به گزارش خبرنگار مهر، ۱۴ آذر (۵ دسامبر) روز جهانی خاک نامگذاری شده است. به همین مناسب همایش خاک از سوی وزارت جهاد کشاورزی در محل این وزارتخانه برگزار شد. در این همایش فریبرز عباسی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: فرسایش خاک، خرد شدن و تغییر کاربری اراضی چالشهای اصلی در حوزه خاک کشور بوده که بحرانهای زیست محیطی و تخریب خاک را به وجود میآورد.
وی افزود: کاهش کیفیت در محصول و عملکرد در واحد سطح، کاهش نفوذ خاک، سیل، مهاجرت، تغییر اقلیم و گرمایش زمین به تخریب خاک وابسته است و با احیا و حفاظت خاک بسیاری از مسائل قابل حل و فصل است.
عباسی با بیان این که خاک بستر تولید و امنیت غذایی جهان است ادامه داد: خاک نقش ۲۰ درصدی در افزایش منابع پایدار و تنوع زیستی در کره زمین دارد و برای ایجاد دو سانتیمتر خاک به یک هزار سال زمان نیاز است.
او یادآور شد: فائو شعار روز جهانی خاک را «خاک سرآغاز غذا» تعیین کرده است و برگزاری این روز برای همگرایی بین نهادها و افزایش سطح فرهنگ صیانت و مدیریت خاک است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: قانون حفاظت از خاک در خرداد سال ۹۸ از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب و ابلاغ شده که شامل ۵ بخش مهم است و ۳ بخش مدیریت بهرهبرداری از خاک، پیشگیری از تخریب خاک و اصلاح خاکهای تخریب شده از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و پیشگیری از آلودگی خاک و اصلاح خاکهای آلوده شده نیز وظیفه سازمان ملی حفاظت محیط زیست است.
وی با بیان اینکه پس از ابلاغ قانون حفاظت از خاک، تشکیلات حفاظت از خاک در معاونت آب و خاک ایجاد شد، گفت: در ادامه شورای راهبردی و کمیتههای متنوعی در این زمینه تشکیل شد و برنامهها در حال تدوین هستند.
عباسی با اشاره به این که تهیه نقشههای مدیریت پذیر خاک در ۱۳ استان کشور انجام شده است، اضافه کرد: تهیه نقشههای فنی شوری خاکهای کشور از سوی مؤسسه تحقیقات آب و خاک انجام شده و رونمایی خواهد شد. اما آنچه مسلم است یکی از چالشهای اصلی در حوزه خاک بحث حکمرانی واحد و یکپارچه برای مدیریت و توسعه حوزه خاک است.
معاون آب و خاک اظهار امیدواری کرد: با برنامهریزی و همکاری تمام نهادهای متولی باید به این حکمرانی واحد و یکپارچه برسیم و با برنامههایی همچون ایجاد مزارع نوآوری صیانت از خاک را در رأس امور قرار دهیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: شورای عالی خاک برای سیاستگذاری کلان یکی از خلاءهای موجود است، در این حوزه ضرورت دارد اقداماتی در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به رتبه ایران در ارزیابی فائو برای اجرای برنامههای صیانت از خاک عنوان کرد: فائو هر سال کشورهایی که روز جهانی خاک را برگزار میکنند و برنامههای مستند در زمینه صیانت از خاک دارند را مورد ارزیابی قرار میدهد. سال گذشته ایران در بین ۱۳۹ کشور برگزار کننده روز جهانی خاک حائز رتبه دوم شد.