به گزارش خبرنگار مهر، شيوع بيماريهاي غيرواگير در خراسان رضوي هشداري است كه كارشناسان بهداشتي مدتهاست زنگ خطر آن را به صدا درآورده اند، اين در حالي است كه بيماريهاي رايج درشهرها در نمودار رشد كودكان با شيبي تند پيش ميرود و توجه والدين و مسئولان سلامت را به اين سمت و سو فرا ميخواند.
كارشناسان بهداشتي اذعان ميكنند كه پيشگيري ازچاقي بهتر است از دوران كودكي آغاز شود تا در بزرگسالي زمينه ساز بيماريهاي قلبي و عروقي، ديابت، پر فشاري خون، افزايش چربيهاي خون، بيماري هاي تنفسي نشود.
كودك چاق سالم نيست
دبير کنگره تغذيه، رشد و تکامل نوزادان و کودکان به خبرنگار مهر مي گويد: كم تحركي و دريافت غذاهاي كم ارزش و پر انرژي كودكان را به سمت بيماريهاي غير واگير سوق ميدهد و چاقي از عواملي است كه زمينه بروز بيماريهاي متعدد در بزرگسالي است.
رضا سعيدي ابراز تاسف ميكند از اينكه تصوري غلط در ميان ايرانيان رايج است كه كودك چاق سالم است.
وي ميگويد: برخي چاقي كودك را عاملي مثبت تلقي و از عوارض دراز مدت آن غافلند و البته براي اصلاح اين تفكر بايد معيارهاي سلامت كودكان به مادران آموزش داده شود.
تبليغ غذاهاي چرب و پر نمك بايد در اماكن عمومي صورت نگيرد
اين كارشناس بهداشت معتقداست كه تبليغ غذاهاي چرب و پر نمك بايد در اماكن عمومي صورت نگيرد و رسانهها نيز اين آموزشها را در راستاي ترويج سبك درست تغذيه داشته باشند.
سعيدي بر لزوم پيشگيري از سنين پايين تاكيد ميكند و ميافزايد: با آموزش شيوههاي صحيح تغذيه درمدارس، حذف غذاها و تنقلات ناسالم از بوفه مدارس ميتوان به پرورش نسلي سالم اميد داشت.
دبير کنگره تغذيه، رشد و تکامل نوزادان و کودکان از برگزاري همايشي با همين موضوع نيمه اسفند ماه در مشهد خبر ميدهد و بيان ميكند: مقالات پذيرفته شده در قالب سخنراني و پوستر در اين کنگره ارائه مي شود.
وي موضوعات مورد بررسي دراين همايش را نقش تغذيه در سلامت نوزادان و كودكان ،تغذيه در مادران باردار و شيرده، تغذيه انحصاري با شيرمادر، تغذيه مناسب در نوزادان نارس، تغذيه در بيماريهاي كودكان يعني چاقي وسوءتغذيه نام برد.
وي همچنين در ادامه فوايد و مضرات مكمل هاي غذايي، منحني هاي رشد و تکامل در نوزادان نارس، تاخير در رشد IUGR و عواقب آن، اصول مراقبت تکاملي نوزادان، غربالگري اختلالات متابوليک و ژنتيک، تست غربالگري تکاملي، سلامت و آموزشهاي پيش از بارداري، سلامت و بهداشت باورري، مراقبتهاي پرستاري در نوزادان پرخطر ، نوزادان نارس و مديريت مشکلات آنان، تشنج نوزادي و عوارض مغزي، اورژانس هاي مادر و نوزاد در اتاق زايمان، استفاده از سلولهاي بنيادي در نوزادان و رويکردهاي نوين آموزشي و پژوهشي را از جمله محورهاي اين کنگره برشمرد.
فرصت رشد مهارت های ارتباطی و اجتماعی را از كودك نگيريد
عضو مرکز تحقيقات علوم رفتاري و روانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز استفاده از کامپيوتر براي کودکان کمتر از سه سال را يكي از عوامل كم تحركي در كودكان معرفي و مي گويد: کودکی که ساعات طولانی از روز را پای کامپیوتر می نشیند از سایر فعالیت های لازم برای رشد مانند فعالیت های تحصیلی ، ارتباطی و اجتماعی عقب می ماند .
ابراهيم عبداللهيان بيان مي كند: استفاده زیاد و کنترل نشده از کامپیوتر در زمان های طولانی می تواند منجر به چاقی، افت عملکرد ارتباطی و اجتماعی و افزایش احساس تنهایی و افسردگی شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد به والدين توصيه مي كند تا زمان استفاده از کامپیوتر را برای فرزند خود محدود کنند، تا فرصتي برای بازی های رو دررو و گروهی داشته باشد و این از آن جهت نگران کننده است که علاوه بر كم تحركي فرصت رشد مهارت های ارتباطی و اجتماعی را نيز از کودک می گیرد.
كارشناسان بهداشت معتقدند كودكاني كه ساعتها پشت ميز كامپيوتر مي نشينند و يا مصرف كننده فست فودهاي پر كالري و انواع تنقلات صنعتي هستند قربانيان آينده شيوه جديد و غلط زندگي در شهرها هستند و اين سبك نادرست زندگي كه اين روزها شيوع بيماريهاي غير واگير را در خانواده هاي ايراني دامن زده ، ضرورت چاره انديشي و آموزش را براي كاهش سير صعودي آن بيشتر مي كند.
................................
گزارش: زهره رنگ اميز