به گزارش خبرنگار مهر، امروز نشست خبری معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در محل وزارتخانه برگزار شد. شاهپور علایی مقدم، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران به برنامههای انجام شده در یک سال اخیر اشاره کرد و گفت: ایران در منطقه خشکی قرار دارد که سبب شده تا کشت و کار در آن با دشواریهایی همراه باشد. بر اساس گزارش فائو هنگامی که کشوری سالانه کمتر از ۵۰۰ میلی متر بارش داشته باشد جز مناطق خشک به شمار میرود. ایران هم با سالانه کمتر از ۲۵۰ میلی متر بارش جز کشورهای خشک بوده و فقط ۱۵ درصد پوشش سبز دارد.
وی ادامه داد: ۳ مؤلفه مهم که امتیاز کشور محسوب میشود، تنوع اقلیم، دانش بومی ۴ هزار و ۲۰۰ هزار بهره ور و انتقال یافتههای علمی به بخش کشاورزی بوده که ما را در امر کشت و کار جلو برده است.
علایی مقدم با اشاره به ۱۲۵ میلیون تن تولید انواع محصول کشاورزی در کشور اظهار کرد: طی ۴ دهه با برنامه ریزی های انجام شده آمار تولید از ۴۶ میلیون تن به ۱۲۵ میلیون تن رسیده که در سایه بهره وری ممکن شده است زیرا ضعفهای کشور در بخش خشکسالی و کم آبی رفع نشده و همچنان پابرجاست.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه به آمار جهانی کشت و کار اشاره کرد و گفت: حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون هکتار زمین زیر کشت در جهان بوده که بیش از ۹ میلیارد تن محصول تولید میکند. در مقایسه مشخص میشود که با توجه به آمار تولید محصول کشاورزی در کشور سرانه مصرف هر فرد در ایران (حدود ۸۴ میلیون ایرانی و ۷ میلیون تبعه خارجی) ۳۰ تن میشود و این یعنی تضمین امنیت غذایی است.
او گفت: هدف این است که با حداقل آب مصرفی بیشتر تولید محصول کشاورزی محقق شود تا فراتر از امنیت غذایی به پایداری و اقتدار در این حوزه دست پیدا کنیم. بنابراین در برنامه هفتم توسعه باید اصلاح الگوی کشت در بخش کشاورزی جدی تر پیگیری شود و پس از نیم قرن از آرزوی اجرای الگوی کشت بالاخره در مقطعی جامه عمل بپوشد.
وضعیت تولید در سال جاری
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تولید گوشت قرمز و سفید و نیز تخم مرغ در کشور، گفت: تأمین مواد اولیه برای رسیدن به امنیت غذایی در حوزه بازار پروتئینی کشور وابستگی زیادی به واردات گندم، جو، کلزا و ذرت است. امسال با پیگیری الگوی کشت در حوزه گندم موفق شدیم افزایش ۴۰ درصدی تولید داشته باشیم و این رقم وابستگی باید به ۲۰ درصد برسد.
وی اضافه کرد: در حوزه جو، وابستگی ۵۵ درصد بوده که باید به ۲۰ درصد برسد.
علایی مقدم با اشاره به وابستگی ۹۵ درصدی کشور به واردات دانههای روغنی یادآور شد: وابستگی ارزی این بخش باید به حدود ۱۰ درصد برسد. برای تحقق آن دو برنامه ۱۰ ساله تعریف شد اما در میانه راه ادامه نیافت. در دولت سیزدهم این موضوع با جدیت بیشتر در حال پیگیری است.
او گفت: تولید غلات امسال در کشور ۱۷ درصد رشد داشته در حالی که این رشد در بخش کشت قراردادی ۲۶۰ درصد بوده است. امسال یک میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار کشت گندم با طرح قراردادی انجام شد.
وی ادامه داد: همچنین امسال موفق شدیم خرید تضمینی برای ۵۵ درصد تولید گندم کشور داشته باشیم.
رشد تولید یک محصول آب بر
علایی مقدم درباره وضعیت تولید سایر محصولات کشاورزی به برنج اشاره کرد و گفت: امسال تولید برنج ایران ۲۵ درصد رشد داشت و آمار تولید از یک میلیون و ۸۰۰ تن در سال گذشته به دو میلیون و ۳۰۰ تن در سال جاری رسید.
وی در ادامه سخنان خود به وضعیت تولید جو پرداخت و یادآور شد: در حوزه کشت جو امسال تولید جو از بیش از یک میلیون تن در سال گذشته به دو میلیون و ۳۵۰ تن رسید که ۳۰ درصد رشد را نشان میدهد. همچنین رشد محصولات در دیمزارها ۱۶۰ درصد بوده است. زیتون به عمل آمده در ایران با رشد ۱۱۰ درصدی زمینه افزایش تولید روغن زیتون را هم در کشور فراهم کرد. به طوری که امسال میزان تولید روغن زیتون در کشور ۱۱۴ درصد رشد داشت.
رشد تولید در شیلات
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در بخشی دیگر از سخنان خود به تولید مواد پروتئینی در حوزه شیلات اشاره کرد و گفت: در زمینه شیلات ۲۱۴ میلیون تن منابع پروتئینی از این بخش قابل برداشت است و با اصلاح الگوی مصرف فشار را از بازار گوشت قرمز، سفید و تخم مرغ برداشته میشود.
او تصریح کرد: سرانه مصرف ایرانیان در حوزه محصولات شیلاتی نسبت به استاندارد جهانی بسیار پایین است در حالی که ظرفیت تولید کشور در این بخش حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن بوده و باید به بهره برداری برسد.