به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «طلاق در آینه پژوهشهای روان شناختی» اثر ناصر آقا بابایی است که در پژوهشکده اخلاق و معنویت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۲۵۰ صفحه به چاپ رسید.
سستی بنیان خانواده و کاهش مهر و دوستی افراد از پیامدهای جامعه متمدن و صنعتی امروز است. از آن رو که خانواده سنگ بنای جامعه است، طلاق میتواند از یک گرفتاری شخصی به مسألهای عمومی در ساختار اجتماعی تبدیل شود. در چند دهه گذشته پژوهشهای بسیاری درباره کیفیت و پایداری ازدواج در سراسر دنیا انجام شده است؛ اما اطلاع ما از این پیشینه پژوهشی چندان منسجم نیست.
در این کتاب، پژوهشهای تجربی درباره طلاق در ایران و سایر کشورها در زمینه همانندها، پیشایندها و پیامدهای طلاق، راههای پیشگیری از آن و خدمات روان شناختیِ کاهنده آسیبهای ناشی از طلاق مرور میشوند؛ همچنین بر اساس پژوهشهای موجود، عاملهای گوناگون مؤثر بر طلاق و نیز شیوههای برتر پیشگیری از طلاق، شناسایی و معرفی میشوند.
ساختار اثر
این کتاب در پنج فصل تألیف شده است؛ فصل اول با عنوان «همانندها و پیشایندههای روان شناختی طلاق» معنای طلاق برای فرد طلاق گرفته، همسرگزینی، ارتباط و دلبستگی را تبیین کرده، تعارض زناشویی، طلاق عاطفی و استفاده از شبکههای اجتماعی مجازی را تشریح کرده و دین و معنویت، دلزدگی و فرسودگی زناشویی و فرزندان طلاق را مورد تأکید قرار داده است.
«مداخله پیش از طلاق و پیشگیری از طلاق» عنوان دومین فصل از کتاب حاضر است که در آن عاملهای حفاظت کننده، مشاوره و زوج درمانی در برابر داوری و خانواده درمانی ساختاری بررسی شده، درمان بین فردی، واقعیتدرمانی و رفتار درمانی دیالکتیک بیان شده و زوج درمانی مبتنی بر خود تنظیمی، امیددرمانی و روش تحلیل رفتار متقابل به نگارش درآمده است.
نویسنده در فصل سوم با عنوان «پیامدهای طلاق» سازگاری با طلاق، حمایت اجتماعی، سلامت جنسی و بازسازی هویت را به رشته تحریر درآورده است.
فصل چهارم با عنوان «مداخلههای پس از طلاق» به بررسی کتاب درمانی، برنامه مداخلهای ویژه کودکان طلاق و استعاره درمانی پرداخته و آموزش مهارتهای زندگی، مهارتهای ارتباطی و مهارت مساله گشایی، درمان مبتنی بر دین و معنویت و تئاتر درمانی را شرح داده است.
«سخنی درباره رضایت زناشویی» عنوان پنجمین و آخرین فصل از کتاب مذکور است.