نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» با حضور مدیران هنری، سفیر کوبا و هنرمندان آمریکای لاتین در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» عصر پنجشنبه ۱۱ آبان ماه با حضور مدیران هنری و هنرمندان ایرانی و خارجی در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد.

در این مراسم، علاوه بر تعدادی از هنرمندان کارتونیست و کاریکاتوریست کشورهای آمریکای لاتین و سفیر کشور کوبا، مدیران هنری چون محمود سالاری معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خراسانی زاده مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی، محمدحسین نیرومند مشاور وزیر در امور هنری و سینمایی، علی فروزانفر مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران، سیدامیر جاوید قایم مقام رییس حوزه هنری در امور بین الملل، سیدمسعود شجاعی طباطبایی دبیر نمایشگاه حضور داشتند.

محمد خراسانی زاده مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر در ابتدای مراسم با اشاره به جنایات و نسل کشی رژیم غاصب صهیونیستی در غزه و لزوم اعتراضات گسترده در مقابل این فاجعه انسانی، گفت: کارتون و کاریکاتور به عنوان یک پدیده پویا، فعال، زنده و کنش‌گر همواره یکی از هنرهای مبتنی بر رسانه است که می‌تواند در لحظه واکنش نشان دهد. افتخار این را داریم که در آستانه سیزدهم آبان ماه و آغاز هفته استکبارستیزی، نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» در موزه هنرهای معاصر تهران با آثاری از ۱۵ کشور در آمریکای لاتین افتتاح می‌شود.

وی با عرض خیرمقدم به سفیر کوبا و هنرمندانی که از کشورهای آمریکای لاتین به عنوان مهمان در این رویداد شرکت کرده‌اند، بیان کرد: خیلی خوشحال هستیم که آثار این هنرمندان بر دیوار موزه هنرهای معاصر تهران زینت بخش شده است.

در ادامه مراسم، کلیپی از معرفی هنرمندان حاضر در نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» پخش شد.

باید پرده‌ها را کنار زد!

در ادامه سیدامیر جاوید قایم مقام رییس حوزه هنری در امور بین الملل به عنوان سخنران بعدی پشت تریبون آمد و توضیح داد: همه ما تجربه پرورش دانه در کودکی را داشته‌ایم تا تبدیل به گیاه شود. می‌گویند قلب هر آدمی اندازه مشتش است؛ پدران و مادران ما این حس را تجربه کردند. قلب یک جنین چقدر است؟ قلب بچه‌ای یک ساله چقدر است؟ همه ما تجربه کردیم وقتی کنار کودکی بادکنکی می‌ترکد چگونه وحشت می‌کند. ترکیدن یک بادکنک با قلب یک کودک چه می‌کند؟ حالا در غزه چه بر سر کودکان می‌آید؟ «۳ هزار کودک» این فقط یک عدد نیست و تصور کنید با صدای بمب، انفجار و صدای موشک چه بر سر قلب این کودک‌ها می‌آید. آیا تصوری از این اتفاق داریم؟ تنها روایت تلخ این اتفاق، حق مطلب را ادا نمی‌کند.

وی ادامه داد: امروز در عصر تکنولوژی، در جایی که رسانه‌های مختلف در دنیا و اصحاب قدرت و ثروت با ابزار متعدد موانع بسیار و دیوارهای بلندی را به اسم آزادی ایجاد کرده‌اند تا مردم جهان در یک حصار نامرئی زیست کنند و خبری از واقعیت‌های عالم پیدا نکنند، ما رویدادی را شاهد هستیم که شاید با راه‌هایی که درکش برای ما سخت باشد از کیلومترها آن طرف‌تر صدای ۳ هزار کودک غزه را از تمام دیوارهای تکنولوژیک، دیوارهای هوش مصنوعی، دیوارهای سانسور رسانه‌ای عبور می‌دهد و به گوش مردم در خیابان‌های لندن، پاریس و … می‌رساند و این خیلی اعجاب آور است.

وی تصریح کرد: یکی از مهمترین دلایلی که سبب عالم‌گیر شدن این صدا شده است، حضور هنرمندان والامقام و سپید قلبی است که با هنر و تفکر خودشان از همه مرزهای تکنولوژیک عبور می‌کنند و آن چیزی را که حقیقت ماجراست، به مردم نشان می‌دهند. مانند پوستر همین نمایشگاه که باید پرده‌ها را کنار زد و به حقایق پشت عالم رجوع و با آن مواجهه پیدا کرد.

قایم مقام رییس حوزه هنری در امور بین‌الملل گفت: هنرمندان آمریکای لاتین و ۹ هنرمند عزیزی که ما در این ایام میزبان‌شان هستیم جزو بهترین‌های کاریکاتوریست‌های جهان هستند که با قلب خودشان و نگاه پر ظرافت‌شان توانستند تلخ‌ترین‌ها را به شیرینی به ما عرضه کنند تا با وجود مواجهه با تلخی و فهم آن تلخی‌ها مبادا کام من و شما تلخ شود.

در ادامه، سیدمسعود شجاعی طباطبایی دبیر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» پیشینه‌ای از حضور هنرمندان کارتونیست خارجی در ایران ارائه کرد و گفت: سابقه تعامل گسترده و مستمر با هنرمندان جهان از جمله آمریکای لاتین، پس از اولین دوسالانه کاریکاتور تهران در سال ۱۳۷۱ رقم خورد و طی سه دهه فعالیت، ارتباط فرهنگی و هنری عمیقی بین ایران و این کشورها برقرار شد. همین دوستی و تعامل با کشورهای آمریکای لاتین امکانی را فراهم کرد تا یکی از رویدادهای هنری جهان را در تهران برگزار کنیم. بر این اساس، امور بین‌الملل حوزه هنری و همچنین مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، زمینه حضور ۹ نفر از هنرمندان مطرح کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین را در ایران فراهم کرده‌اند و مشارکت و هم افزایی موزه هنرهای معاصر تهران سبب شد تا این نمایشگاه برای هنرمندان صاحب نام کشورهای آمریکای لاتین ساماندهی شود.

وی بیان کرد: در این نمایشگاه آثار هنرمندانی از ۱۵ کشور منطقه آمریکای لاتین ارائه شده و در بخش تاریخی نمایشگاه یک رویکرد پژوهش محور داریم که منتخبی از آثار چهار چهره صاحب نام کارتون و کاریکاتور قرار داده شده است. همچنین در کتاب نفیسی که به زودی منتشر خواهد شد سیر تاریخ هنر کارتون و کاریکاتور در کوبا مورد بررسی قرار داده شده و به ارزش پژوهشی این رویداد اضافه کرده است.

امید برای پرحرارت شدن استکبارسیزی و روحیه ضد امپریالیستی

محمود سالاری معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم بیان کرد: در آستانه ۱۳ آبان، روزی که فریاد یک ملت بر سر استکبار جهانی بلند شد، هستیم و امیدوارم این استکبارسیزی و روحیه ضد امپریالیستی روز به روز در بین ملت‌های دنیا پرحرارت‌تر باشد و روزی را ببینیم که تعداد پرچم‌هایی که روی این صحنه قرار می‌گیرند، بیشتر باشد. روزهای سختی را مقابل چشم بشریت شاهدیم؛ آنچه در تاریخ از غارت و کشتار می‌خواندیم، متأسفانه امروز در غزه و فلسطین به چشم می‌بینیم.

وی افزود: امیدوارم این روزها کوتاه و شیرینی و شادی قرین لحظات همه ملت‌ها به ویژه فلسطین باشد و امیدوارم این قلم‌ها و اندیشه‌ها نیز تقویت کننده جبهه حق و نابودکننده جبهه باطل باشند.

همه باید صداهای‌مان را بلند کنیم و هنر خود را نشان دهیم

آلبرتو گونزالس کاسالس سفیر کوبا نیز به عنوان سخنران بعدی پشت تریبون حاضر شد و گفت: با اینکه مسلمان نیستم اما بسم الله الرحمن الرحیم می‌گویم، چون معتقدم خدا با این جمله به ما کمک می‌کند. اجازه بدهید بگویم بسیار شگفت‌زده شدم و فکر نمی‌کردم این نمایشگاه در ایران برگزار شود و به همین دلیل به همه برگزارکنندگان این رویداد تبریک می گویم. وقایعی که در فلسطین اتفاق می‌افتد یک جنایت است. در همین ساعاتی که ما اینجا هستیم مردم در فلسطین شهید می‌شوند و حتی از کمترین امکانات هم برخوردار نیستند.

وی بیان کرد: رژیم صهیونیستی حماس را سازمان تروریستی خطاب می‌کند و غرب با ریاست آمریکا، حماس را یک سازمان تروریستی به حساب می‌آورد اما آنها خودشان تروریست واقعی هستند و در حقیقت یک تروریسم دولتی دارند.

سفیر کوبا یادآور شد: معتقدم همه باید صداهای‌مان را بلند کنیم و هنر خود را نشان دهیم و همین مساله اهمیت حضور هنرمندان کشورهای آمریکای لاتین در ایران را نشان می‌دهد. برای من افتخار است که اینجا هستم و این شانس را داشتیم که از هنرمندان برتر آمریکای لاتین در نمایشگاه حاضر باشند.

سفیر کوبا با خطاب به برادران ایرانی خوداظهار کرد: کوبا با شماست و در این جنگ علیه بی عدالتی کنار هم هستیم و تا زمانی که متحدیم پیروز خواهیم شد.

آرس هنرمند کارتونیست کوبایی که از حاضران در نمایشگاه بود، به عنوان سخنران پایانی مراسم گفت: باعث افتخارم است که توانستم در این رویداد شرکت کنم. دوستی من با ایرانیان قدمت زیادی دارد و این سفر امتداد همکاری‌های دراز مدت من با همکاران ایرانی‌ام است و از اینکه اینجا کنار شما هستم بسیار خوشحالم.

آرس هنرمند کارتونیست کوبایی

ایوان ارنستو لیرا گومز از ونزوئلا، خوزه ارتورو کمچز از مکزیک، اریستیدس گررو، رامیرو زادویا سانچز، بردی رودیگرز و آدن ایگلسیاز تولدو از کوبا، رائول فرناندو زولتا از کلمبیا، کینه و لویس کارلوس فرناندز از برزیل هنرمندان آمریکایی حاضران در مراسم افتتاحیه بودند.

در پایان مراسم نیز، نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» با حضور هنرمندان و حاضران در گالری‌های نه‌گانه موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد.

برچسب‌ها