به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «رفتار با همکیشان بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)» اثر حجت الاسلام عیسی عیسی زاده است که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۱۲۷ صفحه به چاپ رسید.
پژوهشکده مذکور تلاش کرده است با پژوهشگران فرهیخته و بهره گیری از آموزههای نورانی قرآن و اهل بیت (ع) و تدوین فرهنگنامه سبک زندگی، کاربردیترین اطلاعات موضوعات مرتبط با حوزههای گوناگون فردی، خانوادگی، اجتماعی و محیط زیست را در اختیار علاقهمندان قرار دهد.
در میان مدخلهای این فرهنگنامه، بعضی از موضوعات از ویژگیهای خاص فرهنگی برخوردار است و عموم افراد جامعه به صورت گسترده با آن سروکار دارند. از این رو، به منظور ارتقا و تقویت سبک زندگی اسلامی، شایسته است آموزههای دینی مربوط به این گونه موضوعات علاوه بر ارائه در فرهنگنامه، به صورت کتابچههای مستقل نیز در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد.
در این کتاب، پس از مفهومشناسی سبک زندگی اسلامی و مبانی و گستره سبک زندگی، ضمن بیان اهمیت جایگاه همکیش، به حقوق آن پرداخته شده است.
سپس، بایستههای رفتاری با همکیشان (سلام کردن، همکاری در کار خیر، شاد کردن، رفع اندوه، آشتی دادن، تکریم، مهربانی و محبت، همدردی، پسندیدن آنچه برای خود میپسندد، یاری کردن، راهنما بودن، رعایت خشنودی، تصدیق سوگند، عیادت، تشییع جنازه، امانتداری، اطعام، مجالست، خوشرویی، ایثار، دوست داشتن و اظهار دوستی، عفو، الفت گرفتن، دعا کردن، پرداخت بدهی، امر به معروف و نهی از منکر و…) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در این میان، «عیادت» به عنوان یکی از بایستههای رفتاری با همکیشان، به تشریح بررسی شده که در این راستا، آثار عیادت بیماران و آداب عیادت تبیین شده است.
در ادامه این اثر، نبایستههای رفتاری با همکیشان (اعم از: پرهیز از قهرکردن، پرهیز از همکاری در گناه، پرهیز از بدگمانی، پرهیز از تجسّس، پرهیز از غیبت، پرهیز از نفرین، و پرهیز از اذیت) تشریح شده است.
برشی از اثر:
* پسندیدن آنچه برای خود میپسندد
از وظایفی که همکیشان در حق همدیگر دارند، آن است که آنچه را برای خود میپسندند، برای همکیشان خود نیز بپسندند، معلّی بن خنیس گوید: از امام صادق (ع) درباره حق همکیشان به همدیگر پرسیدم، آن حضرت فرمود: «او را هفت حق واجب است و از آن حقوق حقی نیست، مگر آنکه بر او واجب است که اگر چیزی از آنها را ضایع کند، از ولایت و دوستی خدا و طاعت آن جناب بیرون میرود و خدا را در او هیچ بهرهای نباشد». به آن حضرت عرض کردم: فدای تو گردم، آن حقوق چیست؟ فرمود: «ای معلّی، به درستی که من بر تو مهربانم، میترسم که آنها را ضایع گردانی و نگاه نداری و بدانی و عمل نکنی». معلی میگوید: به آن حضرت گفتم: هیچ قوت و توانایی بر طاعت نیست، مگر به یاری خدا. فرمود: «آسانترین حق آنها این است که برایش دوست بداری، آنچه را که برای خویش دوست میداری و برای او ناخوش داری، آنچه را که از برای خود ناخوش میداری.