به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اولین رویداد تخصصی پوشاک در شهر نجف - کشور عراق، عصر دیروز شنبه ۱۰ تیر با حضور رضا چگینی دبیر رویداد و مرتضی هدایتی مدیر مرکز تجاری ایران در نجف برگزار شد.
مرتضی هدایتی مدیر مرکز تجاری ایران در نجف گفت: در زمان دولت آقای رئیسی، دولت برنامههای زیادی برای توسعه صادرات به کشورها داشت که این برنامهها از طریق رایزنان انجام میشد؛ اما از آنجا که دولت نمیتواند هزینههای رایزنان را تقبل کند، مراکز تجاری ایران در کشورهای مختلف به عنوان بازوی قوی در حوزههای مختلف ایجاد شد. مرکز تجاری نجف در حوزه جنوب عراق در حال فعالیت است.
وی ادامه داد: در مرکز تجاری ایران در نجف، چند موضوع را بررسی کردیم که حوزه پوشاک یکی از حوزههایی بود که بهترین ساختار در ارزآوری دارد. در بررسیها متوجه شدیم که در سال ۲۰۲۲ دولت ترکیه عددی معادل یک و نیم میلیارد دلار فقط لباس به عراق صادر کرد. این درحالی است که ایران در همین زمان مشابه ۳۸ میلیون دلار پوشاک در رستههای مختلف اعم از کیف، کفش، لباس، آکسسوری و مواد خام به عراق صادر کرد. در نگاه کلی به این آمار متوجه میشویم که تا چه اندازه در این حوزه ضعیف هستیم و این ضعف را در تولید و بازاریابی شاهد هستیم که متأسفانه به بدترین شکل ممکن عمل کردیم و حتی اقداماتمان را به برگزاری چندین نمایشگاه بی کیفیت و ناموفق ختم شد.
مدیر مرکز تجاری ایران در نجف گفت: یکی از قوانین عراق این است که کالایی که وارد کشور میشود، دیگر نمیتواند از کشور خارج شود و همین امر سبب میشود طرفین ایرانی ضرر کنند. شاهد بودیم یکی از تولیدکنندگان نزدیک به یک میلیارد تومان از پس این قانون ضرر کرده بود. ما در رویداد تخصصی پوشاک نجف قرار است کالاهای تولیدکنندگان ایرانی را به امانت نگه داریم و آنها را به فروش برسانیم تا تولیدکننده ضرری نبیند.
وی افزود: ما یک هزار و دویست کیلومتر مرز مشترک با عراق داریم درحالی که فقط شاهد چند مرز فعال با این کشور هستیم. بازار عراق بازار خاصی برای ماست و تا یک میلیارد دلار ظرفیت ارزآوری برای کشور دارد که متأسفانه تا کنون این اتفاق نیفتاده است.
هدایتی گفت: ما نتوانسته ایم از ظرفیت اتحادیه پوشاک در کشور استفاده کنیم؛ چراکه متولی در این حوزه نداریم و حوزه پوشاک در کشور همچون شترمرغی میماند که نمیدانیم کدام نهاد متولی آن است و از آن طرف هم دلالها مانع پیشرفت در این حوزه میشوند، چراکه منافع شأن به خطر میافتد. حوزه پوشاک در کشورمان آنقدر ظرفیت مناسبی دارد که میتوانیم با بهترین برندهای مطرح دنیا رقابت کنیم اما متأسفانه نتوانسته ایم شرایط مناسبی را برای این حوزه در کشور ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: ایرانیها نتوانستند تعامل و ارتباط خوبی با عراقیها برقرار کنند و مشکل اصلی از تولیدکنندگان ایرانی است. گاهی تولیدکنندگان ایرانی با رفتارهای اشتباه نمیتوانند پوشاک کشور را به درستی به عراقیها معرفی کنند تا در نهایت تعامل مناسبی بین شأن برقرار شود. در یکی از موارد شاهد بودیم یک تولیدکننده ایرانی یک جعبه سنگ را برای طرف عراقی به عنوان کالای سفارشی ارسال کرده بود. در دیگر مورد هم شاهد بودیم تولیدکننده ایرانی به دلیل اینکه فرصت کافی برای آماده سازی کفش سفارشی برای طرفین عراقی نداشت، کف کفش را داخل جعبه گذاشته بود تا طرف عراقی خودش محصول را تکمیل کند. با این تفاسیر به نظر شما طرف عراقی چگونه به تولیدکننده ایرانی اعتماد کند؟ متأسفانه تاجران ایرانی از جزئیترین ادبیات تجاری بی اطلاع هستند.
مدیر مرکز تجاری ایران در نجف گفت: کار مرکز به این صورت است که زمینه را برای ورود کالای ایرانی به کشورهای متعهد صادراتی فراهم کند. در میان اقدامات مرکز، اولین شکایات مربوط به حوزه پوشاک است. به هرحال ورود به بازار پوشاک یک و نیم میلیارد دلار ترکیه بازی با آتش است و باید به گونهای برخورد کرد که خریدار عراقی، ایران به ترکیه ترجیح دهد. تا کنون هیچ رویداد تخصصی لباس در عراق نداشتیم و اگر این رویداد را در عراق برگزار کنیم، در بحث اشتغالزایی در ایران بسیار تأثیرگذار است. در حوزه صادرات و ارزآوری هم شاهد موفقیتهایی خواهیم بود. ابتدای فعالیتهایمان را از شهر نجف آغاز کردیم.
هدایتی گفت: بخشی از طراحان لباس در کشور ترکیه، ایرانی هستند و آنهایی که از پوشاک ترکیه تعریف و تمجید میکنند، براساس طرحهای ایرانی است که طرحهای شأن را به کشور ترکیه میفروشند.
وی افزود: مرکز تجاری ایران در نجف وقف حضرت معصومه است که به نوعی برای اقدامات پیشگیری از طلاق صرف میکنیم. همچنین ما سامانهای به نام مدائن را راه اندازی کردیم و از طریق این سامانه بسترهای فروش دیجیتال را فراهم کرده ایم. همچنین در حوزه پوشاک محرم، کسانی که در حوزه محرم و اربعین کار میکنند، میتوانند در این سامانه حضور داشته باشند.
مدیر مرکز تجاری ایران در نجف گفت: ما نمیدانیم پدرخوانده حوزه پوشاک کشور چه کسی است؟ هر کسی اقدامی انجام میدهد. هیچ نظارتی بر واردات پوشاک به کشور انجام نمیشود. وقتی این حوزه متولی ندارد چطور باید انتظار ساماندهی این حوزه را داشته باشیم؟ فرد غیر کارشناس مسئول این حوزه میشود. متأسفانه کشور از انتصابهای غیرکارشناسانه ضربه میخورد. برای مثال سازمان توسعه تجارت که مهمترین سازمان کشور و مهمترین بخش تجاری کشور محسوب میشود، چند ماهی میشود که رئیس ندارد. همه این موارد درد دارد و باید برایش چارهای اندیشید.
برگزاری نمایشگاه دائمی در شهر کربلا
در ادامه رضا چگینی دبیر اولین رویداد تخصصی پوشاک در شهر نجف - کشور عراق گفت: در بحث لباس و پوشاک، بررسیهای بسیاری را انجام دادیم و به این نتیجه رسیدیم که مشکلات پوشاک بسیار زیاد است. در این خصوص نشستهای مختلفی داشتیم که البته مسئولان از همین وضعیت گله مند بودند اما عجیب است که نمی دانم چرا با یکدیگر به این هم افزایی نمی رسند که در کنار هم مشکلات حوزه پوشاک را حل کنند.
وی افزود: با سفیر عراق در ایران رایزنی کردیم و از طرح مان مبنی بر برگزاری رویداد لباس در نجف استقبال کرد و حتی پیشنهاد داد که نمایشگاه دائمی را در شهر کربلا داشته باشیم که ما برای تحقق این امر، ابتدا قرار است رویداد را در حوزه پوشاک و لباس در شهر نجف برگزار کنیم.
دبیر اولین رویداد تخصصی پوشاک در شهر نجف - کشور عراق گفت: در خرداد ماه فراخوان را اعلام کردیم و به این فراخوان یکصد نفر پاسخ دادند و در نهایت ۳۰ تولیدکننده برای حضور در این رویداد پذیرفته شدند. اولین رویداد تخصصی پوشاک در شهر نجف - کشور عراق از ۲۰ تا ۲۵ تیر در نجف برگزار میشود. در ادامه فعالیتهای مان قرار است مشابه این رویداد را در کشورهای همسایه هم برگزار کنیم.
چگینی گفت: با سفیر ایران در عراق صحبت کردیم که مشکلی در بحث امنیتی نداشته باشیم و به نوعی قرار شد تا امنیت تولیدکنندگان حاضر در این رویداد تأمین باشد. برای تحقق این امر با پلیس عراق هماهنگ شده است تا در رویداد حضور داشته باشند.
وی در پایان گفت: متأسفانه حوزه پوشاک در اختیار کسانی قرار گرفته که تخصص و تعهد لازم را ندارند که البته این حوزه همانند دیگر حوزههای اقتصاد و معیشت است. ما پیش از این، طرحمان را اعلام کردیم و پیشنهاداتمان را به مسئولان ارائه داشتیم اما همه آنها روی میز باقی ماند و تصمیم گرفتیم خودمان در این حوزه ورود کنیم. مشکلات حوزه عراق و محدودیتهایش بسیار زیاد است. به همین دلیل کسی به این حوزه ورود نمیکند.