به گزارش خبرنگار مهر حوزه محیط زیست در این هفته شاهد رویداد های مختلفی بود که در صدر آنها آتش سوزی پارک ملی گلستان قرار داشت که در ادامه مهمترین انها را مرور می کنیم.
مهمترین مطالبات زیست محیطی کشور در اجلاس تهران/ اختصاص حقابه از رودهای مرزی و مقابله با ریزگردها
در اولین روز از هفته جاری، رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان محیط زیست، اختصاص حقابه از رودخانه های مرزی و مقابله با ریزگردها را مهترین مطالبات کشور در اجلاس تهران عنوان کرد.
دکتر مجید شفیع پور افزود: هفدهمین اجلاس مجمع نمایندگان مجالس آسیا و اقیانوسیه با موضوع اصلی محیط زیست و توسعه پایدار از اول تا سوم شهریور ماه با حضور جمع کثیری از اعضای مجالس اسیا و اقیانوسیه در تهران برگزار می شود.
به گفته وی، اعضای کلی این مجمع 46 کشور عمدتا از آسیا و اقیانوسیه و چند کشور خارج از این دو قاره هستند و دبیرخانه دائم این مجمع در شهر سئول کره جنوبی واقع شده است.
دستیار ویژه رئیس سازمان محیط زیست اظهار داشت: این اجلاس سالانه با مداخله مستقیم نمایندگان مردم و پیرامون مسائل محیط زیست و توسعه پایدار طرح ریزی در یکی از کشورهای عضو برگزار می شود و با توجه به ارائه گزارش از تلاش های ایران برای این منظور در اجلاس شانزدهم با جمیع آرا قرار شد هفدهمین اجلاس در ایران برگزار شود.
شفیع پور با اشاره به شعار این اجلاس تصریح کرد: همکاری منطقه ای برای پایداری جهانی محور و شعار اجلاس هفدهم است تا با تکیه بر آن نمایندگان این کشور ها بتوانند با بحث و تبادل نظر قوانینی در جهت حرکت به سوی توسعه پایدار طرح ریزی کنند.
دکتر معصومه ابتکار افزود: سیرک ها از سالها قبل در ایران و در تمام دنیا وجود داشته و فعالان و دوستداران حیات وحش نیز همیشه با آنها مخالفت داشته اند.
به گفته وی، اما اینکه برخی از طرفداران حیات وحش تصور می کنند که ظرف یکی دو ماه می توانیم اعلام کنیم که فعالیتها تمام سیرک ها تعطیل است اشتباه است چرا که چنین چیزی امکان ندارد و تعطیلی سیرک ها زمان می برد.
ابتکار اظهار داشت: ما هم دلمان نمی خواهد در سیرک ها از حیات وحش سوء استفاده شود اما فعلا تنها با اعمال قوانین سختگیرانه می توانیم تا حدودی فعالیت این اماکن را کنترل کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه گونه های موجود در سیرک ها گونه های وارداتی هستند اظهار داشت: بسیاری از آنها قابل بازگشت به طبیعت نیستند و هیچیک از باغ وحش ها نیز علاقه ای به نگهداری آنها ندارند.
دکتر معصومه ابتکار در مراسم امضاء این تفاهم نامه با بیان اینکه محیط زیست موضوعی فرابخشی است وبه همه دستگاهها برمی گردد گفت : خوشبختانه همت و عزم راسخ دولت تدبیر وامید برای ارتقاء شاخص های توسعه پایدار وجود دارد و امضاء این تفاهم نامه در این راستاصورت می گیرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود : تفاهم نامه این سازمان و وزارت کشور دستور کار خوبی برای کاروفعالیت و هماهنگی در سطوح مختلف ستاد و استانها برای توسعه همراه با حفظ محیط زیست است.
وی از همکاری استانداران با برنامه های محیط زیست در طول سال گذشته قدردانی کرد و گفت : تعادل توسعه و محیط زیست کار دشواری است اما فرایند کار استانداران قابل قبول است .
ابتکار، مدیریت پسماند را موضوعی کلیدی ، مهم و مورد غفلت واقع شده عنوان کرد و گفت : ما دراین بخش شاهد آسیب های زیادی به دریا ، سواحل ، رودخانه ها و محیط شهری هستیم و انتظار می رود فرمانداری های ، شهرداری ها ، شوراهای شهر و روستاو بخشداری ها به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند .
این گروه فنی قبل از سفر به استان های مختلف با خداکرم جلالی نشستی برپا کرده و رییس سازمان جنگل ها از آنان درخواست کرد که مشاهدات و نظرات کارشناسی خود را روی محورهایی چون آسیب شناسی عوامل اولیه و ثانویه، اولویت بندی اقدامات راهبردی با در نظرگرفتن معیشت مردم و بازنگری بردستورالعمل تهیه شده سازمان معطوف کنند و نتیجه بازدید خود را با شناسایی نقاط قوت و ضعف اعلام نمایند.
رضا فرخی با بیان این مطلب افزود: در 4 ماهه نخست سال جاری بیش از 1500 هکتار از اراضی پارک ملی گلستان در آتش سوخت.
به گفته وی، در این مدت میزان آتش سوزی در مناطق 4 گانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست در استان چهارمحال و بختیاری 98 هکتار، کرمانشاه 84 هکتار، فارس 313 هکتار، مازندران 80 هکتار، کهگیلویه و بویر احمد 85 هکتار، خراسان شمالی 6 هکتار، گلستان 1500هکتار و کردستان 12هکتار بوده است.
رئیس گروه توسعه پایدار سازمان محیط زیست اظهار داشت: در این مدت در مناطق حفاظت شده ایلام و لرستان نیز آتش سوزی های گسترده ای رخ داده اما آمار دقیقی در حال حاضر از آنها در دست نیست.
وی تصریح کرد: کارگروه مخاطرات زیست محیطی یکی از کارگروه های سیزده گانه مدیریت بحران کشور است که چند سالی است در سازمان محیط زییست تشکیل شده اما در دوره قبل این کارگروه مغفول مانده و غیرفعال بود که یکی از زیر کارگروه های آن کارگروه اطفای حریق است که با بحرانی شدن آتش سوزی در سطح کشور طی چند ماه گذشته کار خود را آغاز کرده است.
فرخی تصریح کرد: با بودجه دفتر شکار و صید سازمان محیط زیست کارگروه اطفای حریق ظرف 6 ماه آینده کار مطالعاتی را آغاز کرده که تا پایان سال به پایان می رسد و از ابتدای سال آینده وارد فاز اجرایی می شود.
دکتر اسماعیل مهاجر با بیان این مطلب افزود: قرارگاه عملیاتی واکنش سریع پارک ملی گلستان عصر یکشنبه ۹۳/۶/۲ در محدوده سه راهی دشت در محل محیط بانی شارلق با هدف پیشگیری از وقوع بحران از جمله آتش سوزی، سیل و تخلفات صید و شکار و همچنین واکنش سریع در موقع بروز موارد مذکور افتتاح شد.
کیوان هوشمند با بیان این مطلب افزود: متاسفانه یک راس گوزن زرد ایرانی حدودا ۸ ساله که در باغ وحش خرم آباد نگهداری می شد در تاریخ ۹۳/۵/۲۴ از ناحیه کتف سمت راست مجروح و پس طی ۵ روز مراحل درمان در تاریخ ۹۳/۵/۲۹ بر اثر شدت جراحت تلف شد.
به گفته وی، این گوزن زرد که جنسیت آن نر بوده یک سال قبل بصورت امانت از طرف اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان به باغ وحش خرم آباد تحویل شده بود.
هوشمند اظهار داشت: شواهد حاکی از سوراخ شدن بدن این گوزن زرد بر اثر برخورد گلوله و مرگ حیوان بر اثر عفونت و خونریزی در محل برخورد گلوله است اما هنوز مشخص نیست چه کسانی و با چه انگیزه ای به این گوزن شلیک کرده اند.
کمال الدین پیرموذن با بیان این مطلب افزود: امروز در صحن علنی مجلس درباره نبود همکاری میان بخشی دولت بری مقابله با آتش سوزی جنگل ها تذکر خواهم داد.
به گفته وی، جنگل ها نزد ما امانتی برای آیندگان هستند اما متاسفانه به دلیل نبود قاطعیت مسئولان در هماهنگی برای مدیریت اطفای حریق روز به روز شاهد از بین رفتن بخش عمده ای از این جنگل ها به دلیل آتش سوزی هستیم.
عضو هیات رئیسه فراکسیون محیط زیست مجلس با بیان اینکه یکشنبه هفته جاری به استناد اصل 50 قانون اساسی در صحن علنی مجلس قرار بود نسبت به این موضوع و قصور دستگاه های مختلف و همچنین عدم همکاری میان بخشی در دولت تذکر داده شود اظهار داشت: متاسفانه به دلیل کمبود وقت فرصت نشد اما فردا حتما این کار را خواهم کرد.
پیرموذن تصریح کرد: مسئولان نباید نسبت به نابودی این میراث گرانبها خود را به ناشنوایی بزنند. باید هرچه سریعتر برای حفظ جنگل ها و مدیریت آتش سوزی برنامه ریزی عملی انجام شود.
وی افزود: آتش سوزی جنگل ها چنانچه از ناحیه شکارچیان و متخلفان رخ می دهد باید با جدیت از سوی مسئولان پیگیری شود و قوه قضاییه نسبت به این مسئله رسیدگی کند.
کیوان هوشمند با بیان این مطلب افزود: صبح دیروز پس از ورود گروهی از شکارچیان غیرمجاز به پناهگاه حیات وحش شیراحمد سبزوار به منظور شکار آهو، محیط بان اسماعیل سجادی فر با موتورسیکلت به تعقیب شکارچیان پرداخته و حین تعقیب و گریز موتور وی واژگون شده و محیط بان بیهوش می شود.
به گفته وی، شکارچیان متخلف پس از این حادثه متواری شده و محیط بان آسیب دیده به سبزوار منتقل و هم اکنون در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امدادی این شهر بستری است.
هوشمند اظهار داشت: محیط بان سجادی فر صبح امروز از حالت اغما خارج شده اما بر اثر وارد آمدن ضربه، از ناحیه سر و گردن دچار آسیب شده است.
کاظم نصرتی با بیان این مطلب افزود: عرصه های زیست محیطی و منابع طبیعی به طور کلی نیازمند داشتن طرح و برنامه مدون برای مدیریت هستند.
به گفته وی، اگر منابع طبیعی دارای طرح و برنامه باشد، تمام فعالیتها دارای نظم مکانی، زمانی و اعتباری خواهند شد. در حقیقت داشتن برنامه جامع برای منابع طبیعی و به ویژه مناطق تحت حفاظت از هر چیزی در محیط زیست ضروری تر است.
رییس هیأت مدیره جامعه جنگلبانی با انتقاد از اینکه مسئولان در سال های اخیر تنها راهی که به ذهنشان می رسد تا کوتاهی خود را در انجام وظایفشان توجیه کنند پاک کرن صورت مسئله است اظهار داشت: بارز ترین مثال در این خصوص آتش سوزی های اخیر در پار ک ملی گلستان است.
نصرتی با اشاره به اینکه آتش سوزی و سوختن بیش از هزار هکتار از آن عرصه 92 هزار هکتاری در طول 60 سال اخیر بی سابقه بوده تصریح کرد: در این مورد هم مسئولان به دلیل نداشتن برنامه جامع و مشخص برای مدیریت این عرصه مدام بهانه می آورند و از کمبود امکانات و حرکات عمدی شکارچیان برای توجیه کوتاهی و بی مسئولیتی خود استفاده می کنند.