به گزارش خبرنگار مهر، تقریبا در همین روزها در سال 88 (نهم اسفند) بود که مصطفی مشایخی سکان هدایت فرهنگ و هنر استان مرکزی را از حجت الاسلام علی هاشمی مدیر قبل از خود تحویل گرفت.
قطعا تکیه زدن بر عرصه فرهنگ و هنر و متولی امور اهالی فرهنگ و هنر که جزو پیشروهای تفکر و اندیشه یک جامعه هستند، ویژگی های خاصی را می طلبد و حالا پس از نزدیک به چهار سال، اهالی فرهنگ و هنر با نگاه به گذشته و عملکرد مدیر قبلی در انتظار برنامه های جدید مدیرکل معرفی شده هستند.
نگاه به هنرمند سلیقه ای نباشد
فیلمساز جوان اراکی با اشاره به مشکلات این بخش و انتظار از مدیر جدید ارشاد به خبرنگار مهر می گوید: به نظر من مهم ترین نکته ای که باید مورد توجه مدیرکل جدید باشد این است که هنرمندان شهر و استان را بشناسد.
الهام معروفی با بیان اینکه متاسفانه در مدیریت قبلی نگاه به هنرمندان سلیقه ای بوده، می افزاید: شاید به جرات بتوان گفت که در دور قبلی هیچ گاه آقای مدیر، هنرمندان و فیلمسازان پیشکسوت را در جلسه ای گرد نیاورد و از خواسته ها و نظرات آن ها استفاده نکرد، اگر هم جلسه ای بود کاملا گزینشی و سلیقه ای بود.
تعریف و نگاه نسبت به هنر و هنرمند خیلی مهم است
وی ادامه می دهد: تعریف و نگاه نسبت به هنر و هنرمند خیلی مهم است و مدیر کل جدید نباید سعی کند تا دیدگاه و نگاه خود را بر سیستم تحمیل کند، صراحتا بگویم در دور قبل ما شاهد این بودیم که فرهنگسرا و ارشاد با تحمیل چنین نگاهی تبدیل به پادگان نظامی شده بودند به طوری که بسیاری از هنرمندان رغبت حضور در این فضا را نداشتند.
معروفی با اشاره به اینکه احترام به هنرمند از حمایت مالی مهم تر است، اظهار داشت: نگاه و تفکر هنرمند نسبت به جامعه و سیستم اداری متفاوت تر و حتی جلوتر است برای همین این مسئول است که باید سعی کند خود را با این نگاه هماهنگ کند، نه اینکه هنرمند، ایست کند و یا عقبگرد داشته باشد تا با مدیر یا مسئول به همپوشانی فکری برسد.
وی معتقد است مدیر فرهنگ و ارشاد باید هنرمند و دغدغه هایش را بشناسد و تصریح می کند: همین عدم شناخت باعث شده که وضعیت فیلمسازی در استان مطلوب نباشد و اگر موفقیتی در این زمینه بوده تلاش و پیگیری خود هنرمند به تنهایی بوده است.
این فیلمنامه نویس و فیلمساز اراکی اضافه می کند: مشکل دیگر حیطه فیلم استان این است که در بحث آموزش و برگزاری کارگاه ها و ورک شاپ ها، اداره ارشاد برنامه منسجمی نداشته است.
رکود در فیلمسازی اراک مشهود است
معروفی با بیان اینکه رکود در فیلمسازی اراک مشهود است، می گوید: حتی جایزه بگیران این حیطه هم نتوانسته اند در این چند سال تحول خاصی ایجاد کنند و رخوت و رکودی که شاید به صورت سلسله مراتب وارد این حیطه شده، بدنه فیلمسازی استان را آزار می دهد.
وی تاکید می کند: هنرمند حمایت مالی و فکری می خواهد و این درخواست از مدیر جدید ارشاد استان است.
درک هنرمند اصلی ترین خواسته از آقای مدیرکل است
گرافیست و تصویرساز اراکی نیز با بیان اینکه انتظار از مدیرکل جدید فقط حمایت از هنرمند است، می گوید: این توقع زیادی نیست که متولی امر فرهنگ و هنر استان، هنرمندان را درک کند و برای اثر هنری و هنرمند ارزش قائل باشد.
حمید نجاتی می افزاید: اگر مدیرکل ارشاد سعی کند تا به هنرمند نزدیک شود و دغدغه هایش را بشناسد، قطعا تعامل خوبی بین این دو طرف برقرار می شود که نتایج خوبی در ارتقا فرهنگ و هنر استان به همراه خواهد داشت.
وی ادامه می دهد: اگر مدیرکل جدید استان نشست های ماهیانه یا ادواری با انجمن های مختلف هنری داشته باشد و از فعالیت ها، خواسته ها و پیشنهادهای آن ها استفاده کند و بازخورد عملکرد خود را بگیرد شاهد اتفاق های خوب در وضعیت فرهنگ و هنر شهر خواهیم بود.
نجاتی در خصوص دغدغه های هنرمندان تجسمی شهر می گوید: نداشتن یک نگارخانه مناسب و استاندارد در مرکز شهر دغدغه اصلی بچه های تجسمی برای برگزاری نمایشگاه است.
وی ادامه می دهد: اگر بچه های هنرمند یک گالری مناسب در مرکز شهر داشته باشند بهتر می توانند با مردم ارتباط برقرار کنند و مخاطب عام را که درگیر زندگی روزمره است را بیشتر در نمایشگاه های خود ببینند؛ اما هم اکنون هنرمندان به ناچار از تنها نگارخانه شهر که در فرهنگسرای آئینه قرار دارد استفاده می کنند و همین باعث شده که فقط عده ای خاص بازدیدکننده نمایشگاه های آن ها باشند.
کارشناسان و مسئولین انجمن های هنری با همفکری هنرمندان انتخاب شوند
نجاتی خاطرنشان می کند: کم بودن تعداد جشنواره های تجسمی در استان یکی دیگر از مشکلات کنونی حوزه تجسمی است اگر مدیر جدید با همفکری هنرمندان تجسمی تمهیدات برگزاری جشنواره های سالانه در رشته های مختلف را فراهم کند قطعا فضای رقابت سالم و ارتقا این بخش ایجاد می شود.
وی ادامه می دهد: برگزاری ورک شاپ ها و کارگاه ها با حضور اساتید برجسته کشور با حمایت ارشاد از دیگر درخواست های هنرمندان تجسمی است.
نجاتی همچنین نبود هیئت داوری برای ارزیابی آثار نمایشگاهی را از دیگر مشکلات کنونی تجسمی استان عنوان و اظهار می کند: نبود کارشناس های رشته های مختلف در انجمن تجسمی استان برای ارزیابی آثار نمایشگاهی باعث شده تا شاهد برگزاری نمایشگاه های بدون کیفیت باشیم و هر اثری بنام اثر هنری معرفی شود.
این تصویرساز جوان اراکی تاکید می کند: درخواست دیگر این است که مسئولین و کارشناسان هر بخش از افرادی انتخاب شوند که دغدغه حمایت و انجام کار بهتر برای هنرمندان را داشته باشند؛ البته اگر انتخاب این افراد با همفکری هنرمندان باشد که قطعا نتیجه بهتری خواهد داشت.
مدیر جدید باید برنامه داشته باشد
نویسنده و کارگردان تئاتر اراکی نیز می گوید: واقعیت این است که با اتمام کار یک فرد نباید به قضاوت آن فرد به تنهایی نشست زیرا به نظر من تک تک افراد در ایجاد یک شرایط موثر هستند.
آرش زرنیخی با بیان اینکه مشکل اصلی فرهنگ و هنر شهر ما ریشه ایست، می افزاید: با شرایط موجود نباید به دنبال مقصر گشت بلکه باید دید هر فرد در جایگاه خود وظیفه اش را به چه نحو انجام داده است، مثلا هنرمند در جایگاه هنرمند، مدیر در جایگاه مدیر و حتی وزیر فرهنگ و ارشاد در جایگاه وزیر بودند.
وی می گوید: بدنه فرهنگ و هنر شهر ما زخمی است و قطعا مدیری که در راس آن قرار می گیرد باید با برنامه وارد این عرصه شود که اگر اینطور نباشد به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
این مدرس دانشگاه اضافه می کند: یکی از دلایل مشکلات کنونی هنرمندان این است که هنرمندان حقوق خود را نمی شناسند، اگر هنرمند قانون را بشناسد و از مسئولان پرسش کنند، قطعا مسئول نیز در برابر این آگاهی جوابگو خواهد بود و از قانون سرپیچی نخواهد کرد.
زرنیخی مشکل تئاتر استان را نبود صنف در این بخش عنوان و خاطرنشان می کند: فرهنگ سندیکا و اتحادیه در تئاتر شهر ما جا نیفتاده، بریا همین بدنه تئاتر آسیب پذیر شده است و همین باعث شده هنرمند به حداقل ها راضی شوند.
وی ادامه می دهد: کوتاهی در این بخش خرده است که بر تمامی مدیران قبلی ارشاد وارد است، نداشتن یک انجمن علمی و نشریه تخصصی در حیطه تئاتر مشکلی است که این بخش از آن آسیب دیده و همچنان می بیند.
وی معتقد است استفاده نکردن از ظرفیت و پتانسیل نیروهای تحصیل کرده و متخصص در کارشناسی مسائل تئاتر دیگر ضعف کنونی تئاتر استان است و می افزاید: با وجود تمام تحصیل کنندگان حوزه تئاتر ما بابی برنامگی روبرو هستیم که نتیجه ای جز لجام گسیختگی در تئاتر استان نداشته که امیدواریم مدیر جدید نگاهی جدی به این مسئله داشته باشد.
نداشتن سالن باکس شکست صریح است
زرنیخی یادآور می شود: اینکه بگوییم مرکز استان با وجود تمام قول های مدیران قبلی هنوز سالن باکس ندارد یک شکست صریح است، ساخت سالن باکس هزینه و زحمت زیادی ندارد این مسئله فقط یک ضعف برای استانِ صنعتی اراک است که با درآمد بالای خود و هزینه در بخش های مختلف قادر به ساخت این سالن نیست.
وی تاکید می کند: با همه مشکلات موجود، من به مدیر قبلی خسته نباشید می گویم و اعتقاد به انتقاد بعد از تمام شدن مسئولیت افراد ندارم؛ از طرفی همه کارها را یک نفر به تنهایی نمی تواند انجام دهد و تا مادامی که هنرمند بر حقوق خودش و سیستم اداری آگاه نباشد و وظیفه خودش را نداند، نمی تواند توقعی هم داشته باشد.
نوازنده سازهای کوبه ای هم می گوید: ما از مدیر جدید می خواهیم که هنرمندان جوان را که برای عرضه هنر خود با مشکلات زیادی روبرو هستند را دریابند.
رشد روز افزون دلال های موسیقی در اراک را کنترل کند
محسن ربیعی اولویت دادن هنرمندان تهرانی به اراکی را از مشکلات کنونی هنرمندان موسیقی استان عنوان و می افزاید: متاسفانه در سال های اخیر شاهد رشد روزافزون دلال های موسیقی در شهر بودیم که باعث اجرایی گروه های تهرانی و در سایه قرار گرفتن فعالیت هنرمندان استان شده است.
وی تاکید می کند: من از مدیر جدید می خواهم که به این بخش نظارت جدی ای داشته باشد، زیرا هنرمندان موسیقی استان پس از ماه ها تمرین و طی کردن مراحل مختلف اخذ مجوز درست در روزهای نزدیک به اجرایشان با ورود گروه های تهرانی مواجه می شوند، که کارشان را تحت الشعاع قرار می دهد، مگر شهری مثل اراک ظرفیت اجرای دو کنسرت همزمان را دارد.
ربیعی اضافه می کند: درخواست دیگرِ هنرمندان موسیقی این است که مدیر جدید شرایط ایجاد امنیت سالن را به حراست ارشاد واگذار کند تا گروه ها مجبور نباشند هزینه های بالایی را برای این امر به اماکن پرداخت کنند.
این هنرمند جوان موسیقی ادامه می دهد: اگر نظارت برای حضور گروه های غی بومی بیشتر باشد زمینه برای بروز هنرمندان استان بیشتر است قطعا این عملکرد بچه های اراکی و استان است که راندمان کاری استان در این بخش می شود.
مدیر جدید وعده ها و قول هایی را که می دهد عملی کند
هنرمند عکاس استان نیز می گوید: ما از مدیر جدید می خواهیم که به حقوق عکاسان احترام بگذارند و اینکه قول هایی را که به هنرمندان می دهند فراموش نکند زیرا در برخی موارد دیده ایم که قول هایی داده شد ولی هرگز عملی نشده است.
سید مهرداد شریفی می افزاید: عکاسی هنری است که دارای قوانین خاصی است و بهتر است مدیران به جای محدود کردن عکاس روی قوانین اشراف داشته باشد.
وی تاکید می کند: عکاسی هنر انتقال واقعیت است و من روی سخنم با همه مسئولین است وظیفه عکاس تمجید نیست بلکه باید نکته بین باشد و واقعیت ها را منعکس کند.
شریفی ادامه می دهد: استفاده از کارشناس و متخصص عکاسی در حیطه امور مربوط به عکاسی از دیگر خواسته های هنرمندان عکاس است و دیگر اینکه تمهیدات برای عکاسی در سایر ژانرها نیز در استان فراهم آید.
نگاه سلیقه ای، نبود حمایت، استفاده نکردن از نیروهای متخصص و کارشناس در بخش های مختلف، سنگ اندازی در فعالیت برخی گروه های هنری، نبود امکانات و فضاهای فرهنگی، نیمه کار مانده تالار مرکزی اراک، ساخت مجتمع های فرهنگی غیراستاندارد و بدون استفاده همه و همه از انتظارات هنرمندان است.
به هر روی امروز مصطفی مشایخی جای خود را به شاکری می دهد و امید می رود مدیر کل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با نگاه کارشناسی و داشتن برنامه ای مناسب به وضعیت فرهنگ و هنر استان رونقی دوباره ببخشد که اینجا استان مرکزی و مهد مردان و عالمان بزرگ است.