خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: روز قدس سال ۱۴۰۳ در حالی فرا رسید که ۶ ماه از طوفان الاقصی میگذرد. طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی و شش ماه جنگ رژیم علیه غزه پیامدهای مهمی داشته است که این پیامدها وضعیت فلسطین و رژیم صهیونیستی را در آستانه روز قدس به تصویر میکشد.
۱۵ مهر ۱۴۰۲ در تاریخ سیاسی منطقه غرب آسیا ماندگار خواهد شد. در این روز، رزمندگان جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با حمله به رژیم صهیونیستی، سنگینترین شکست تاریخ ۷۵ ساله این رژیم جعلی را بر آن تحمیل کردند، شکستی که رهبر معظم انقلاب آن را «یک شکست غیرقابل ترمیم» عنوان کردند. رژیم صهیونیستی پس از این شکست بزرگ، حملههای ددمنشانه خود علیه مردم غزه را آغاز کرد، حملههایی که حدود ۱۱۰ هزار شهید و مجروح داشته است. شش ماه پس از این جنگ و در آستانه روز قدس سال ۱۴۰۳ این سوال مهم مطرح میشود که دستاوردهای طوفان الاقصی چه بود؟ در پاسخ به این سوال میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱. خط بطلان بر افسانه شکستناپذیری ارتش رژیم صهیونیستی
مهمترین پیامد طوفان الاقصی این بود که افسانه شکستناپذیری ارتش رژیم صهیونیستی از بین رفت. رژیم صهیونیستی بیش از ۷ دهه است که با تبلیغات گسترده و با حمایت رسانههای غربی اینگونه وانمود میکند که قویترین ارتش منطقه غرب آسیا و یکی از قویترین ارتشهای جهان و همچنین یکی از قویترین سازمانهای اطلاعاتی جهان را دارد. طوفان الاقصی باطل بودن این انگاره را ثابت کرد. در عملیات طوفان الاقصی بیش از ۱۵۰۰ صهیونیست کشته شدند و طی ۶ ماه جنگ نیز بیش از ۵۵۰ نظامی اسرائیلی به هلاکت رسیدهاند. علاوه بر این، سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی موفق نشدند عملیات بزرگ طوفان الاقصی را که از ماهها قبل برنامهریزی شده بود، کشف کنند. نکته دیگر نیز این است که سازمانهای اطلاعاتی رژیم اشغالگر قدس ۶ ماه پس از طوفان الاقصی هنوز نتوانستهاند مکان نگهداری اسرای صهیونیست توسط جنبش حماس را پیدا کنند و این نیز شکستی دیگر برای رژیم اشغالگر قدس است.
۲. پیروزی بزرگ حماس
یکی دیگر از پیامدهای مهم طوفان الاقصی، ثبت پیروزی بزرگ برای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) است. با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی از یک سو موفق به آزادی اسرای خود که نزد حماس هستند، نشده و از سوی دیگر نیز موفق به هدف ادعایی از بین بردن حماس نشده است، میتوان گفت حماس در این جنگ پیروز بود. با این حال، دلیل دیگری نیز برای پیروزی حماس میتوان عنوان کرد و آن اینکه با وجود نسلکشی که رژیم صهیونیستی انجام داد و با وجود تبلیغات سنگین علیه جنبش حماس، اما نظرسنجیها حاکی از این است که بیش از ۷۰ درصد مردم غزه از عملیات طوفان الاقصی و همچنین از حماس حمایت میکنند.
مطابق نظرسنجی که مرکز تحقیقات سیاسی و نظرسنجی فلسطین که یک مرکز نسبتاً سکولار و نزدیک به تشکیلات خودگردان است، انجام داد ۷۰ درصد فلسطینیها از عملکرد حماس راضی هستند و محبوبیت جنبش حماس در غزه بعد از جنگ افزایش پیدا کرد. مطابق همین نظرسنجی، ۷۱ درصد مردم اعلام کردند عملیات طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی، اقدامی درست بود و از این اقدام دفاع کردند. این پیروزی حماس در شرایطی به دست آمد که جنگ این جنبش با رژیم صهیونیستی از جنگهای نابرابر است. لذا مفهوم این پیروزی فراتر از معیارهای نظامی کلاسیک است. رهبر معظم انقلاب در دیدار اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس عنوان کردند که آنچه سبب شکست رژیم صهیونیستی در دستیابی به اهداف نظامیاش شد، «صبر تاریخی مردم غزه در مقابل جنایتها و وحشیگریهای رژیم صهیونیستی است.»
۳. بازگشت مسئله فلسطین به مسئله نخست جهان
یکی دیگر از مهمترین پیامدهای عملیات طوفان الاقصی و شش ماه جنگ رژیم صهیونیتسی علیه غزه، این بود که این نگرش را که مسئله فلسطین پایان یافته است، از بین برد. طوفان الاقصی بار دیگر مساله فلسطین را به عنوان مهمترین مساله جهان مطرح کرد. در سالهای اخیر به خصوص در قالب طرح عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی تلاش شد مسئله فلسطین به موضوعی حاشیهای تبدیل و از متن تحولات جهان اسلام خارج شود. طوفان الاقصی و شش ماه نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه سبب شد نه تنها مسئله فلسطین به مسئله نخست جهان اسلام بلکه به مسئله نخست افکار عمومی جهانی و حتی نظام جهانی تبدیل شد. برگزاری تظاهرات چند صد هزار نفری در آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در حمایت از فلسطین از مصادیق این موضوع است. مقام معظم رهبری در دیدار اسماعیل هنیه، در توصیف صبر تاریخی مردم غزه، آن را «یک پدیده عظیم» توصیف کردند که «حقیقتاً به اسلام عزت بخشیده و موضوع فلسطین را علیرغم خواست دشمن، به مسئله اول جهان تبدیل کرده است.»
۴. برجسته شدن اختلافهای درونی رژیم صهیونیستی
طوفان الاقصی و شش ماه جنگ علیه غزه سبب برجسته شدن اختلافهای درونی در اراضی اشغالی شده است. این اختلافها در سالهای گذشته نیز وجود داشت. ۵ انتخابات پارلمانی طی ۴ سال از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ برگزار شد، اما کابینه نتانیاهو با مشارکت افراطیها تشکیل شد. جنگ غزه، ماهیت افراطگرایانه کابینه نتانیاهو و اختلافهای درونی در کابینه و در کابینه جنگی و در صحنه سیاسی اراضی اشغالی را پررنگتر و علنیتر کرده است. سفر اخیر بنی گانتز از اعضای کابینه جنگی رژیم صهیونیستی به آمریکا و سپس بریتانیا نیز یکی از موضوعاتی است که نشان دهنده اختلافات درونی در اراضی اشغالی است؛ گانتز به اصلیترین مدعی نخست وزیری بعد از نتانیاهو مبدل شده و دولت جو بایدن و نیز متحدان اروپایی اسرائیل به نخست وزیری او تمایل زیادی دارند. در واکنش به سفر هماهنگ نشده او، نتانیاهو سعی کرد مانع از اختصاص امکانات دولتی به گانتز و همکاری سفارت خانههای رژیم صهیونیستی در آمریکا و بریتانیا با او شود و از این طریق به او بفماند که اسرائیل تنها یک نخست وزیر دارد. در تازهترین مورد اختلافهای داخلی، گدعون ساعر از اعضای کابینه رژیم صهیونیستی کنارهگیری خود از کابینه اسرائیل را اعلام کرد. با جدایی صعر از کابینه نتانیاهو مقدمه فروپاشی کابینه نیز آغاز شده است.
۵. انسجام و یکپارچگی مقاومت
یکی دیگر از مهمترین پیامدهای طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی و شش ماه جنگ علیه غزه این بود که انسجام و یکپارچگی محور مقاومت را نشان داد. بازیگران محور مقاومت از یک سو تلاش کردند از گسترش جنگ در منطقه غرب آسیا جلوگیری کنند و از سوی دیگر در حمایت از غزه، اقدامهای مهمی را علیه رژیم صهیونیستی انجام دادند. حزبالله لبنان و انصارالله یمن دو بازیگر مهم محور مقاومت هستند که رسماً علیه رژیم صهیونیستی وارد جنگ شدند. این اقدام حزبالله و انصارالله بیش از همه بیانگر انسجام و پیوستگی در محور مقاومت و همچنین بیانگر این موضوع است که مقاومت به مرزهای جغرافیایی محدود نمیشود. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین عنوان کردند: «جبهه مقاومت از وضع واقعی خود رونمایی کرد. شاید نه آمریکاییها، نه غربیها، نه دولتهای منطقه، قدرت مقاومت و توانایی مقاومت در این منطقه را آن طوری که واقعاً وجود داشت و وجود دارد نمیدانستند؛ حالا فهمیدند.»
۶. شکست آمریکا
پیامد مهم دیگر این است که طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی و شش ماه جنگ این رژیم علیه غزه، شکست آمریکا را نیز در پی داشته است. آمریکا از روز ۷ اکتبر تاکنون در کنار رژیم صهیونیستی قرار گرفت و نسلکشی این رژیم در غزه را دفاع مشروع تعریف کرد. ضمن اینکه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا شخصاً به اراضی اشغالی سفر کرد، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز در ۶ ماه اخیر ۷ بار به فلسطین اشغالی سفر کرد. این سفرها از یک سو بیانگر حمایت آمریکا از نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه بود و از سوی دیگر اختلاف میان آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره جنگ غزه را نیز نشان داد. آمریکا ۳ بار قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت برای توقف جنگ در غزه را وتو کرد که «رسوایی اخلاقی» برای دولت آمریکا بود. قطعنامه اخیری که تصویب شد و آمریکا به آن رأی ممتنع داد، نه تنها اسمی از حماس نبرد بلکه خواستار توقف جنگ علیه غزه شد و فضای جلسه شورای امنیت نیز کاملاً ضد رژیم صهیونیستی و آمریکا بود. در همین راستا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین عنوان کردند: «آمریکا در مسئلهی غزّه بدترین وضعیّت ممکن را [پیش] گرفت؛ آمریکا بدترین وضعیّت ممکن را در منطقه غزّه انتخاب کرد؛ کاری کرد که در همه جهان منفور شد. این کسانی که در خیابانهای لندن و پاریس و بقیّه کشورهای اروپایی و خود آمریکا به نفع فلسطین تظاهرات میکنند، در واقع اعلام نفرت از آمریکا میکنند؛ آمریکا در دنیا منفور شد؛ در منطقه منفور بود، ۱۰ برابر بیشتر منفور شد.»
سید رضی عمادی؛ کارشناس مسائل غرب آسیا