به گزارش خبرنگار مهر، سوم مرداد سال 1367 ستونی متشکل از 5 هزار نفر با تجهیزات کامل زرهی از مرز خسروی وارد کرمانشاه شد. لشکر نفاق و خیانت که با برنامه از پیش تعیین شده توسط سازمانهای جاسوسی آمریکا و با پشتیبانی تسلیحاتی از خاک عراق حد فاصل مرز تا 34 کیلومتری کرمانشاه را در کمتر از سه روز طی کردند.
رئیس گروهک منافقین قبل از آغاز عملیات در نشست هماهنگی با فرماندهان نگون بخت مجاهدین خلق گفته بود: «براساس تقسیمات انجام شده، ۴۸ ساعته به تهران خواهیم رسید... کاری که ما میخواهیم انجام دهیم در حد توان و اشل یک ابرقدرت است؛ چون فقط یک ابرقدرت میتواند کشوری را ظرف این مدت تسخیر کند... از پایگاه نوژه هم ترسی نداشته باشید؛ هر سه ساعت به سه ساعت دستور میدهم هواپیماهای عراقی بیایند و آنجا را بمباران کنند. پایگاه هوایی تبریز را هم با هواپیما هر سه ساعت به سه ساعت مورد هدف قرار خواهیم داد... علاوه بر آن، ضد هوایی و موشک سام ۷ هم که داریم... هوانیروز عراق تا سرپل ذهاب بههمراه ستونها خواهد بود. از نظر هوایی ناراحت نباشید چون هواپیماهای عراقی پشتیبان ما هستند و تمام ماشینها به صورت ستون حرکت میکنند.»
از زمان ورود لشکر منافقین به ایران تا رسیدن به گورستان خود در چهارزبری که بعدها مرصاد شد روایتی است که از زبان فرماندهان و رزمندگان نام آور این عملیات شنیدنی تر است.
عملیاتی که فرماندهی اصلی آن بر عهده امیر صیاد شیرازی بود.
تشریح پیچیدگی فتنه نفاق در عملیات مرصاد از سوی سردار ریحانی
سردار بهمن ریحانی فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه و یکی از رزمندگان حاضر در عملیات مرصاد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عملیات مرصاد در منطقه چهارزبر کرمانشاه یکی از پیچیده ترین رویایی های نظامی ایران بعد از پیروزی انقلاب بود. این پیچیدگی دو عامل مهم داشت که اولین آنها رویارویی با گروهکی بود که نیروهای آنها ایرانی و فارسی زبان بودند.
وی ادامه داد: یکی از شگردهای دشمن در مقابله با جبهه حق در طول دهه های گذشته ای فریب عناصر ساده لوح داخلی و تجهیز و تسلیح آنها در قالب گروهک ها تروریست برای ایجاد رویارویی های نظامی و تروریستی است که امروز نیز نمونه آن را در منطقه در قالب تروریستهای تکفیری می بینیم که به نام اسلام و با شمایل عرب، مسلمانان هم زبان را کشتار می کنند.
ریحانی گفت: به هر حال عناصر منافقین با تحلیلی وارونه از اینکه می توانند در شمایل یک گروهک چریک ایرانی وارد شده و به راحتی تا کرمانشاه را فتح کنند، وارد ایران شدند غافل از اینکه بصیرت ملت ایران و نفرتی که مردم از خائنین به کشور دارند آنها را زمینگیر خواهد کرد.
ریحانی با اشاره به حمایت همه جانبه و تسلیحاتی عراق و چندین کشور جهان از گروهک منافقین گفت: امکاناتی که آنها برای عملیات مرصاد از سوی عراق و آمریکا در اختیار داشتند و البته پشتیبانی اطلاعاتی که از بیرون دریافت می کردند از پیچیدگی ها نبرد مرصاد بود.
فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص) ادامه داد: مجموعه این دو عامل یعنی رویارویی با یک گروهک به ظاهر ایرانی و پشتیبانی همه جانبه تسلیحاتی و اطلاعاتی باعث شده بود که یک عملیات روانی گسترده تا عملیات مرصاد کلید بخورد.
عوال زمینگیری منافقین در 30 کیلومتری کرمانشاه/ بصیرت مرزنشینان ستودنی بود
وی ادامه داد: در مقابل اینها یکسری عوامل هم در داخل وجود داشت که باعث شد غلبه بر این عوامل میسر شده و شکستی تاریخی برای جبهه نفاق رقم بخورد. عواملی مثل اطمینان قلوب نشأت گرفته از رهبری استوار امام (ره)، بصیرت مردم مرزدار در تشخیص رویارویی با نفاق و البته توان عملیاتی و هماهنگی خوب ارتش و سپاه در زدن تیر خلاص بر پیکر نفاق در تنگه مرصاد.
این فرمانده ارشد نظامی در ادامه با اشاره به برخی از خصوصیات فنی این عملیات اظهار داشت: قصد پیدای دشمن بر این بود که در یک عملیات سه روزه و با پشتیبانی هوایی بعثی ها از مرز خسروی وارد کشور شده و تا تهران پیشروی کند اما داده های اطلاعاتی حاکی از این بود که منافقین تا رسیدن به کرمانشاه نیز رضایت دارند.
گوشه ای از مراحل عملیات و انهدام همیشگی توان نظامی منافقین
وی افزود: توان نیروهای دشمن در حدود 5 هزار نفر و در قالب بیش از 30 تیپ 150 نفره برآورد می شد که بعد از ورود به سرپل ذهاب در ساعت 14 و 30 دقیقه روز سوم مرداد توانستند برای ساعت 20 همان روز در اسلام آباد غرب باشند و حرکت به سمت کرمانشاه را آغاز کنند.
وی با اشاره به جنایات رذیلانه منافقین در اسلام آباد غرب مخصوصا حادثه کشتار مجروحین در این منطقه اظهار داشت: منافقین بعد از تصرف اسلام آباد غرب به سمت کرمانشاه حرکت کردند تا به تنگه چهارزبر یا همان مرصاد امروز رسیدند.
ریحانی ادامه داد: همزمان جلسه ویژه شورای عالی دفاع در کرمانشاه آغاز و نقطه مقابله با عناصر گروهک تروریستی منافقین در 30 کیلومتری کرمانشاه و با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص آنجا تعیین شد. با استقرار لشکر 81 زرهی در منطقه تعیین شده و پیوستن لشکر 32 انصارالحسین و محمد رسول الله (ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، مرصاد به گورستان نفاق تبدیل شد.
وی در پایان با اشاره به رشادت های بالگردهای خروشان هوانیروز اظهار داشت: بالغ بر 2 و هزار و 500 عنصر غرق در نفاق با خدورهای زرهی خود در ستونی از آتش به هلاکت رسیدند تا تاریخ درباره عاقبت خیانت و دو رویی و ترور در خود اسنادی عبرت انگیز را به یادگار بگذارد.
رمز "یا علی بن ابی طالب" برای سرنگونی خوارج/ چهار زبر مرصاد شد
فرمان عملیات مرصاد با رمز "یا علی ابن ابیطالب" صادر شد، براین اساس یک ستون به طول چهار کیلومتر مسلح به توپ، تانک، نفربر، تفنگ ۱۰۶، خودروهای سنگین حامل مهمات و سایر ادوات نظامی و لجستیکی، جاده دشت حسن آباد را پوشانده بودند که ناگهان صدای غرورآفرین بالگردهای هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران در فضا طنین انداز شد.
بمباران هوایی خلبانان نیروی هوایی چنان دقیق و موثر صورت گرفت که تمام سازمان نظامی منافقین از هم فروپاشید و چند لحظه بعد، بالگردهای کبری هوانیروز از چپ و راست، انبوه نفرات و تجهیزات دشمن را مورد حمله قرار دادند.
عملیات غرورآفرین مرصاد تا دو روز بعد ادامه یافت تا اینکه منطقه به کلی از لوث وجود منافقین پاکسازی شد.
این عملیات موجب انهدام تمام توان نظامی منافقین شد و تنگه چهارزبر که شهادتگاه برترین فرزندان این مرز و بوم بود " تنگه مرصاد " یا کمینگاه نامیده شد.
رژیم عراق نیز با شکست مفتضحانه در این عملیات سرانجام در ۱۵ مرداد ماه سال ۶۷ طی نامه ای به دبیرکل سازمان ملل تمامی شرایط قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفته و تسلیم شد.
بدین ترتیب بود که با عنایت الهی و حماسه آفرینیهای رزمندگان غیور اسلام و مردم همیشه در صحنه ایران اسلامی، پیروزی قاطع و ظفرمندانه ایران در نبرد هشت ساله با رژیم بعثی عراق برای جهانیان به اثبات رسید.
اکنون با گذشت سالها از آن حماسه ماندگار وقتی در جاده کرمانشاه - اسلام آباد سفر می کنید در کیلومتر ۳۴ جاده، در محل تنگه چهارزبر، یادمان شهدای عملیات مرصاد، یادگاری از شهید بزرگوار امیر سپهبد علی صیاد شیرازی احداث شده و یادآور ایثارگریهای فرزندان این ملت در نبرد با منافقین کوردل است.
عملیات پیروزمندانه "مرصاد " به عنوان یکصد و چهارمین عملیات انجام شده در طول هشت سال دفاع مقدس و هفتادمین عملیات آفندی رزمندگان غیور ارتش اسلام از نظر طراحی، تاکتیک رزمی است و از نظر اجرا نیز میتوان آن را آخرین عملیات بزرگ و پیروزمندانه در جنگ تحمیلی قلمداد کرد.