تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۱

اگر شما هم علایم تنگی کانال نخاع را دارید و به دنبال یک پزشک معتمد جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات هستید تا اخر این مطلب همراه ما باشید.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، تنگی ستون فقرات زمانی اتفاق می‌افتد که یک یا چند سوراخ استخوانی (فورامینا) در ستون فقرات شروع به باریک شدن کنند و فضا را برای اعصاب کم نمایند. این فرآیند می‌تواند در کانال نخاعی (جایی که نخاع به سمت پایین می‌رود) و یا در سوراخ‌های بین مهره‌ای که اعصاب نخاعی از آن خارج می‌شوند، رخ دهد. تنگی نخاع وضعیتی است که می‌تواند ناحیه گردن تا کمر را درگیر خود کرده و همانطور که از نام آن پیداست به هر حالتی که باعث باریک شدن این فضا شود تنگی کانال می‌گویند. گسترش تنگی به کمر و بعداً به گردن بیشتر از سایر نواحی است. برخی از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی هیچ علامتی ندارند در حالی که برخی دیگر ممکن است احساس درد، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف عضلانی را تجربه کنند البته این علائم ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند. اگر شما هم علایم تنگی کانال نخاع را دارید و به دنبال یک پزشک معتمد جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات هستید تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

در موارد مزمن تنگی نخاعی، پزشک ممکن است جراحی را برای ایجاد فضای اضافی در نخاع یا اعصاب شما توصیه کند.

علائم و نشانه‌های تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی می‌تواند از فردی تا فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. علائم و نشانه‌های آن معمولاً شامل یک یا چند مورد از موارد ذکر شده زیر است و در صورت داشتن این علایم بهتر است به یک پزشک جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مراجعه نمایید.

درد

درد ناشی از تنگی ستون فقرات ممکن است محدود به گردن یا کمر شود، یا اینکه یک درد الکتریکی مانند باشد که در بازو و یا پاهایتان منتشر می‌شود. گاهی هم درد بیشتر یک احساس سوزن سوزن شدن است. درد یکی از رایج‌ترین علایم در بیماران تنگی کانال نخاع می‌باشد.

بی حسی

یکی دیگر از علائم رایج تنگی ستون فقرات بی حسی است. کاهش حس یا بی حسی کامل ممکن است در بازو، پا و یا سایر نواحی بدن رخ دهد.

ضعف

کاهش قدرت یا مشکلات هماهنگی ممکن است در بازو، پا و یا سایر قسمت‌های بدن تجربه شود. فشرده سازی شدید طناب نخاعی می‌تواند منجر به اختلال عملکرد روده و یا مثانه نیز گردد.

ابتلا به تنگی کانال نخاعی را می‌توان با ام آر آی یا سی تی اسکن و بررسی پزشکی تشخیص داد. بروز این علائم در افراد اغلب به تدریج شروع می‌شود و با گذشت زمان شدیدتر می‌گردد. علائم بر اساس محل تنگی و اینکه کدام اعصاب تحت تأثیر قرار می‌گیرند متفاوت است. دکتر رضا سنجری جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات از دانشگاه تهران دارای سابقه بیش از ۲۵۰۰ عمل جراحی تنگی کانال نخاع و جراحی ستون فقرات برای دریافت نوبت آنلاین کافیست با شماره :۰۹۳۶۲۷۳۹۶۷۶ در تماس باشید.

انواع تنگی کانال نخاعی

به طور کلی دو نوع کلی تنگی کانال نخاعی داریم.

تنگی روزنه‌ای که تنگی جانبی نیز نامیده می‌شود و شامل فشرده‌سازی یا التهاب عصب نخاعی است. تنگی کانال مرکزی که شامل فشرده شدن یا التهاب نخاع است.

تنگی روزنه (تنگی جانبی)

سوراخ بین مهره‌ای دهانه استخوانی دارد که در آن عصب نخاعی از کانال نخاعی بین دو مهره مجاور خارج می‌شود. هنگامی که یک یا چند تا از این سوراخ‌ها باریک می‌شود، به آن تنگی روزنه می‌گویند.

در حالی که تنگی روزنه می‌تواند در هر یک از سوراخ‌های بین مهره‌ای در سرتاسر ستون فقرات رخ دهد، اما معمولاً در ستون فقرات کمری رخ می‌دهد.

تنگی کانال مرکزی

سوراخ مهره‌ای، در مرکز مهره‌ها قرار دارد که طناب نخاعی از آن عبور می‌کند. هنگامی که یک یا تعداد بیشتری از این سوراخ‌های مهره‌ای باریک شوند، تنگی کانال مرکزی اتفاق می‌افتد.

با تنگی کانال مرکزی، طناب نخاعی فضای کمتری برای خود دارد و ممکن است فشرده شود، که این می‌تواند منجر به درد زیادی شود.

تشخیص تنگی کانال نخاعی

تشخیص دقیق تنگی کانال نخاعی معمولاً نیازمند یک فرآیند ۳ مرحله‌ای است:

۱. سابقه بیمار

تشخیص دقیق تنگی کانال نخاع نیازمند بررسی دقیق تاریخچه پزشکی بیمار توسط پزشک و بررسی اطلاعاتی از جمله علائم و نشانه‌های اخیر بیمار است. این کار می‌تواند به محدود کردن فهرست علل احتمالی کمک می‌کند.

۲. معاینه‌ی جسمی

علاوه بر آزمایش دامنه حرکتی ستون فقرات، آزمایشات بالینی نیز ممکن است برای سنجش قدرت پا و یا بازو، رفلکس‌ها و احساس (گزگز و یا بی حسی) نیزانجام شود.

۳. تصویربرداری پزشکی

در حالی که شرح حال بیمار و معاینه فیزیکی ممکن است نشان دهنده تنگی نخاع باشد، تشخیص باید با تصویربرداری پزشکی تایید شود. هنگامی که تصویربرداری باریک شدن سوراخ بین مهره‌ای و یا سوراخ مهره‌ای را نشان می‌دهد که با علائم بیمار مطابقت دارد، تنگی کانال نخاع تشخیص داده می‌شود. MRI رایج‌ترین تصویربرداری است که برای تشخیص تنگی کانال نخاعی استفاده می‌شود، اما در موردی که MRI در دسترس نیست، سی تی با میلوگرافی برای بیمار انجام می‌شود.

چه زمانی نیاز به جراحی است؟

یکی از شایع‌ترین علت‌های تنگی کانال نخاع امروزه پیری است. جراحی تنگی ستون فقرات معمولاً فقط برای افرادی توصیه می‌شود که از درمان‌های محافظه کارانه و کم تهاجمی نتیجه‌ای نگرفته‌اند و هنوز درد ناتوان کننده‌ای را تجربه می‌کنند. بیشتر علائم تنگی نخاع که در محدوده گردن و پشت است با درمان‌های غیر جراحی و محافظه کارانه از بین می‌روند. این درمان‌ها ممکن است چندین هفته طول بکشد تا اثربخشی مناسبی از خود نشان دهند. بسیاری از افراد ترکیبی از درمان‌هایی مانند ورزش‌های خاص، فیزیوتراپی، درمان‌های کم تهاجمی و … را امتحان می‌کنند اما متاسفانه به نتیجه نمی‌رسند.

در این حالت است که پزشک ممکن است به شما جراحی باز را توصیه کند.

علائم نیاز به جراحی تنگی نخاعی

علائم بیماری با فعالیت‌های روزمره تداخل داشته و بر کیفیت زندگی بیمار تأثیر منفی می‌گذارد.هفته‌ها یا ماه‌ها بعد از استفاده از درمان‌های غیر تهاجمی، هیچ نتیجه قابل قبولی اخذ نکرده است.

بیمار از مشکلی با برنامه جراحی باز ندارد و تمام خطرات و عوارض احتمالی را می‌داند و از سلامت جسمی مطلوبی برخوردار است (از نظر قلب، ریه، کلیه)، زیرا اکثر این عمل‌ها سنگین و طولانی هستند، بنابراین بدن باید بتواند به خوبی مقاومت کند. درباره دیسک کمر چه میدانید جهت آشنایی با دیسک کمر و راه‌های درمانی دیسک کمر کافیست به این بخش از سایت ما مراجعه نمایید.

دکتر رضا سنجری

دکتر رضا سنجری جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات فارغ‌التحصیل از دانشگاه تهران با سابقه بیش از ۲۵۰۰ عمل دیسک ،۲۳۰۰ عمل‌های مغز و وسیله گذاری گردنی را دارد که می‌توانید جهت جراحی تنگی کانال نخاع و یا دریافت نوبت آنلاین با شماره ۰۹۳۶۲۷۳۹۶۷۶ تماس حاصل نمایید.

آدرس کلینیک:

تهران، جردن (نلسون ماندلا)، بالاتر از اسفندیار، خیابان تندیس، پلاک ۲

تلفن تماس:

۰۹۳۶۲۷۳۹۶۷۶

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.