خبرگزاری مهر -گروه هنر-علیرضا سعیدی؛ فرآیند تولید و ارائه آثار و محصولات موسیقایی و حاشیههای ریز و درشت دنیای موسیقی طی سالهای اخیر تبدیل به «فرصت» و «چالش» مهم و جالب توجهی شد که بسیاری از دستاندرکاران و فعالان عرصه موسیقی را بر آن داشت تا فارغ از رسانههای رسمی به ارائه و انعکاس فعالیتهای موسیقایی خود در بسترهای متنوع «فضای مجازی» بپردازند و در این مسیر بسیار مهم و مؤثر بر افکار عمومی جامعه، حضور چشمگیری داشته باشند. حضوری که بعضاً برای آنها دربرگیرنده اتفاقات مبارک و ارزشمندی در جهت معرفی خود و محصولات موسیقاییشان شد و در برخی موارد هم باعث دردسرهای زیادی شد که میتواند در ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگیاش مورد بررسی و واکاوی بیشتری قرار گیرد.
شرایطی دارای اهمیت که اکنون نمیتوان به راحتی از آنچه در این بستر رسانهای روی میدهد، بیتفاوت گذشت. چارچوبی دارای چالش و پر از فراز و نشیبهای عجیب و غریب که تبدیل به اقیانوس پهناور و بیانتهایی شده که هر چه قدر در آن حضور داشته باشیم، بیشتر متوجه ابعاد پیچیده آن میشویم. شرایطی که در دنیای موسیقی فرآیند بسیار پررنگی دارد و تقریباً تمامی فعالان موسیقی را برآن داشته تا در این راه پر پیچ و خم اما جذاب برای مخاطب، به معرفی و به اصطلاح بیگانه «پرزنت» محصولات و دیدگاههای خود بپردازند. شرایطی که شاید بیان بسیاری از آنها در قالب رسمی خبرگزاریها و رسانههای رسمی کشور جایگاهی نداشته باشد اما دربرگیرنده ابعادی است که میتواند برای طرفداران و دوستداران موسیقی مشتمل بر رویدادهای مکتوب و تصویر جالب توجهی باشد.
اتفاقاً ظهور و بروز چنین شرایطی است که هم موجب رشد و تولید اخبار و نوشتارها و تصویرهای به اصطلاح «زرد» و «غیرقابل انتشار در رسانههای رسمی» شده و هم ایجادکننده فضای رقابتی بین رسانههای رسمی و رسانههای فعال در فضای مجازی شده است که این مسائل نیز دربرگیرنده ملاحظات فراوانی است. ملاحظاتی که رجوع به آنها میتواند ویترین حواشی و اظهارنظرهایی باشد که رجوع به آنها با در نظر گرفتن ملاحظات و باید و نبایدهایش امری اجتنابناپذیر است.
«یک هفته با فضای مجازی موسیقی» عنوان سلسله گزارشهای هفتگی سرویس هنر خبرگزاری مهر برای مرور متن و حاشیه منتخب رویدادهای موسیقایی از پنجره فضای مجازی است که روزهای پایانی هر هفته با استفاده از مطالب منتشر شده هنرمندان و فعالان عرصه موسیقی کشورمان در بسترهای مختلف فضای مجازی پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
شهاب مظفری؛ معرفی باعث و بانی دوری از کنسرتها در سینما
شهاب مظفری خواننده موسیقی پاپ که ماههای طولانی است در عرصه اجراهای زنده حضور ندارد و در این مدت عمده فعالیتهای خود را متمرکز بر فضای مجازی و حضور در یک پروژه سینمایی به نام «خانه شیشه ای» کرده است، پس از انتشار پست معرفی این فیلم سینمایی به کارگردانی امیرپورکیان که از روز چهارشنبه سی و یکم مرداد ماه در سینماهای ایران اکران میشود، فیلمی را در یک قاب عجیب و غریب که چهره اش مشخص نیست منتشر و در آن به اظهارنظرهای جالبی پرداخت.
وی در این فیلم ویدئویی که هنوز معلوم نیست وجه تبلیغاتی دارد یا موارد دیگر، خطاب به طرفدرانش توضیح داده است: «سلام احوالتان چه طور است؟ چه قدر دلم برایتان تنگ شده است. چه لحظههای کنار هم داشتیم. چند سالی میشود که پایم را روی استیج نگذاشتم و شما را ندیدم. البته که خیلی از حرفهایم در این فیلم [خانه شیشهای] هست و حالا دلم میخواهد با هم همین حرفها را در سینما بشنویم.
من هنوز همان شهاب هستم؛ هیچ عوض نشدم. تنها چیزی که تغییر کرده، دوری من از شما است که باعث و بانی اش واضح در «خانه شیشه ای» مشخص هستند. زود می بینمتان…»
محسن یگانه؛ دلایل لغو کنسرت نوستالژی را نمیتوانم اعلام کنم
محسن یگانه خواننده پرطرفدار موسیقی پاپ ایران که طی ماههای اخیر با حواشی و خبرهای ریز و درشت زیادی رو به رو بوده در اقدامی جالب توجه و کمتر تجربه شده، به برخی از پرسشهای هوادارانش در کانال تلگرامی خودش پاسخ داد. مسیری که به نظر میآید او و بسیاری از هم نسلانش هنوز ترجیح میدهند با اصحاب رسانه و خبرگزاریهای رسمی به صورت مستقیم گفت و گویی نداشته و در صفحات شخصی شأن به ارائه نقطه نظراتشان بپردازند.
وی در صحبتهای خود با اشاره به فعالیتهای جدیدش توضیح داد: اثر جدیدی بنام «بترس» آماده شده و در چند روز آینده پخش میشود. این قطعه را بهروز صفاریان تنظیم کرده و تصمیم گرفتیم که بالاخره پخش آن را آغاز کنیم. ضمن اینکه بقیه آهنگها هم آماده پخش هستند. امیدوارم این قطعه ایرادی نداشته یا حداقل از لحاظ سلیقهای، اختلاف نظری با مخاطبان نداشته باشیم و آرزو میکنم انتقادات کمک کند جهت گیری واضحتری برای آینده بگیریم. البته روند پخش شدن ترکهای جدید را به شما سپرده ام و فعلاً یک قطعه را پخش میکنیم که فشار از روی من هم برداشته شود. قاعدتاً فشار روی من است که چرا آثار آماده را منتشر نمیکنیم. این فشار ذهنی باعث میشود سمت قطعات دیگری نروم. امیدوارم تصمیم منطقی باشد و قطعه «بترس» را دوست داشته باشید. فعلاً ۴ آهنگ آماده منتشر شدن داریم.
این خواننده افزود: در جریان موسیقی در دنیا، انتشار آلبوم دیگر منسوخ شده و دیگر دید غیرتجاری باید روی آن داشته باشیم. تمرکز اصلی باید روی سینگل ترکها باشد. تا روزی که من زنده ام روندها عوض میشود و قواعد موسیقی در حال تغییر است. من نظمی را روی ذهن شما ساخته بودم و به هر حال با یک نظم ۲ ساله بین هر آلبوم جلو میرفتم ولی یک دفعه آن روند متوقف شد. نقطه تلاقی باید جایی باشد که بخش تجاری را هم بتوان حفظ کرد یا به طور کلی هیچ نیم نگاهی هم به این قضیه نداشته باشیم. سلیقه شما موضوع بسیار مهمی است و سعی کرده ام از سلیقه شما دور نشوم اما در قالب فکرِ خودم به دنبال پیشرفت در کار هستم.
یگانه در بخش دیگری از صحبتهایش در مورد مسائل مخلتف هوادارانش و لغو کنسرت نوستالژیهای خود که گفته میشود درگیریهای حقوقی برای یکی از آلبومهای نخست یگانه دلیل آن است، نیز تصریح کرد: در مورد باشگاه هواداری، کارت هواداری و عکاسی بعد از کنسرت و اینجور مسائل حرف زیاد دارم. من در حال برنامه ریزی یک کنسرت نوستالژی بودم. همان چیزی که قولش را داده بودم و اطلاع رسانی نمیکردم و الان که کنسل شده به شما می گویم. در حدود ۳ تا ۴ ماه میشود که این پروژه کنسل شده است. این کنسرت قرار بود در ۶ ماه اول انجام شود و حتی فهرست اجرا را هم بسته بودیم. دوستان در جریان هستند. برای کنسل شدن این اجرا دلایل واضحی برای خودم دارم. ما حتی روز اجرا را هم برنامه ریزی کرده بودیم و آن مدلی که شما تمایل داشتید میخواستیم کنسرت را برگزار کنیم. اما نشد و دلایلش را هم نمیتوانم عنوان کنم.
این خواننده پاپ گفت: خودم را اصلاً سلبریتی نمی دانم. همیشه روی این موضوع تاکید کرده و اصرار دارم که من یک کاری را بلدم و آن را انجام میدهم. مردم آن را دوست دارند و این مسئله برای من هم خوشحال کننده است. شرایط من بعد از ۲۰ سال خوانندگی عوض نشده است و مثل قبل رفتار میکنم و از شما فراری نیستم. شاید مقداری درون گرا شده باشم ولی زاویه دیدی که نسبت به شما داشتم اصلاً تغییر نکرده. یادتان نرود فضا مسموم شده است. باید خیلی در دسترس باشم و بیشتر با شما در ارتباط باشم.
مازیار لشنی؛ توصیف حس درونیام سخت است
مازیار لشنی خواننده گروه موسیقی «ایهام» که طی سالهای اخیر به واسطه صدای خاص او در خوانندگی و حضور هنرمندانی چون سیروان خسروی و زانیار خسروی در کنار وی با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شده است، در تازهترین پست فضای مجازی خود هشت سالگی گروه «ایهام» را گرامی داشته است.
وی نوشت: خیلی سخت بود پیدا کردن کلماتی که بتواند حس درونی من را توصیف کند. بعد از هشت سال انگار روز اول است که کنار شما ایستادم و از این بابت حس فوق العاده ای دارم و برای من بالاترین ارزش را دارد.
مازیار لشنی متولد هشتم تیر ماه سال ۱۳۷۱ از شهرستان درود استان لرستان است که صدای خاص و دلنشین او که به موسیقی سنتی نزدیک تر است باعث شده نامش خیلی زود در میان اهالی موسیقی و نسل جوان شناخته و آشنا شود.
محمد معتمدی؛ میدانید چرا کم کار شدهام؟
محمد معتمدی خواننده موسیقی ایرانی هم روزهای اخیر ضمن انتقاد از شرایط جدید پلتفرمهای بین المللی برای حذف آثار پرطرفدارش در فضای مجازی از مدیران فرهنگی خواست تا نسبت به حل این معضل با شرکتهای واگذار کننده، اقدامات لازم را به عمل آورند.
وی در این زمینه عنوان کرد: حدود چهارسالی میشود که کارها و آثار من در فضای مجازی مشمول کپی رایت شده و همگی حذف میشوند. موضوعی که برای من دربرگیرنده ابعاد مهمی است و چون بنده و امثال من برای برگزاری کنسرتها و معرفی تولیداتمان فضای پشتوانهای نداشته و تهیه کنندهای پشت ما نیست بنابراین یکی از مهمترین راههای اطلاع رسانی همین فضای مجازی است. ما که بیلبورد نداریم بنابراین وقتی تمامی کارهای من حذف میشوند دیگر هیچ راهی برای یک تبلیغ ساده در فضای مجازی ندارم.
این خواننده موسیقی ایرانی ادامه داد: بنده هیچ قصدی برای حمله به افراد یا فردی ندارم و اصلاً نمیخواهم از کسی انتقاد کنم ولی پرسش من از مسئولان فرهنگی این است که چرا طی سالهای گذشته بودجههای فراوانی برای ساخت و تولید آثار موسیقایی ماندگار صرف کردند اما برخی از این مجموعهها همین کارها را برای بهتر شنیده شدن در اختیار شرکتهای قرار میدهند که این شرکتها بعد از «رجیستر» آثار، از آنها درآمدزایی میکنند. مسیری که موجب میشود همین کارهایی که برای مردم ساخته شده و نهادهایی چون صدا و سیما و حوزه هنری میلیاردها تومان هزینه کرده اند به واسطه همین رجیستری و ماجراهای مربوط به کپی رایت، از اینستاگرام حذف و در پلتفرمهای بین المللی به صورت دلاری فروخته شوند. یعنی شنونده ایرانی میبایست حتماً حساب دلاری داشته باشد تا بتواند با خرید این آثار از آن استفاده کند. در حالی که میدانیم به دلیل ماجرای تحریم و مسائلی از این دست چنین امری ناممکن بوده و ایرانیها قابلیت دسترسی ندارند.
معتمدی تصریح کرد: بی تردید هدف این مجموعههای فرهنگی ذائقه سازی و تأثیرگذاری بوده است اما چرا باید فضا به سمتی هدایت شود که به دلیل ثبت آثاری چون «حالا که می روی» یا قطعات دیگر توسط واسطهها شنونده باید چند دلار بپردازد تا در فضای مجازی شنونده این آثار از من باشد. آیا نهادهای فرهنگی لَنگ دریافت همین چند دلار محدود بودند که به افراد یا مجموعههای واسطه اجازه دادند که چنین رویهای در زمینه آثار بنده به وجود بیاید و موجب شود که من به دلیل قرار گرفتن آثارم در قوانین پلتفرمها حتی اجازه یک تبلیغ ساده نداشته باشم و آثارم سریع حذف شوند؟ اینها مشکلاتی است که وجود دارد و من از مجموعهها و نهادهایی که به عنوان واسطه اقدام به چنین کاری کردند میخواهم که حداقل حق کپی این آثار را در رسانههای اجتماعی حذف کنند چون دریافت چند سِنت بیشتر ارزش این کار را ندارد. این مشکلاتی که اشاره کردم موضوعات مهمی است که من تقریباً چهار سال است درگیر آنها هستم و اگر میبینید که فعالیتی ندارم به همین دلیل است و باید این مشکل را حل کنم.
مسعود صادقلو؛ بابت بازی اشتباهم معذرت میخواهم
مسعود صادقلو خواننده موسیقی پاپ که طی سالهای اخیر کنسرتها و آثارش مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است، طی روزهای گذشته بود که به بهانه حضورش در برنامه سرگرمی «زودیاک» مطلبی را منتشر کرد.
وی در یکی از استوری هایش نوشت:
«بابت بازی بد و اشتباهم در سیسیل (زودیاک) از بزرگوارانی که از بنده ناراحت شدند، معذرت میخواهم.
باید اضافه کنم بعد از آن بازی ارقام عجیب و زیادی به من پیشنهاد شد در بازیهای مشابه که بازی کنم اما دیگر به خاطر پول بازی نکردم حتی پیشنهاد یک فیلم بزرگ را رد کردم. چون همه چیز مادیات نیست و دل مردم، هنر اصلی ام موزیک، مخاطبینم و شخصیت من از هر چیزی برای من مهمتر است. امیدوارم پسرتان را ببخشید.»