به گزارش خبرنگار مهر، هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود. در گزارش پیشرو درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم میکند. بر این اساس، در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
انتخابات و تاثیر آن بر هنرهای تجسمی کشور
انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ در هفتهای که گذشت سبب شد تا قلمهای هنرمندان تجسمی برای این رویداد مهم و تاریخی کشور بچرخد و طرحها و پوسترهای بسیاری طراحی شوند از جمله این طرحها، دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) است که با عنوان «عرصه صداقت» بامداد روز شنبه ۲۶ خرداد ماه باتوجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری، تغییر کرد و تصویری از شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری را نمایان کرده است.
هنرمندان عضو نهضت مردمی پوستر انقلاب، این بار به بهانه چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران دست به کار شدند و طرحهای گرافیکی و پوسترهای متعددی را با محوریت «کار درست، انتخاب درست» خلق کردند. محمدحسین صلواتی، حامد امامی، حمید قربان پور، مرجان رنجبر، محمود بازدار، محمدعلی تاری، حامد تیموری، محمد سلیمانی، سید محمدهادی عسگری فر، فرزانه سادات ملکی و حسین یساری زارع از جمله هنرمندان طراح گرافیک فعالی هستند که در نهضت مردمی پوستر انقلاب دست به ابتکار زده و و طرحهای گرافیکی را با موضوع چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری خلق کردند.
همچنین، ستادهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری نیز هر کدام به صورت مجزا، پوسترها، بیلبوردها و بنرهای تبلیغاتی که هنرمندان آنها را طراحی کردهاند، توزیع میکنند.
اعلام فراخوان و سیاستگذاران جشنواره تجسمی جوانان در آستانه انتخابات
در هفتهای که گذشت، ایزد امجدی مدیرکل دفتر پایش و شبکهسازی معاونت مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان، مینا صدری دبیر دوره پیشین جشنواره، تقی صادقی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان شمالی، علی هوشمند معاون هنری اداره کل هنرهای تجسمی، سمیه رمضانماهی عضو هیات علمی دانشگاه سوره، جعفر واحدی رییس موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر و امیرمحمد مقدم برگزیده سیامین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران از سوی محمد خراسانیزاده به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران منصوب شدند و حکم خود را در اولین جلسه شورای سیاستگذاری این رویداد دریافت کردند. پیش از این نیز، محمود سالاری معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمی محمد خراسانیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی را به عنوان «رییس شورای سیاستگذاری سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان» منصوب کرده بود.
صبح آدینه؛ روز پایانی هفته نیز فراخوان این دوره از جشنواره منتشر شد و به ابهامات درباره چگونگی برگزاری و سیاستهای آن پایان داد.
در دوره سی و یکم جشنواره جوانان، همچون دوره گذشته مینا صدری به عنوان دبیرکل مشخص شده است و جعفر واحدی دبیر اجرایی و تقی صادقی دبیر استانی این جشنواره هستند.
۲ تغییر در سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان
سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان، نسبت به دوره قبل، یک رشته اضافه و از دو گروه سنی نوجوان و جوان، فقط آثار را از گروه سنی جوان پذیرش میکنند که شاید بهره از استعدادهای گروه سنی نوجوانان که در دوره قبلی شاهد آن بودیم، میتوانست برای نوجوانان هنرمند نیز ایجاد انگیزه کند. رشته رسانههای هنری جدید نیز که در دورههای پیش از دوره سیام در این جشنواره لحاظ میشد، دوباره به جشنواره جوانان بازگشت.
سیامین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران به دبیری مینا صدری، در ۱۰ رشته تصویرسازی، خوشنویسی، سفال و سرامیک، طراحی گرافیک، عکاسی، کاریکاتور، مجسمهسازی، طراحی، نقاشی و نگارگری، گل و مرغ و تذهیب برای ۲ گروه شرکتکننده شامل ۲ گروه سنی ۱۵ تا ۱۸ سال (نوجوان) و ۱۹ تا ۲۴ سال (جوان)، از ۱ تا ۵ شهریور ۱۴۰۲ در سنندج برگزار شد. اما در دوره سی و یکم، جشنواره در ۱۱ رشته تصویرسازی، خوشنویسی، رسانههای هنری جدید، طراحی، عکاسی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمهسازی، نقاشی، نگارگری و هنر سرامیک برای تنها جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال برگزار میشود.
بر اساس پیش بینیها، طبق تقویم سال گذشته، این جشنواره در شهریورماه برگزار خواهد شد اما باید دید با توجه به استقرار دولت چهاردهم و مشخص نبودن سیاستهای آن دولت، برگزاری این جشنواره با چه چالشهایی روبه رو خواهد شد.
خبر تلخ درگذشت یک پژوهشگر هنری
در هفته گذشته، محمدرضا ریاضی پژوهشگر و استاد تاریخ هنر، شامگاه شنبه ۲۶ خرداد در ۷۴ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.
محمدرضا ریاضی در کارنامه کاری و فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی خود، ریاست کتابخانه موزه ملی ایران، عضویت در شورای پژوهشی موزه ملی ایران، نماینده سازمان میراث فرهنگی در کمیته حافظه جهانی یونسکو و مدرس تاریخ هنر ایران و جهان در دانشکدههای هنر دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، الزهرا، شهید بهشتی، بنیاد ایرانشناسی، دانشگاه هنر، مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی و دانشگاه هنر اصفهان را دارد.
تالیف و ترجمه بیش از ۷۰ کتاب و مقاله در مورد هنر و تمدن ایران و جهان در کارنامه علمی و هنری محمدرضا ریاضی دیده میشود.
جشنواره عکس تهران فراخوان داد
آژانس عکس ایران همزمان با برگزاری چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، جشنواره عکس تهران را به صورت رقابتی برگزار میکند. بخش جنبی عکس که در دورههای پیشین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، بهصورت نمایشگاه غیررقابتی برگزار میشد، در چهل و یکمین دوره این جشنواره برای نخستین بار با دبیر مستقل و با عنوان جشنواره عکس تهران برگزار خواهد شد.
نخستین دوره جشنواره عکس تهران با اهداف ایجاد بستر مناسب برای رشد و تعالی عکاسان، ایجاد زمینه ارتباط و تعامل عکاسان و فراهم کردن بستر انتقال تجربه و فراهم آوردن امکان فروش آثار هنرمندان عکاس در راستای حمایت از عکاسان شرکتکننده و در دو بخش، اصلی با موضوع «آزاد» و جنبی با موضوع «جوان ایرانی»، پذیرای آثار هنرمندان است.
فرهاد سلیمانی دبیر و محمدرئوف شهبازی دبیر اجرایی نخستین جشنواره عکس تهران و مجید دوختهچی زاده، محمود کلاری و سیدعباس میرهاشمی اعضای هیأت انتخاب و داوری این رویداد هستند.
نخستین جشنواره عکس تهران همزمان با چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، در تاریخ ۲۷ مهر تا ۲ آبان ۱۴۰۳ در پردیس سینما گالری ملت برگزار میشود.
آغاز به کار نمایشگاه آثار هنرمندان تجسمی معاصر ایران
در هفتهای که گذشت، نمایشگاههای «نگاهی به آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران» و «در مسیر تکامل» با حضور هنرمندان پیشکسوت و جوان هنرهای تجسمی در نگارخانه های فرهنگسرای نیاوران آغاز به کار کرد.
غلامرضا نامی کیوریتور نمایشگاه آثار هنرهای تجسمی ایران در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه، گفت: در این نمایشگاه ۶۵ اثر از استادان فرهیخته و پیشکسوت هنرهای تجسمی در فرهنگسرای نیاوران به نمایش گذاشته شد. به نسل جوان هنرمند امیدوار هستیم و باید در جامعه راه حل های مناسبی برای آموزش استاندارد این عزیزان برنامه ریزی شود.
وی بیان کرد: امروز برخی افراد، به عنوان آموزش دهنده در هنرهای تجسمی فعال هستند که مورد تایید جامعه هنری نیستند و باید متولیان آموزش به ویژه در دانشگاه ها و برای این موضوع چاره اندیشی کنند.
نامی با بیان اینکه برخی از جوانان نیز در هنر عجله دارند و می خواهند راه صدساله را یک شبه طی کنند، یادآور شد: این موضوع یک آسیب جدی در هنر به شمار می رود و باید طوری فرهنگسازی کرد که این عزیزان آموزش خود را مرحله به مرحله طی کنند تا به موفقیت دست یابند.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاه «بوفی که کور نبود» با آثاری از جواد علیزاده در گالری ثالث، نمایشگاه آثار حامد صحیحی با عنوان «راز موازی» در گالری پروژههای آران، نمایشگاه گروهی «فستفوروارد ۴» در گالری ایرانشهر، نمایشگاه انفرادی لیلا حسین پور با عنوان «ایلمه» در گالری شیرین، نمایشگاه گروهی از پنجمین دوره جایزه هنر معاصر ویستا در گالری ویستا و نمایشگاههای «پیکرههای ابدی» و «چهره آرام وهم» در گالری شماره یک و دو اعتماد، از جمله نمایشگاههایی است که عصر روز جمعه اول تیر ماه افتتاح میشوند.