به گزارش خبرنگار مهر، رصد میدانی از بازار قند و شکر کشور نشان از ثبات نسبی در این بازار دارد. هر کیلو شکر به مبلغ ۲۳ هزار تومان در حال فروش است. به گفته کارشناسان، شکر کالایی سیاسی بوده و نرخ آن وابسته به قیمت نفت است. به عنوان مثال نوسان قیمتی شکر در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سایر اقلام مصرفی بیشتر بود. جنگ روسیه و اوکراین شرایطی را در سطح بین الملل به وجود آورد که سبب شد تا نرخ نیشکر در جهان افزایش چشمگیری داشته باشد. بخشی از این موضوع، به تأمین سوخت خودروها از گیاه نیشکر بازمیگردد. در واقع برای تولید اتانول و تأمین سوخت خودرو بخشی از تولید نیشکر برای این امر اختصاص مییابد.
دلیل دوم نوسان قیمتی این کالای اساسی در بازار جهانی، موضوع خشکسالی در برخی کشورها از جمله هند و برزیل بوده است.
دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر به مهر گفت: در بازار شکر، دامپینگ وجود دارد و قیمت واقعی سرکوب میشود. در این باره اروپا مقهور این دامپینگ و شکر ارزان برزیل نشده و با وجود اینکه تولید شکر برای آنها گرانتر تمام میشود چون شکر استخراجی آنها از چغندر قند است به تولیدات خود ادامه دادهاند. تداوم تولید با وجود هزینه تمام شده بالا ضروری است زیرا شکر یکی از اقلام اساسی در صنایع غذایی محسوب میشود. در ایران دو استان خوزستان و خراسان رضوی کشت نیشکر و چغندرقند دارند. حمیدرضا فلاح، مدیر صمت خوزستان درباره وضعیت تولید شکر و نیاز بازار به مهر گفت: میزان نیاز سالانه کشور به شکر بین یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن است. سال گذشته حدود ۶۰۰ هزار تن شکر کشور در استان خوزستان تولید شد.
وی افزود: امسال در ۹ ماهه نخست سال حدود ۲۶۰ هزار تن شکر در استان خوزستان تولید شده که ۳۱ هزار تن آن از چغندرقند بوده است.
این کارشناس حوزه شکر با بیان اینکه تا کنون حدود یک تن شکر وارد کشور شده است، عنوان کرد: در حال حاضر ۹ واحد تولید شکر در استان خوزستان فعالیت دارد که ۸ واحد مربوط به استخراج شکر از نیشکر بوده و یک واحد هم در حوزه تولید شکر از چغندرقند فعالیت دارد. وی اضافه کرد: علاوه بر این ۹ واحد فعال، دو واحد تولیدی دیگر هم در نوبت راه اندازی قرار دارند. این دو کارخانه تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتند و به زودی راه اندازی خواهند شد.
فلاح با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد شکر کشور در خوزستان تولید میشود، خاطرنشان کرد: با ورود این دو کارخانه که ظرفیت تولید ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن در سال را دارند بخش زیادی از نیاز کشور به وسیله تولیدکنندگان داخلی تأمین خواهد شد.
این کارشناس حوزه شکر در پایان عنوان کرد: سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن شکر وارد کشور شد که برآورد میشود امسال نیز همین مقدار واردات تا پایان سال انجام شود.