به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم تقدیر از اساتید و پژوهشگران برتر حوزه مد و لباس کشور با عنوان «نقاش تار و پود» در فرهنگستان هنر تهران برگزار شدو از فرشته کیاوش، فریده طالبپور و محبوبه الهی به پاس سالها فعالیت و تدریس و پژوهش در حوزه مد و لباس تقدیر شد.
در ابتدای این مراسم محمدحسین آشتیانی معاون علمی و آموزشی کارگروه مد و لباس درباره نحوه انتخاب این اساتید گفت: در جلساتی که با کارشناسانمان برگزار کردیم اساتیدی را که در حوزه مطالعات و طراحی مد و لباس در کشور فعالیت داشتهاند بر اساس معیارهای پژوهشی، معیارهای رتبه استادی، توانایی علمی و نیز اثرگذاری آنها در جامعه مد و لباس کشور (میزان تأثیری که در تربیت فعالان این حوزه داشتهاند و کتابهایی که نوشتهاند) بررسی کردیم. این اساتید هر کدام بیش از ۲۰ سال سابقهٔ فعالیت و تدریس در دانشگاههای مطرح کشور را داشتهاند..
وی با بیان اینکه ۹۹ درصد اساتید مد و لباس کشور از جامعه بانوان هستند، گفت: اساساً آمار جهانی در اکوسیستم مد و لباس دنیا نشان میدهد که بیش از ۸۰ درصد فعالان این حوزه از بانوان هستند. ایران هم از این آمار مستثنی نیست. این نکته میتواند بر مخاطبشناسی اثر بگذارد. در مخاطبشناسی میزان توجه به لباس بانوان با لباس آقایان در سراسر دنیا متفاوت است. خصوصیتهایی که عرصهٔ طراحی و تولید لباس دارد مباحثی است که جامعهٔ بانوان توانستهاند در آن بیشتر تأثیرگذار و با آن سازگار باشند، تا مردان.
معاون علمی و آموزشی کارگروه مد و لباس گفت: این کارگروه بنا دارد سکوهایی برای عرضه و فروش لباسهای کاربردی و موردنیاز جامعه ایجاد کند. در بحث آموزش نیز هدف کارگروه ارائه آموزشهایی است که طراحان را از طراحی محض به طراحی لباسهای کاربردی و موردنیاز جامعه سوق دهد.
در ادامه سجاد لطفی دبیر کارگروه مد و لباس کشور با اشاره به اینکه برای دومین سال متوالی از پایاننامههای دانشگاهی حمایت میشود، گفت: ارتباط ما با دانشگاه شکلی و صوری نیست. بلکه تلاش میکنیم با مشورت اساتید و صاحبنظران از پایاننامهها بهصورت هدفمند و متمرکز حمایت کنیم. دست استمداد ما به سمت صاحبنظران دانشگاهی و حوزهٔ علمیه نیز دراز است.
چرا لباس ملی ایرانی متناسب با فرهنگ خودمان نداریم؟
در ادامه هوشنگ قادریان دبیر ستاد ملی زنجیره پوشاک با تأکید بر اینکه لباس، شناسنامه ماست، گفت: قبل از اینکه کسی حرف بزند، لباس او شخصیتش را نشان میدهد. لباس هرکدام از اقوام ما با سبک زندگی روزمرهٔ آنها متناسب است و کاملاً مدبرانه انتخاب شده است. در یک کارخانه با توجه به مشاغل مختلف و نیازها و ویژگیهای هر کدام از آن مشاغل ممکن است ۱۵ نوع لباس کار مختلف طراحی شود.
وی در پایان صحبتهایش خطاب به جامعه طراحان لباس گفت: چرا ما جدای از لباس اقوام، لباس ملی ایرانی متناسب با فرهنگ خودمان نداریم؟ از جامعهٔ طراحان میخواهیم طراحی و تولید لباس ملی را جدی بگیرند.
در ادامه محبوبه الهی عضو هیأت علمی دانشکده دکتر شریعتی و مدیر گروه طراحی لباس و پارچه این دانشکده، یکی از اساتیدی بود که در خلال مراسم از او تجلیل شد. این استاد دکترای فلسفه و هنر گفت: عدهای به اشتباه تصور میکنند حوزه مد و لباس تجربی است. در حالی که این رشته هم جایگاه پژوهشی و تخصصی خودش را دارد. اهمیت لباس در هویت انسان واضح است. امیدواریم دیگر شاهد کپیکاریها و… در این حوزه نباشیم. باید شرایطی فراهم کنیم که جوانان مبانی و اصول این کار را از منابع دست اول کسب کنند.
باید وارد حوزه هوش مصنوعی شویم
فریده طالبپور، عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س) و استاد تمام گروه طراحی پارچه و لباس این دانشگاه، دومین پیشکسوت تقدیر شده این مراسم بود. وی که نویسنده کتاب «تاریخ پارچه و نساجی در ایران» است، گفت: امروز هوش مصنوعی دارد حرف اول را در دنیا میزند. ما هم چارهای نداریم جز اینکه وارد این حوزه شویم و دانشجویان را هم در این مسیر قرار دهیم.
سومین استاد تقدیری مراسم مورد اشاره نیز، فرشته کیاوش عضو هیأت علمی دانشگاه علم و فرهنگ و مدیر گروه طراحی پارچه و لباس این دانشگاه بود.
وی با اشاره به اینکه بعد از انقلاب به بحث لباس و طراحی بیشتر پرداخته شد و این حوزه شکل جدیتری به خود گرفت، گفت: «پژوهش باید برای جوانان این رشته پررنگتر شود. دانشجویان باید به تاریخ لباس در کشورهای پیشرفته بپردازند و همزمانی آن را در ایران بررسی کنند تا بفهمند مد در ایران چه سیری داشته و به این وسیله زمینه پژوهشی قوی پیدا کنند.
کیاوش از دولت خواست به طراحان لباس اهمیت بیشتری بدهد و فضایی برای نمایش و فروش لباسهای طراحیشده دانشجویان در نظر بگیرند تا آنها انگیزه پیدا کنند.
در ادامه حسینزاده رئیس مرکز کارآفرینی دانشگاه الزهرا گفت: ما استارتآپهای زیادی داشتیم که خروج موفقی به سوی بازار داشتند و برند شدند. در صنعت مد و لباس، از همان ابتدای زنجیره تا انتها، از مواد اولیه و طراحی تا تولید و پخش، فرصتهای کارآفرینی بسیاری وجود دارد. ما دانشگاهیان باید این موضوع را به دانشجویان انتقال بدهیم.
سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی و مسؤول کارگروه مد و لباس کشور نیز در پایان این مراسم با اشاره به نزدیک بودن برگزاری جشنواره مد و لباس فجر گفت: آسیبشناسیهای ما نشان داد که برگزاری ارائهها همزمان با خود جشنواره لطف چندانی ندارد. بلکه باید از فضای جشنواره برای فراخوان اثربخشتر استفاده کنیم.».
امامی همچنین قول برگزاری آئین بزرگداشت اساتید حوزه مد و لباس را در آستانه هفته پژوهش را بهعنوان یکبرنامه هرساله داد.