به گزارش خبرنگار مهر، سخن گفتن از غار نخجیر که در میان دو شهر دلیجان و نراق قرار دارد سخن گفتن از باسابقه ترین غار ایران و حتی جهان است و ارزش آن را دارد در این روزهایی که غار در انتظار گردشگران بر سینه کوه عظیم آرمیده است تنهایش نگذاری.
غار نخجیر، غاری است که بر اساس باورهای عامیانه، به طور اتفاقی و با گم شدن یک گوسفند توسط چوپانی کشف شد و پس از آن ورود کوهنوردان در سالهای دهه 60، به طور قطع و یقین شناسایی و کشف شد و با بررسی میراث فرهنکی استان نشان ثبت گرفت.
غار نخجیر چون پیرمرد زیبارویی است که یکی از شگفتی های عصر حاضر محسوب می شود و بازدیدکنندگانی از اقصی نقاط جهان دارد.
این غار بر فراز کوهی کبود قرار گرفته و داخلش دارای قندیل ها و مرجان های سپید رنگی فرا گرفته و در بخش هایی از غار قندیل ها و مرجان ها به اشکال مختلف و اعجاب آوری چون عروس، لاک پشت،عقاب، لاك پشت، گوزن، انسان، كبوتر و تندیسهای عظیم الجثه بلورین تبدیل شده است كه بیشتر آنان از جنس آهك است.
به طور کل بافتهای کلسیتی ، قندیلهای مخروطی، بلورهای شیشهای و تودههای گل کلمی شکل که در اثر رسوبات کربنات کلسیم ایجاد شده ، هر ببیندهای را به حیرت وا میدارد.
گسل معکوسی عامل اصلی تشکیل غار است
به گفته کارشناسان، غارنخجیر اثری طبیعی مربوط به دوره سوم زمین شناسی است که در قالب پنج كیلومتر دارای مسیر خاكی و با سقفها و دیوارهای آهكی، یكی از زیباترین غارهای جهان به شمار میرود.
عامل اصلی و اولیه بوجود آمدن این غار مرجانی، گسل معكوسی بوده كه در منطقه عمل كرده و پس از گذشت میلیونها سال به این شكل در آمده است.
از خصوصیات غارچال نخجیر میتوان به تالارهای متعدد و حوضچههای آب، راهروهای طولانی، مسیرهای مشكل در بعضی از نقاط و چكنده و چكیدههای بلورین بسیار متنوع و زیبا و حتی در نقاطی منحصر به فرد اشاره كرد. غار چال نخجیر از تالارهای مختلفی تشكیل شده كه زیباترین تالار آن، چهلستون نام دارد ، از دیگر تالارهای غار میتوان به سفره عروس، دریاچه، برزخ، باغ وحش، چهلچراغ و تالار زیباییها اشاره كرد.
تهویه هوای طبیعی در غار یکی از اعجازهای این اثر طبیعی است
تهویه طبیعی هوای درونی غار در فصول تابستان و زمستان یكی از عجایب این غار است كه در تابستان خنك و در زمستان گرم است و با وجود تاریک و ناهموار و تنگ بودن غار، انسان احساس کمبود اکسیژن نمی کند و در همه لحظات دارای هوای تازه و پاک است.
کوهنوردان و کاشفان تا عمق دو هزار متری غار را کشف کردند و کف غار را دریاچه ای فرا گرفته که دارای آبی زلال و دست نخورده است.
این غار دارای، یک شاخه اصلی به طول بیش از هزار و200 متر و چندین شاخه فرعی است که اکنون می توان زیابیی های راه اصلی و حواشی آن را دید و از آفریده خداوند باری تعالی لذت برد.
درون غار رسوبات دولومیتی به مقیاس قابل توجهی بصورت لایه های سفید رنگی ، کف کریدورها و دالانها و دهلیزهای مسیر اصلی غار را پوشانده که به عنوان رسوبات سفیدبرفی نامگذاری شده است .
عکاسی در غار ممنوع است
تاکنون گروههای مختلفی از دانشجویان و پژوهشگران از داخل و خارج از این غار بازدید کردند و به دلیل بسته بودن غار در برخی فصول، بهاران که دروزاه غار به روی مردم گشوده می شود مردم فرصت را غنیمت می شمرند به بازدید غار می آیند.
به دلیل اهمیت و حساسیت قندیل های طبیعی و زیانی که نور دروبین عکاسی برای آنها دارد هر گونه عکاسی و تصویربرداری از داخل غار ممنوع است و توصیه راهنمایان مراقب از برهورد با قندیل ها و سطوح غار است تا اط شکسته شدن بلورها و مرجان ها جلوگیری شود تا افراد بیشتری بتوانند زیبایی این میراث چند میلیون ساله را ببینند.
دسترسی به غار آسان است
با توجه به قرار گرفتن غار در دامنه كوه دسترسی به آن بسیار آسان بوده و بازدیدكنندگان به راحتی قادر به بازدید از این محل هستند. تنوع سنگهای موجود ، سنگهای كریستال با شكلهای مختلف مثل آبشار ، زیبایی خاصی به غار داده است به طوریكه هر بینندهای را به شگفتی وا میدارد. غار چال نخچیر در سال۸۱ در ردیف میراث ملی كشور به ثبت رسیده است
قرار گرفتن غار در كنار ابنیه تاریخی نراق یك محیط كاملا توریستی را بوجود آورده كه با این تنوع میتوان به رونق صنعت گردشگری در منطقه امیدوار بود.
......................
شکوفه راستین
نظر شما