اصلاحی دولت و بر هم زدن تعادل بازار و زندگی عادی مردم را برای آنان بوجود آورده است.
اکنون نابسامانی و عدم سلامت اقتصاد ایران در آستانه غیر قابل تحملی رسیده است. بطوری که سالم سازی اقتصاد بر دولتها واجب و ضروری گشته است. لیکن پرداختن به این امر مهم نه فقط به همت عالی و شجاعت و عزم جدی دولت بلکه به حمایت ملی همه اقشار جامعه نیاز دارد. و دقیقاً به همین خاطر، دولتهای پیشین، اهتمام چندانی در ورود به این مساله مهم از خود نشان ندادهاند. آنها یا از فقدان آن عزم جدی و شجاعت عالی رنج میبردند و یا باور چندانی به حمایتهای مردمی نداشتند. اما اکنون به نظر میرسد دولت مردمی آیت الله رئیسی از این دو ضعف اساسی به دور است. ایشان برای جراحی عمیق اقتصادی هم شجاعت و توان خطرپذیری را همراه خود ساخته است و هم باور عمیق دینی به حمایت ملی و مردمی را دارد. بی جهت نیست که برای ارزیابی برنامه اصلاح یارانهها در صبح جمعه به میدان شهر میرود و بدون حاجب و دربان مستقیماً با مردم گفتوگو میکند.
بی تردید ایمان دینی بالا و جوان بودن دولت مردان آیت الله رئیسی در اقدام به چنین کار اصلاحی بزرگ ملی مؤثر است. و دقیقاً به همین خاطر، دولت سیزدهم برای اصلاح همیشگی و بنیادین اقتصاد بیمار به حمایت معنوی همه اقشار جامعه نیازمند است. چنانکه ولی فقیه در دیدار اخیرشان با کارگران بر این امر تأکید فرمودند: «امروز کارهایی که دولت در زمینهی اقتصاد در پیش دارد، کارهای مهمّی است و احتیاج به کمک همه دارد؛ یعنی همهی دستگاهها، قوای مختلف، آحاد مردم، مجموعهها، همه انشاءالله باید به دولت کمک کنند که بتواند به این نتایج دست پیدا کند.» (بیانات: ۱۹/ ۲/ ۱۴۰۱).
اما در میان قشرهای مختلف اجتماعی، جامعه دانشگاهی در حمایت معنوی و علمی از اقدام اصلاحی دولت نقش بی بدیلی دارد. زیرا دانشگاهیان بیش از هر قشر دیگری بر لزوم جراحی اقتصاد و ساماندهی آن واقفاند. آنان با راه انداختن جهاد تبیین از سویی میتوانند مردم را به ضرورت چنین کاری آگاه و همراه سازند و از سوی دیگر، در آسیب شناسی و ارزیابی انتقادی کار میتوانند همیار علمی خوبی برای دولت باشند. از این رو، امروز حمایت معنوی و علمی جامعه دانشگاهی از یک کار اصلاحی بزرگ اقتصادی بیش از گذشته ضرورت پیدا کرده است. منزلت و جایگاه اجتماعی و علمی دانشگاهیان مجالی برای تنها گذاشتن دولت مردمی در انجام این اقدام بزرگ اصلاحی باقی نمیگذارد. باید دانشگاهها و پژوهشگاهها و مؤسسات علمی در این جهاد تبیین مشارکت گستردهای داشته باشند تا ملت شریف برای همیشه از نابسامانی اقتصادی رهایی پیدا کنند و در مسیر مسئولیت تاریخی خود؛ یعنی شکل گیری تمدن نوین اسلامی قرار گیرند.
ازمان سمت به عنوان عضوی از جامعه دانشگاهی به پیروی از فرمایش ولی فقیه و همگامی با دولت انقلابی و ملت شریف، وظیفه خود میداند که ظرفیت معنوی و علمی اش را در به ثمر رساندن برنامه اصلاح اقتصادی آیت الله رئیسی بسیج کند. انشاالله
۲۶/ ۲/ ۱۴۰۱