خبرگزاری مهر – گروه بین الملل: این روزها با گذشت یک ماه از آغاز عملیات طوفان الاقصی از سوی مقاومت فلسطین، که صهیونیستها را دچار شکست مفتضحانه امنیتی، اطلاعاتی و نظامی بی سابقهای کرد، شرایط منطقه با گذشته متفاوت شده است.
در این روزها بار دیگر شاهد هستیم قتل عام مردم بی گناه فلسطین به ویژه اهالی غزه از سوی جنایتکاران جنگی صهیونیست شدت گرفته است. کشتار دسته جمعی مردمی بی گناه متشکل از آوارگان فلسطینی که هر اندازه هم ادامه داشته باشد، شکست امنیتی، اطلاعاتی و نظامی صهیونیستها در عملیات طوفان الاقصی را جبران نخواهد کرد.
اولین برخورد؛ فرودگاه نُقلی!
طی هفته جاری در مأموریتی برای پوشش آخرین تحولات جنگ به لبنان اعزام شدم. مسافرانی که برای نخستین بار به بیروت می آیند، در نخستین برخورد خود با فرودگاهی جمع و جور و نُقلی روبرو میشوند که شاید به اندازه یک ترمینال فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) هم نباشد! نکته دیگر اینکه بر خلاف بسیاری از فرودگاهها در نقاط مختلف جهان، فرودگاه بین المللی رفیق حریری در بیروت کاملاً بخشی از بافت شهر محسوب شده و پس از خروج از آن خودتان را درون ترافیک نه چندان سنگین شهر بیروت مشاهده خواهید کرد.
لبنان در مجموع از هشت استان مختلف تشکیل شده که بیروت پایتخت و مهمترین این استانها است. نکته مهم اینکه در شهر بیروت که از دیر باز میهمان آوارگان فلسطینی بوده، ۵ اردوگاه آوارگان فلسطینی قرار دارد که اردوگاه برج البراجنه بزرگترین آنهاست.
خاموشیهای فراگیر
برای ما که در ایران از حتی قطعی نیم ساعته برق شهری به ستوه می آییم، شرایط این روزهای بیروت شاید قابل تحمل نباشد. به دلیل بحران اقتصادی حاکم بر لبنان و البته تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا طی سالهای اخیر خاموشیها در پایتخت لبنان، بسیار دیده میشود امری که شاید برای شما در نخستین برخورد تعجب آور باشد.
در گفتگوهایی که با ساکنان بیروت داشتیم، متوجه شدیم که میانگین ساعات روشنایی در این شهر به دو ساعت در روز میرسد و مابقی آن را هر خانوار، مغازه دار و یا صاحب شرکت و … باید از طریق استفاده از ژنراتورها که آن هم هزینه سوخت بالایی دارد، تأمین کند. پس از تاریک شدن هوا در بیروت کم کم بیشتر متوجه این وضعیت خواهید شد، خاموشیهایی گسترده با چراغهایی بعضاً روشن در برخی منازل و اماکن تجاری که ناشی از فعالیت همان ژنراتورها است. البته برای شما که در سفرتان به بیروت از هتل به اماکن اصلی شهر رفته و از آنها بازدید میکنید شاید این موضوع کمتر به چشم بیاید، چون هتلها و اماکن اصلی شهر با استفاده از ژنراتورهای قوی برق مورد نیاز خود را تأمین میکنند.
۱۸ طایفه حامی فلسطین در لبنان
جدای از هم زیستی مسالمت آمیز شیعیان، اهل سنت و مسیحیان در لبنان که زبانزد خاص و عام است، در لبنان در مجموع ۱۸ قومیت یا طایفه مختلف کنار هم زیست میکنند. طایفه شیعیان، طایفه اهل سنت، طایفه مسیحیان مارونی، طایفه دروزی ها، طایفه مسیحیان ارتدوکس و …که در مجموع به ۱۸ طایفه مختلف می رسند.
برای بررسی موضوع اصلی این گزارش که مساله فلسطین و جنگ غزه است، در پرس و جو از مردم بیروت متوجه این واقعیت خواهید شد که هر ۱۸ طایفه مختلف حاضر در لبنان حامی مساله فلسطین هستند و این روزها به طور جدی علیه تجاوزات و جنایات جنگی صهیونیستها در غزه موضع گیری کردهاند.
به عنوان نمونه البته میتوان به تعارضات اقلیتی درون برخی طوایف از جمله طایفه مسیحیان مارونی با مساله فلسطین اشاره کرد که از سوی همه اعضای این طایفه نیز مورد حمایت نیست و شخصیتهایی همچون سمیر جعجع رئیس حزب قوات لبنانی در بین آنها دیده میشود که به دلیل محبوبیت بالای مساله فلسطین در لبنان، حتی جرأت علنی کردن این تعارضات را در بسیاری از موارد ندارد.
محبوبیت بالای حماس
میتوان گفت که در فضای مقاومت فلسطین در لبنان، اگر بخواهیم از میزان محبوبیت و گستردگی گرایشات مردمی به گروههای فلسطینی رده بندی خاصی را ارائه کنیم، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس را در صدر اهتمامات آنها مشاهده میکنیم. پس از آن نیز جنبش جهاد اسلامی بیشترین حمایتها را در سطح لبنان دارد و جنبش فتح و جبهه مردمی برای آزادی فلسطین نیز در ردههای بعدی قرار میگیرند.
در مجموع هم در دهههای اخیر قریب به ۵۰ حزب و جریان فلسطینی در لبنان حضور داشتهاند که در بین همه آنها رویکرد حمایت از گزینه مقاومت در برابر اشغالگران صهیونیست به طور جدی دنبال شده و هیچ تعارضی در بین آنها در این مساله دیده نمیشود.
نکته قابل توجه اینکه اعضای جنبش فتح و یا سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در لبنان، برخلاف رویکردهای برخی سران این جنبش و سازمان در درون فلسطین که حامی گزینه سازش هستند، کاملاً حامی مقاومت بوده و اندک رویکردی به سوی سازش و صلح با صهیونیستها در آنها دیده نمیشود.
بیروت؛ مهد مقاومت
ورودم به بیروت یادآور خاطراتی بود که در دوران کودکی هنگام حضور در این کشور داشتم. البته طی قریب به دو دهه گذشته خیلی چیزها در بیروت تغییر کرده است؛ اما آن چیزی که دست نخورده باقی مانده و حتی به نظر میآید قویتر هم شده است، روحیه مقاومتی مردم لبنان و اهالی بیروت است.
در گفتگوهایی که با لبنانیها در سطح شهر داشتم متوجه این واقعیت شدم که مردم لبنان در مسیر رهنمودهای قائد خود سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان با ثبات قدم بیشتر گام بر میدارند، تا جایی که میتوانیم این روزها بیروت را مهد مقاومت بخوانیم.
نمادهای مقاومتی در جای جای شهر
با قدم زدن در شهر بیروت ناخود آگاه در بعضی لحظات تصور میکنید در حال قدم زدن در شهرهای ایران اسلامی هستید. خیابانهایی با نامهایی مشابه و البته حال و هوایی مقاومتی که به طور قابل ملاحظهای دوری و غربت را از یاد شما خواهد برد.
خیابان شهید چمران، خیابان امام خمینی (طریق المطار سابق)، خیابان شهید قاسم سلیمانی و.. همه از معابر مهم در شهر بیروت هستند که به اسامی بزرگان انقلاب اسلامی و مقاومت نام نهاد شدهاند. پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی نیز یکی از معابر مهم در منطقه برج البراجنه بیروت، دیوار نگاره ای را به یادبود شهید قدس اختصاص داده و از آن زمان تاکنون این دیوار نگاره با تصاویر مختلفی از شهید قاسم سلیمانی مزین شده است. نکته جالب اینکه یکی از ایرانیان مقیم بیروت به ما میگفت که این دیوارنگاره که در یکی از مناطق پرتردد بیروت قرار دارد و هر کسی که وارد این شهر میشود قطعاً یک بار از روبروی آن عبور خواهد کرد، ما را به یاد دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) خودمان در شهر تهران میاندازد!
جوانان لبنانی: جبهه مرزی لبنان باز شود، شکست صهیونیستها قطعی است
در پرسه زدن در شهر بیروت در یکی از مناطق آن موسوم به اوزاعی که در نزدیکی خط ساحلی قرار دارد، به گفتگو با برخی جوانان لبنانی مشغول شدم. آنها با اشاره به سخنرانی اخیر سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان درباره جنگ غزه و عملیات طوفان الاقصی، با شور و شوق فراوان تاکید میکردند که رژیم صهیونیستی جرأت و جسارت حمله به لبنان را ندارد، چون میداند در صورت بازگشایی جبهه مرزی لبنان، مجاهدان و مبارزانی از نقاط مختلف کشورهای اسلامی از جمله یمن، عراق، اردن، مصر، ایران، سوریه و…به لبنان آمده و وارد نبرد مستقیم با صهیونیستها میشوند.
آنها تاکید میکردند که برای بازگشایی جبهه لبنان و حضور در این جنگ لحظه شماری میکنند و ایمان قطعی و یقینی دارند که در این جنگ نیز رژیم صهیونیستی همچون جنگهای قبلی خود در برابر محور مقاومت شکست را متحمل خواهد شد.