به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «ایل بختیاری در دوره قاجار» نوشته آرش خازنی بهتازگی با ترجمه شهلا طهماسبی توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شده است.
آرش خازنی نویسنده اینکتاب، استاد تاریخ در کالج پومونا است و کتاب «سنگ آبی آسمان: تجارت فیروزه در تاریخ جهان» (انتشار در سال ۲۰۱۴) را در کارنامه دارد. او سال ۲۰۰۶ از دانشگاه ییل دکترای تاریخ گرفت و در سال ۲۰۱۰ با بورس تحصیلی کتابخانه هانتینگتون و UCLA به کالج پومونا رفت. خازنی سپس روی تاریخ امپراتوری و زیست محیطی خاورمیانه مدرن، آسیای جنوبی و اقیانوس هند و ... متمرکز شد. در همینزمینه هم یکتکنگاری با عنوان «قبایل و امپراتوری در حاشیه ایران قرن نوزدهم» منتشر کرد.
«شهر و بیابان: برخوردهای هند و ایرانی در جنوب شرقی آسیا» هم که سال ۲۰۲۰ منتشر شده از دیگر تالیفات آرش خازنی است.
نسخه اصلی کتاب «ایل بختیاری در دوره قاجار» سال ۲۰۰۹ منتش شده و درباره مقطعی از دوران قاجاریان در قرن سیزدهم هجری است؛ زمانیکه در کوران حوادث انقلاب مشروطه امپراتوری بریتانیا برای پیشبرد منافع اقتصادی خود در مناطق کوهستانی بین ایران و عراق، که پیشتر دسترسناپذیر بود، رسوخ کرد و به اقداماتی چون احداث راه در دلِ کوهها، گردآوری اطلاعات جغرافیایی و قومشناختی و اکتشاف نفت دست زد. این طرحها سبب شد ایلات کوچرو و خودمختار در حاشیه قلمرو قاجار در پهنهای گستردهتر به هم بپیوندند و با اقتصاد جهانی نیز ارتباط پیدا کنند. در نتیجه اینتغییرات فاصله میان حکومت و ایلات هم کاهش پیدا کرد. البته بختیاریها مقابل ایندگرگونیهای زیستمحیطی و اجتماعی منفعل نماندند. یعنی گاهی مقابل طرحهای بریتانیا مقاومت کردند و گاهی خود را با آنها سازگار کردند. اینمیان گاهی هم جنگهای طایفهای رخ میدادند.
بختیاری، اینکتاب خود را بر اساس تاریخها و وقایعنگاریهای فارسی، تاریخ ایلات و منابعی که از آرشیوهای لندن، تهران و اصفهان به دست آورده، نوشته است. مرکز مطالب کتابش هم حاکمان قاجاری هستند. کتاب پیشرو روابط مرکز و پیرامون حکومت قاجار و نقش ایل بختیاری را در انقلاب مشروطه تبیین میکند.
کتاب «ایل بختیاری در دوره قاجار» ۵ فصل اصلی دارد که عناوینشان بهترتیب عبارت است از: «در حاشیه ایران قرن سیزدهم»، «شهر اصفهان و پشت کرانه آن»، «راهی به درون کوهستان»، «در میدانهای نفتی» و «طوایف بختیاری در انقلاب مشروطیت ایران».
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
مقامات قاجار برای ضربهزدن به نفوذ و قدرت بختیاریها، به رقابت و خصومت میان خانواده ایلخان (ایلخانی) و برادران او (حاجی ایلخانی و ایلبیگی)، بال و پر دادند که راهحلی کوتاهمدت بود. رهبری به برادرهای حسینقلیخان واگذار شد، امامقلیخان ایلخان جدید و رضاقلیخانایلبیگ شد و اسفندیارخان بهعنوان اهرمی علیه طوایف در حبس ماند. خان جواد بختیاری «درخت جواهر» ظلالسلطان بود که از یکطرف تضمین میکرد جناح ایلخانی و طرفدارانش دست به شورش نمیزنند و از طرف دیگر، حاجی ایلخانیها دستکم تا آزادی اسفندیارخان و بازگشت او به کوهستان بختیاری که در آن بزرگ داشته میشد، سربهراه میمانند. با اینحال مرگ ایلخان منشا کینه و عداوتی طولانی میان بختیاریها و سلسله قاجار شد که تنها با وقوع انقلاب مشروطیت حل و فصل شد.
بهعلاوه، این امر جلو توسعه تجارت و نفوذ بریتانیاییها در جنوب غرب ایران را نگرفت، چون در اواخر قرن سیزدهم/نوزدهم قلمرو بختیاری به صحنه اجرای طرحهای تجارتی بریتانیاییها بدل شد. توسعهطلبی بریتانیاییها در کوهستان زاگرس به دگرگونی سیاست قاجاریان در حاشیه قلمرو شاهنشاهی و شیوه دیرپای حکومت غیرمستقیم میان دولت و ایلات انجامید. در سالهای ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۷ / دهه ۱۸۹۰، سرزمین بختیاری بر روی تجارت بریتانیا و اقتصاد جهانی گشوده شد.
اینکتاب با ۴۱۶ صفحه مصور، شمارگان ۸۰۰ نسخه و قیمت ۱۵۸ هزار تومان منتشر شده است.