پنجمین قسمت از مجموعه نمایش رادیویی «آیینه اقوام» اختصاص به معرفی برخی رسوم مردم شهر بیرجند و خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، «آیینه اقوام» عنوان مجموعه‌ای رادیویی به روایت و کارگردانی زنده‌یاد مهرداد عشقیان است که سفری به دنیای آئین‌های رمضان در ایران زمین است. این مجموعه ۳۰ قسمتی از تولیدات اداره‌کل هنرهای نمایشی رادیو است که به پیشنهاد و همراهی ایوب آقاخانی در خبرگزاری مهر منتشر می‌شود.

ناهید مسلمی، معصومه عزیز محمدی، غلامحسن تسعیری، محمد یگانه، قربان نجفی به عنوان بازیگر این مجموعه حضور دارند و دیگر عوامل مجموعه رادیویی «آئینه اقوام» نیز عبارتند از نویسنده: سهیلا خدادادی، محقق: ناصر ملاییان، افکتور: نرگس موسی‌پور، صدابرداران: پیروز صدرایی و محسن جوادی، تهیه‌کننده و سردبیر: ناهید گودرزی.

قسمت پنجم «آیینه اقوام» با مدت زمان ۲۴ دقیقه و ۲۹ ثانیه اختصاص به معرفی برخی رسوم مردم شهر بیرجند خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان دارد.

پنجمین سفر «آیینه اقوام» این چنین آغاز می‌شود:

«شوق بیشتر دونستن که در سر داشته باشی سفر شیرین‌تر می‌شه و خواستنی‌تر. شوق گشودن رمز و راز عشق رو که در سر داشته باشی سفر بهانه‌ای می‌شه برای رسیدن به حضرت عشق. امروز من همچنان به سفرم ادامه می‌دم؛ سفر به آیین‌ها و فرهنگ‌های مردم شهرها و روستاهای ایران در ماه مبارک رمضان. امروز هم دلم رو می‌سپارم به خدا و با تمام وجود می‌گم الهی به امید تو.»

سپس با حضور در شهر بیرجند با مراسم «رمضان خوانی» آشنا می‌شویم. این مراسم بعد از افطار برگزار می‌شود و طی آن عده‌ای جوان بعد از افطار پشت در خانه‌ها شعر می‌خوانند و صاحبخانه هم به عنوان هدیه خشکبار و خوردنی‌های بیرجند را به آن‌ها اهدا می‌کند، همچنین به نشانه سلامتی روی سر جوان‌ها آب می‌ریزد. سرگروه جوان‌ها نیز بعد از گرفتن هدایا از صاحبخانه برای او و خانواده‌اش دعا می‌کند و باقی جوان‌ها آمین می‌گویند. این رسم خانه به خانه و تا زمان سحر ادامه دارد.

یکی دیگر از رسومی که در مردم شهر بیرجند در ایام ماه مبارک رمضان انجام می‌دهند، افطار بر سر مزار درگذشتگان است. این رسم بعضی اوقات بخصوص روزهای پنجشنبه انجام می‌شود تا ثواب آن نثار روح عزیزان درگذشته شود.

یکی از رسوم قدیمی مردم بیرجند و خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان که فراموش شده و در پنجمین روز سفر «آیینه اقوام» با آن آشنا می‌شویم «شوخوانی» است. در این رسم چند مرد خوش صدا تا قبل از سحر در ۳ نوبت روی بام‌ها شعر و نیایش می‌خواندند تا مردم را برای سحر بیدار و آماده کنند.

برچسب‌ها