آنا بلندیانا که آثارش منعکس‌کننده روح رومانیایی در طول دوره تاریخی است، به عنوان برنده جایزه ادبیات پرنس آستوریاس ۲۰۲۴ انتخاب شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از افه، آنا بلندیانا شاعری رومانیایی که امید و شکست دستورالعمل‌های فعالیت ادبی او هستند و برای اشعار ضدکمونیستی‌اش شناخته می‌شود و سال‌ها به عنوان تبعیدی در کشورش زندگی کرد، جایزه پرنس آستوریاس ۲۰۲۴ را از آن خود کرد.

اوتیلیا والریا کومان، با نام مستعار آنا بلندیانا ۸۲ ساله، شاعر، مقاله‌نویس و چهره سیاسی است که اشعارش را در مجله‌های ادبی منتشر می‌کرد و به تدریج این اشعار به عنوان نمادهای مبارزه علیه دیکتاتوری کمونیستی شناخته شدند. او که به عنوان کتابدار در موسسه هنرهای زیبای بخارست کار می‌کرد، پس از انتشار اولین شعرش در مجله در سال ۱۹۵۹ از تحصیل در دانشگاه محروم شد. وی از اواخر دهه هشتاد میلادی شروع به نوشتن شعرهای اعتراضی کرد و پس از انقلاب ۱۹۸۹، با ایجاد کمپینی که حذف میراث کمونیستی را ترویج می‌کرد، وارد دنیای سیاسی شد. او رییس افتخاری انجمن قلم رومانی و عضو آکادمی شعر اروپا، آکادمی شعر مالارمه، آکادمی شعر جهانی (یونسکو) و اتحادیه نویسندگان رومانی است. از سال ۱۹۹۴ وی یکی از اعضای موسس و رییس بنیاد اتحاد مدنی است که یک جنبش غیرسیاسی و هدفش کاهش پیامدهای بیش از پنجاه سال کمونیسم در کشور است.

وی آثار متعددی دارد که «۵۰ شعر» در سال ۱۹۷۰، «اکتبر، نوامبر، دسامبر» ۱۹۷۲، «رویدادها در باغ من»، ۱۹۸۰، «ساعت شن» ۱۹۸۴، «رویدادها در خیابان من» ۱۹۸۸، «معماری امواج» ۱۹۹۰، «۱۰۰ شعر» ۱۹۹۱، «در صبح پس از مرگ» در سال ۱۹۹۶، «بودن یا جستجو کردن» در سال ۲۰۰۵، «سرزمین بومی من» در سال ۲۰۱۰ و «تغییرات در یک موضوع معین» در سال ۲۰۱۸ از جمله آنها هستند.

او همچنین نویسنده مقاله‌های متعدد، داستان‌های فانتزی و ۲ رمان است که به بیش از ۲۰ زبان ترجمه شده‌اند. «ساعت شن» در سال ۱۹۹۰ و «سرزمین بومی من» در سال ۲۰۱۵، «خورشید آخرت» ۲۰۱۸ و «پنج کتاب» در سال ۲۰۰۵ از جمله کتاب‌های وی هستند که به انگلیسی ترجمه و منتشر شده‌اند. گفته شده که شعر او جستجویی مداوم و مضاعف است با ماندگاری که گواهی بر اعتقاد او به خود و مردمش است. نثر او را با ادگار آلن پو، هافمن، کافکا، بورخس، کورتازار و الیاده مقایسه کرده‌اند. منتقدان همچنین تاکید کرده اند که بلندیانا نماد وجدان و شهادت زمان خود است و اشعارش درباره بی‌گناهی، زوال، مرگ و بقا بازتابی است در آفرینش هنری و وضعیت انسان در پیشگاه عشق و مسوولیت در برابر تاریخ و نیاز به شهادت درباره آنچه تجربه شده است.

وی که جایزه شعر اتحادیه نویسندگان رومانی سال ۱۹۶۹ را دریافت کرده، جایزه دانشگاه وین سال ۱۰۸۲، جایزه شعر ملی ۱۹۹۷، جایزه اوپرا اومنیا ۲۰۰۱، جایزه بین‌المللی والنسیا ۲۰۰۲ و جایزه شعر اروپایی سال ۲۰۱۶ را در کارنامه دارد و جایزه لژیون دونور فرانسه به وی اهدا شده است.

امسال ۳۸ کاندیدا از ۲۱ کشور مختلف برای دریافت این جایزه نامزد شده بودند و برنده جایزه ادبی به معنی روشن شدن برنده پنجمین جایزه از هشت جایزه پرنس استوریاس در چهل و چهارمین سال اهدای آن است. این جایزه که شامل یک تندیس نمادین، یک دیپلم و یک چک ۵۰ هزار یورویی است، به رسم هر سال در ماه اکتبر به برنده‌اش اهدا می‌شود.