به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علی بهرام نژاد، به مناسبت هفته دیابت گفت: استرس باعث بروز دیابت و یا شدت این بیماری میشود و در شرایط استرس خود مراقبتی در ما دچار مشکل میشود.
وی افزود: زمانی که فرد دچار استرس یا اضطراب یا حتی زمانی که دچار افسردگی است خود مراقبتی در فرد کاهش پیدا میکند و این باعث میشود که خواب، تغذیه و سایر جنبههای زندگی فرد دچار مشکل شود بنابراین احتمال شدت بیماری افزایش مییابد.
این روانشناس گفت: وقتی ما دچار دیابت میشویم و سلامتیمان به خطر میافتد، این وضعیت یک نوع فقدان محسوب میشود که میتواند منجر به افسردگی و اضطراب شود. این یک سیکل معیوب است که احتمال بروز بیماری را تشدید میکند.
وی تاکید کرد: پس افرادی که دچار استرس و اضطراب اند احتمال بیماری در آنها افزایش پیدا میکند، در کودکان نیز اتفاق میافتد چاقی به دلیل استرس و یا افسردگی زمینه ابتلاء به دیابت در آنها افزایش پیدا میکند.
دکتر بهرام نژاد، توجه به موضوع خود مراقبتی را در افراد ضروری دانست و گفت: خود مراقبتی شامل مراقبت از جسم و روان است.
وی با بیان اینکه افرادی که دچار استرس و اضطراب هستند احتمال بیماری در آنها افزایش پیدا میکند، گفت: همانگونه که سلامت روان بر سلامت جسم تأثیر دارد، سلامت جسم نیز بر سلامت روان نیز تأثیر دارد.
وی ادامه داد: مراقبت از جسم به معنی این است آگاه باشیم که اگر جسممان را به خطر بیندازیم میتواند بیماریها به سراغمان بیاید که این باعث مختل شدن، کارکردها و کاهش کیفیت زندگی میشود و احتمال ابتلاء به بیماریها در ما افزایش پیدا میکند.
وی مراقبت از روان را نکته مهمی عنوان کرد که افراد باید مورد توجه قرار دهند و افزود: اگر از سلامت روان خود مراقبت نکنیم، ممکن است مبتلا به بیماریهای جسمی شویم. فردی که افسرده است، در صورت عدم درمان، تمایل به کاهش فعالیت بدنی پیدا میکند و در این شرایط مستعد ابتلاء به انواع بیماریهای قلبی، عروقی، دیابت و … میشود.
این روانشناس تغییر سبک زندگی، افزایش فعالیت اجتماعی و انجام کارهای خیرخواهانه را از جمله موضوعاتی دانست که میتواند احساس دوست داشتن خود را در افراد افزایش دهد.
وی ادامه داد: دوست داشتن خود باعث میشود که خود مراقبتی بهخوبی انجام شود و این امر، احتمال ابتلاء به بیماریها را کاهش میدهد.
وی همراهی اعضای خانواده با فرد بیمار را برای تغییر سبک زندگی مهم دانست و گفت: افرادی که مبتلا به بیماری هستند، بهویژه کودکان، در صورتی که خانوادهها به تغییر سبک زندگی آنها کمک نکنند، روند درمانشان با دشواری مواجه خواهد شد. بهطور مثال، وقتی فردی مبتلا به دیابت میشود، اگر خانواده از رژیم غذایی او حمایت نکنند، آن فرد ناچار است از الگوی غذایی خانواده پیروی کند.
بهرام نژاد، تأکید کرد: اطرافیان باید از نگاه ترحمآمیز به فرد بیمار خودداری کنند، زیرا این نوع نگاه میتواند آسیبزا باشد و به احساسات منفی فرد دامن بزند.