سامان کاظمی طراح اتاق فرار بازی کانال سکوت، در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به تجربیاتم باید بگویم که تا بهحال چندین اتاق فرار در کشور در سطح مناسب طراحی و اجرایی شده است. البته ایده و معیارهای آنها برگرفته از اتاق فرارهایی بوده که در خارج از کشور طراحی و اجرایی شده است.
وی ادامه داد: یکی از دلایلی که اتاقهای فرار در ایران فراگیر نشده، به سلایق فرهنگی جامعه ایران مربوط میشود. گروهی از افراد هستند که دوست دارند در این سبک بازی کنند و گروهی دیگر چندان آشنایی با این بازیها ندارند. یکی دیگر از دلایل فراگیر نشدن بازی اتاق فرار در ایران حالت ترس در آن است. ذات این بازی آمیخته با ترس و هیجان است. به همین دلیل این بازی در ایران کمرنگ شده است.
طراح اتاق فرار بازی اتاق تاریک گفت: گفت: در سبک بازیهای اتاق فرار به لحاظ ترس موجود آدرنالین ترشح میشود و بازیکن به نوعی هنگام بازی یک ترس خاصی را تجربه میکند. اغلب این سبک را دوست دارند و علاقمند هستند تا در شرایطی قرار بگیرند تا چنین تجربهای را کسب کنند. زیرا خاصیت بازی اتاق فرار این است که بازیکن تلاش میکند تا به آن هدف نهایی یعنی آن رها شدن و خلاص شدن از وضعیت برسد. یعنی از آن وضعیتی که قرار گرفته خارج شود.
وی افزود: به نظر میرسد ۹۰ درصد جامعه از بازیهای اتاق فرار استقبال کنند و آن را دوست داشته باشند، اما با توجه به اینکه هنوز این بازی به قدر کافی در جامعه فراگیر نشده است و شاهد فرهنگسازی نیستیم، بازی اتاق فرار در کشور و جامعه ایرانی کمرنگ است. البته در تهران شاهد چندین اتاق فرار در سطح مناسب هستیم، اما هنوز این بازی و اجرای آن در جامعه جای کار دارد. با وجود آنکه چندین بازی اتاق فرار را ساختهام، اما در جریان برگزاری این جشنواره نبودم. بنظرم این امر به خاطر عدم فراگیر بودنش در سطح جامعه است. ای کاش قدری این جشنواره به لحاظ رسانهای در سطح مناسبی برگزار میشد تا حداقل من و همکارانم به عنوان بازیسازان اتاق فرار در جریان قرار میگرفتیم.
کاظمی در ادامه به مقایسه بازی مافیا و اتاق فرار پرداخت و گفت: اتفاقی که برای بازی گروهی مافیا افتاد این بود که این بازی در جمعهای خودمانی و حتی در کافههای تهران اجرایی میشد. پس از مدتها شاهد بودیم که بازی مافیا در قالب مسابقات تلویزیونی تولید و از تلویزیون و شبکه نمایش خانگی پخش شد. امروز کمتر کسی است که با بازی مافیا آشنا نباشد. به نظر میرسد این اتفاق باید برای فراگیر شدن بازی اتاق فرار رخ دهد، یعنی بازی اتاق فرار در قالب مسابقات تلویزیونی تولید و اجرایی شود.
این بازیساز گفت: بازی اتاق فرار نسبت به بازی مافیا پتانسیل بسیار بالایی دارد، زیرا بازی مافیا بر مبنای دروغ است و گروه زیادی به همین دلیل چندان رغبتی به آن ندارند. درحالی که اتاق فرار هیچ ویژگی منفی ندارد که به بازیکن منتقل کند. تقریباً این بازی بازیکن را به چالش میکشاند و اگر بتوان اتاق فرار را در سطح جامعه فراگیر کرد، توانستهایم یک اقدام مؤثری را در این صنعت انجام دهیم. در بازی اتاق فرار به نسبت بازی مافیا، آدرنالین بیشتری ترشح میشود درحالی که در بازی مافیا چیزی جز به هم ریختن اعصاب و روان عاید بازیکن نمیشود و در انتهای ۹۹ درصد بازیهای مافیا به جنگ و دعوا ختم میشود.
وی گفت: اتاق فرار ذهن بازیکن را به دور از اعصاب خوردی به چالش میکشاند. در اکثریت بازیهای اتاق فرار همراه با ترس و اکشن است در حالی که در برخی دیگر اتفاق خاصی در بازی رخ نمیدهد و بازی در قالب پازل اجرا میشود. هر اندازه کیفیت ساخت اتاق فرار بالاتر برود، به همان نسبت برای بازیکن جذابتر خواهد بود و در نهایت بازیکن به ویژه نسل امروز میتواند به واسطه بازی انرژی خود را تخلیه کند. در غیر این صورت این انرژی در وجود نسل امروز باقی میماند و ممکن است اثر منفی داشته باشد.
کاظمی در پایان به ارزیابی اتاق فرار در کشور پرداخت و گفت: آنچه امروز در اتاق فرارهای کشور شاهد هستیم، چندان جذاب نیست و تنها در حد ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تجربه اتاق فرار را کسب میکنیم و در نهایت لذت خاصی را شاهد نیستیم. درحالی که اتاق فرار جذاب باید در یک محیط بزرگتری به همراه بخشهای متنوعتر و جذابتر و دور از تکرار باشد. قطعاً چنین اتاق فرار جذابی در سطح کشور فراگیر و مورد استقبال قرار میگیرد.