به گزارش خبرنگار مهر، همایش «مدیریت جامع حوزههای آبخیز، حکمرانی منابع طبیعی و توسعه پایدار» در محل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد. عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: بین ۱۳۵ تا ۱۳۷ هکتار از ۱۶۵ میلیون هکتار خاک کشور مربوط به منابع طبیعی است. در حفظ سلامت حوزههای آبخیز نباید فقط مسائل اکولوژیک را دید مدیریت منابع طبیعی با ۳ فاکتور اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی امکانپذیر است.
وی افزود: ۹۰ میلیون هکتار از منابع آبخیزداری کشور بدون رسیدگی باقی مانده و از این مقدار برای ۱۸ تا ۱۹ میلیون هکتار طرح آماده اجرا داریم که باید در طول برنامه هفتم و هشتم به اتمام برسد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ارزشهای بازاری و غیربازاری آبخیزداری در کشور اشاره کرد و گفت: به ازای یک واحد هزینه و اعتبار در حوزه آبخیزداری، ۴.۴ تا ۴.۷ سود به طبیعت باز میگردد.
وی درباره سرعت گسترش بیابان در کشور گفت: سرعت گسترش بیابان در ایران ۳ برابر فعالیتهایی است که در بخش مقابله با بیابان زایی انجام میشود.
نوبخت با اشاره به آمارها ادامه داد: سطح عرصههای بیابانی کشور ۴۴ میلیون هکتار بوده که از این آمار حدود ۳۰ تا ۳۲ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی است.
وی ادامه داد: با اعتبارات اختصاصی در قالب برنامه ششم توسعه سالانه ۳۰۰ هزار هکتار مقابله با بیابان زایی در کشور انجام شد در حالی که سالانه حدود یک میلیون هکتار از خاک سالانه در معرض فرسایش قرار دارند.
نوبخت گفت: تعداد استانهای بیابانی از ۱۴ استان در ابتدای تدوین برنامه ۲۰ سال تا افق ۱۴۰۴ به ۲۲ استان رسیده و گستره بیابانی کشور از ۶ میلیون هکتار به ۱۴ میلیون هکتار گسترش پیدا کرده است.
وی افزود: یکی از نکات مهم در حوزه ریزگردها این است که ۲۷۰ میلیون هکتار عرصههای گرد و غبار در اطراف کشور وجود دارد و محیط زیست کشور را تحت تأثیر خود قرار داده است.
وی یادآور شد: هر چه از سطح مراتع کاسته شود به عرصههای بیابانی کشور افزوده میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در همین حال از تدوین برنامه ارتقای کمی و کیفی پوشش گیاهی در سطح ۵۰ میلیون هکتار به منظور مدیریت مراتع خبر داد و اظهار کرد: این برنامه برای یک بازه زمانی ۵ ساله آماده شده و امیدواریم با همافزایی با وزارت کشور اجرایی شود.
وی با اشاره به تدوین طرح مردمیسازی منابع طبیعی گفت: این طرح با رویکرد مدیریت سامانهای عرفی در قالب کارکردهای بازاری و غیربازاری توسط جوامع محلی آماده شده است.
وی تاکید کرد: طرح مدیریت جامع آبخیزداری تضمینی برای امنیت زیستی، غذایی و ملی است.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه با اشاره به طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت عنوان کرد: اگر بخواهیم ایران قدرتمند داشته باشیم باید پوشش گیاهی موجود کشور را حفظ و سپس به فکر غنیسازی و توسعه آن باشیم.