به گزارش خبرنگار مهر، شازند شهری کوچک در فاصله 30 کیلومتری شهر غرب اراک قرار دارد و آب و هوای بکر و کوهستانی جاذبه های این شهر را چندین برابر کرده است.
صدای حرکت ملایم آب در چشمه ها، آواز پرندگان در میان درختان در کوهپایه قله های مرتفع بهشتی کوچک در مرکز ایران به وجود آورده است. بهشتی که آثار و تپه های باستانی آن یادگاری از دوران پیش از تاریخ است و اکنون این یادگاری های پیش از تاریخ زیر پای مسافران نوروزی و گردشگران علاقمند به آثار باستانی قرار گرفته است.
شاید به جرات بتوان گفت شازند تنها شهرستانی است در استان مرکزی که در دل و پای کوه هایش بیشترین چشمه ها و سراب ها وجود دارد. برخی از این سراب ها و چشمه ها دائمی و برخی فصلی هستند.
زمستان پربرکت امسال نوید چشمه هایی و سراب هایی جوشان تر از قبل را می دهد. چشمه و سراب های عمارت، بلاغ حک، عباس آباد، اسکان و پنجعلی از مهم ترین سراب های واقع در این شهرستان است
چشمه عمارت
روستای عمارت در جنوب شرقی دشت شازند و در دامنه کوه برآفتاب و کوه رازان واقع شده است. در این روستا چشمه پر آبی به نام عمارت وجود دارد که اصلی ترین سرچشمه رودخانه قره چای است.آب آن به هفت قسمت تقسیم شده و اراضی کشاورزی منطقه را آبیاری می کند.حجم بالای آب مزارع و باغات کشاورزی روستاهای عمارت را در بر می گیردکه بر روی یکی از این دهانه ها مسحد باب الحوائج ساخته شده که جلوه زیبای بی نظیری را به این محل داده است.راه دسترسی : جاده ارتباطی شازند به خمین - روستای هفته عمارت
سراب و چشمه بلاغ حک
در شمال غربی شازند در دامنه جنوبی رشته کوه راسوند و کوه بلاغ چشمه پرآبی از دل کوه بیرون می جهد. این سراب علاوه بر ایجاد چشم انداز بسیار زیبا و چشم نواز، آب مورد نیاز روستاهایی حک بالا، حک پایین و تخت محل را تامین می کند. مردم منطقه معتقدند کیخسرو قبل از آنکه در غار معروف کیخسرو ازنظرها پنهان شود در این چشمه غسل کرده است .
راه دسترسی به این چشمه از شازند - جاده اراک به بروجرد- دو راهی روستای تخت محل – روستای حک پایین است.
سراب پنجعلی
این سراب از سرچشمه های قره چای محسوب می شود. و در نزدیکی جاده اصلی اراک – بروجرد قرار دارد. بازده متوسطی دارد و در تمام طول سال جاری است. در اطراف آن باغ های میوه و قلمستان مناسب برای اطراق وجود دارد. برای بازدید از این سراب باید به سمت روستای توره حرکت کرده و نرسیده به توره از دور برگردان احداثی استفاده کرده و به سمت جنوب مسیر را ادامه داد.
سراب عباس آباد
در شرق شهر شازند و در دامنه شمالی کوه راسوند و جنوب دشت شازند سراب زیبایی بنام عباس آباد قرار دارد. این چشمه به سمت روستاهای عباس آباد و اکبرآباد جریان دارد. در سرچشمه آن با مساعدت سازمان میراث فرهنگی و اجرای شهرداری پارک بزرگی احداث شده است.
سراب اسکان
در دامنه کوه لجور، در شمال غرب شهر شازند و در نزدیکی روستای اسکان این چشمه و سراب واقع شده است. این سراب در تمام طول سال جاری است و دِبی کمی دارد. به علت مجاورت با قلمستان ها اطراف قره چای از قدیم مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت بوده و هست. متوسط آبدهی ین سراب 200 لیتر در ثانیه است که مورد استفاده کشاورزی روستای اسکان ومناطق اطراف قرار می گیرد. راه دسترسی به این چشمه جاده اراک بروجرد،19کیلومتری شمال غربی شهر شازند، روستای اسکان، بین لجور ورودخانه شراء است.
سراب سورانه
سراب سورانه در جنوب شرقی شازند قرار دارد، این سراب فصلی بوده است از اواسط زمستان تا اواخر بهار بسته به میزان بارش سالیانه جاری و از آبدهی متوسط برخوردار است. در اطراف خود سراب درخت موجود نیست ولی از حدود 200 متری آن قلمستان های متعددی وجود دارد. برای دسترسی به آن از شهر شازند جاده آسفالته روستای سورانه می توان استفاده کرد.
چشمه دوخواهران
در شمال شرقی شهر آستانه و در دامنه کوه دو خواهران از رشته کوه راسوند در ارتفاع 2 هزار و 360 متری آب بسیار سرد و گوارایی از دل صخره بیرون می آید که به چشمه دو خواهران معروف است. از ابتدای سرچشمه آب تا پایین روستای دو خواهران انواع درختان تنومند و کهنسال چنار ، صنوبر، بید و گردو خودنمایی می کند. راه دسترسی : جاده شازند به آستانه – کیلومتر 6 جاده شازند به نورآباد است
سراب چُناس
این سراب در جنوب شرقی شازند و در نزدیکی روستای چناس و در دامنه کوه چال خاتون قرار دارد. آب آن فصلی بوده است و مدت زمان جاری بودنش به بارندگی فصل زمستان قرار دارد معمولا تا نیمه بهار آب آن جاری است و دبی کمی دارد. در مجاورت آن چند قلمستان جهت استراحت وجود دارد. برای رسیدن به آن جاده از جاده هفت عمارت وارد روستای کرک شد واز ابلای آن وارد روستای چناس شد. سراب در بالای روستا و در مجاورت کوه قرار دارد.
سراب عنبرته
این سراب در جنوب شرق شازند واقع است. سراب عنبرته در مجاورت روستای عنبرته و در دامنه کوه چال خاتون قرار دارد. آبدهی کمی دارد و آب آن باغ های اطراف را سیراب می کند. در تمام طول سال جاری است و برای رسیدن به آن از جاده اصلی اراک- ازنا وارد روستای عنبرته شد. این سراب در بالای روستا قرار دارد و اطراف آن درخت نیست و برای استراحت باید به باغ های مجاور رفت.
چشمه كيخسرو
اين سراب يا چشمه بزرگ در دشت كزاز و در دامنه كوه راسوند قرار دارد، و به لحاظ قرار داشتن در منطقه تاريخي، نام آن در منابع تاريخي منطقه آورده شده است.
پل دوآب
این پل در منطقه حساس " دوآب" واقع شده است و رابط مکان های باستانی بین دشت کزاز در جنوب و دره شرا در شمال و منطقه لرستان در غرب و اراک در شرق است. طول پل 130 متر، عرض آن پنج و نیم متر تا پنج و هفتاد صدم متر نوسان دارد. بلندترین نقطه پل از کف رودخانه پنج و پنجاه صدم متر ارتفاع دارد.
این پل دارای هشت چشمه بزرگ و کوچک با طاق های تیزه دار است. هر پایه از جلو دارای موج شکن تیز و از پشت دارای پشتیبان است.این پل از سنگ، آجر و گل آهک ساخته شده است.
غار کیخسرو
غار کیخسرو در 35 کیلومتری جنوب غربی اراک و در سمت غربی رودخانه شراء و در رشته کوه شازند در نزدیکی قله کوه کیخسرو است ، به ارتفاع 2 هزار و 900 مترازسطح دریا قرار دارد . ویژگی غارکیخسرو تقدس واهمیت آن نزد مردم محلی، زرتشتیان ایران وسراسرجهان می باشد که از دیرباز برای زیارت به این محل می آمدند . بر دیوارهای غاراسامی ایرانی و زرتشتی حک شده است
غار صادق علی
غار صادق علی در نزدیکی شهر توره از توابع شازند واقع شده است.این غار بسیار زیبا و دست نخورده و بکر بوده و میزبان خوبی برای مسافران نوروزی که به کوهنوردی وارد هستند می باشد. ورود به داخل غار صادق علی نیاز به تجهیزات فنی و حضور افراد با تجربه داره ، به هیچ وجه تصمیم نگیرید که تنهایی به دیدن این غار بروید ، از بیرون هم که فقط یک دریچه حدودا به قط 1.5 متر باز هست و زیبایی این غار را به شما نشان نخواهد داد.
غار سوله خونزا
اين غار در كوه شمس آباد در جنوب شرقي شهر شازند و در كنار روستاي شمس آباد در منطقه اي بسيار زيبا قرار گرفته است.
غار هندودر
اين غار در جنوب غربي شهرستان سربند و در كوههاي هندودر واقع شده است.
تپه های گل زرد
دو تپه گل زرد مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و دوره مادها می رسد. این تپه ها در شهرستان شازند، بخش زالیان، روستای گل زرد واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۵۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
تپه و آثار باستاني سرسختي و پاكل
اين تپه و آثار بجا مانده در غرب شهر آستانه قرار دارد و مربوط به دوران مادها تا ساساني است.
پیست اسکی پاکل،حمام ده کائید متعلق به دوره قاجار، امامزاده محمد عنیفه (ع)، امامزاده روستای تکیه، امامزاده باب المراد (ع) امامزاده محمد (ع) روستای حصار، امامزاده سهل بن علی (ع)، امامزاده طالب بن علی (ع)، امامزاده جعفر بن علی (ع) و فضل بن علی (ع)،منزل اربابی روستای تواندشت و کلیسای هاکوپ در محله ازنا از دیگر مناطق تاریخی و مذهبی دیدنی شهرستان شازند است.
مسافران نوروزی که شازند را بعنوان مقصد طبیعت گردی خود انتخاب کرده اند می توانند پس از فراغت از سایه های پربار درختان و نوشیدن از آب های گوارای چشمه های جوشان شازند از صنایع دستی شهرستان شازند چون دستبافت های سنتی ( قالی باقی و گلیم بافی )، رودوزی های سنتی، آثار چوبی و منبت ، کنده کاری روی چوب ، معرق کاری ، پیکره تراشی ، خراطی ، سفالگری و گیوه بافی به سوغات ببرند.