به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، در حالی که بیش از ۴۰ سال است که میلان کوندرا در تبعید گذران عمر کرده است، حالا این نویسنده متولد چِک دوباره شهروندی زادگاه خود را به دست آورده است.
پتر درولاک سفیر جمهوری چک در فرانسه، به تلویزیون عمومی گفت پنجشنبه گذشته به آپارتمان این نویسنده ۹۰ ساله در پاریس سر زد تا مدرک شهروندی او را شخصا تحویل وی بدهد.
درولاک گفت: «این یک حرکت نمادین بسیار مهم است، بازگشتی نمادین برای بزرگترین نویسنده چک در جمهوری چک». وی افزود: لحظه اهدای مدارک به کوندرا بسیار ساده اما گرم و دوستانه بود و کوندرا حال خوبی داشت.
کوندرا خالق رمان «سبکی غیرقابل تحمل بودن» که خالق رمانهای خوشنقد و شناختهشده در سطح بینالمللی است، سال ۱۹۵۰ به خاطر «فعالیتهای ضدکمونیستی» از حزب چکسلاواکی اخراج شد. او سالهای بعد تبدیل به یکی از منفورترین چهرهها نزد مسئولان آن دوره شد و در نهایت در سال ۱۹۷۵ به فرانسه فرار کرد. در سال ۱۹۷۹ حق شهروندی او از سوی دولت چک عزل شد و دو سال بعد کوندرا شهروند فرانسه شد.
معروفترین آثار او از جمله «سبکی غیرقابل تحمل بودن» و «کتاب خنده و فراموش کردن» به زبان فرانسوی نوشته شدند و تا اواخر دهه هشتاد میلادی حق انتشار در زادگاهش را نداشتند. رمان سال ۱۹۸۸ «جاودانگی» آخرین رمانی بود که به زبان چک نوشته شد. او از آن موقع تا به حال چهار رمان دیگر به فرانسوی نوشته که جدیدترین آنها «فستیوال ناچیزی» سال ۲۰۱۴ بود.
ایده بازگرداندن شهروندی کوندرا مدتی است که توسط مسئولان چک مطرح شده است. در نوامبر ۲۰۱۸ نخستوزیر آندری بابیس اعلام کرد که ملاقاتی سه ساعته با کوندرا و همسرش در رستوران محبوب آنها در پاریس داشته و پیشنهاد بازگرداندن شهروندی آنها را مطرح کرده است.
بابیس آن موقع در مورد کوندرا که اغلب به عنوان یکی از چهرههای شایسته دریافت جایزه نوبل ادبیات و یک افسانه ادبیات چک، فرانسه و جهان شناخته میشود گفت «ملاقات با او افتخاری بزرگ برای من بود».
کوندرا حالا در سکوت زندگی میکند و هرگز با خبرنگاران حرف نمیزند. او نخستین بار پس از فرار از زادگاهش در سال ۱۹۹۶ دوباره به آن سر زد و گفته میشود بعد از آن هم چند بار به صورت ناشناس به جمهوری چک سفر کرده است.
در سال ۲۰۰۸ کوندرا جایزه ملی ادبیات چک را دریافت کرد اما برای گرفتن آن به خانه بازنگشت. در سال ۲۰۰۹ شهروندی افتخاری برنو یعنی شهری که در سال ۱۹۲۹ در آن به دنیا آمده بود به او اهدا شد اما باز هم این نویسنده در فرانسه باقی ماند. همان سال او در کنفرانسی که در این شهر به افتخار آثار او برگزار شده بود شرکت نکرد و در نامهای که برای سازماندهندگان فرستاد و در مراسم افتتاحیه خوانده شد او خودش را به عنوان نویسندهای فرانسوی توصیف کرد و گفت آثارش باید به عنوان آثار ادبیات فرانسوی طبقهبندی بشوند.