بیارجمند - خبرگزاری مهر: خشکسالی و عدم بارش نزولات آسمانی در استان سمنان به ویژه شهرستان شاهرود موجب بحرانی شدن وضعیت دشتها و مناطق ویژه حفاظت شده خارتوران بیارجمند و احتمال مهاجرت احشام و حیات وحش از این منطقه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، ادامه روند خشکسالی و عدم چاره اندیشی برای تامین آب مورد نیاز در مناطق حفاظت شده به خصوص خارتوران بیارجمند شاهرود بدون شک افزایش موج مهاجرت احشام و حیات وحش منطقه را در بر خواهد داشت که این مهم زنجیره حفظ انواع احشام را به خطر خواهد انداخت.

عدم نزولات آسمانی باعث عریانی بیش از حد مناطق حفاظت شده بیارجمند از انواع گیاهان و حتی بوته های بیابانی مثل درمنه، قیچ، طاق، تنگس و دیگر بوته ها و گیاهان شده است و میزان وجود آب برای استفاده احشام منطقه به شدت کاهش پیدا کرده از این رو احشام خاصه حیات وحش برای اینکه بتوانند به زندگی خود ادامه دهند مجبور به ترک منطقه شده اند.

با عنایت به اینکه منطقه توران بیارجمند بزرگترین زیستگاه حیات وحش است اگر مسئولان چاره اندیشی نکنند با این رویه مهاجرت، بزرگ ترین ذخیره گاه و زیست کره حیات وحش با خطر جدی و مشکلات فراوان مواجه می شود.

دولت باید با در اختیار گذاشتن امکانات و تهیه علوفه و ایجاد حوضچه ها و آب انبارهای بیابانی و پخش علوفه در مسیر حیات وحش از مهاجرت آنها جلوگیری بعمل آورد.

حضور دام های عشایری و شترهای آزاد در مسیر چراگاه های حیات وحش در منطقه خارتوران باعث بروز مشکلات کاری ماموران محیط زیست خواهد شد و از طرفی دیگر متخلفانی که گاها اقدام به شکار غیرمجاز می کنند مسئولیت این مأموران زحمت کش محیط زیست را دو چندان می کند.

با این حال اگر اقدامی صورت نگیرد دیگر امکان برگشت حیات وحش نادر به زیستگاه بزرگ توران امکان پذیر نخواهد بود.

در این زمینه بهرامعلی ظاهری معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي اداره كل حفاظت محيط زيست استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به اینکه برای جلوگیری از خشکی ایجاده شده فعلی پیش از سال جدید بدون اینکه اعتباری در این زمینه داشته باشیم به تعدادی مراتع آبرسانی شد گفت: مقداری علوفه نیز از قبل خریداری و نگهداری شده تا در هنگام نیاز مورد استفاده قرار بگیرد.

معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي اداره كل حفاظت محيط زيست استان سمنان با تاکید بر اینکه برای تامین بهتر آب حیات وحش این منطقه در تلاش هستیم حضور شترهای سرگردان را کم کنیم افزود: با انجام این برنامه ها و آب های موقتی که در حال واگذاری به مناطق مرتعی این بخش از حیات وحش هستیم موفقیت خوبی در کاهش مهاجرت وحوش خواهیم داشت.

ظاهری با یادآوری این مطلب که خوشبختانه تا کنون مهاجرت وحوش را شاهد نبوده ایم خاطر نشان کرد: تنها تعدادی از آهوها به مناطق سبز روستایی اطراف بیارجمند مهاجرت داشته اند.

وی ضرباتی که افراد شکارچی به محیط زیست وارد می کنند به خصوص در مورد وحوش منطقه خارتوران را غیرقابل جبران دانست و تصریح کرد: زیست بوم این منطقه با وسعت و تنوع زیستی بسیار عالی کلیدورهای متنوع بهار و تابستان را در خود جای داده و ما تمام توان خود را در کمیته بحران استان با تامین اعتبار به کار گرفته ایم تا با مدیریت جهادی بتوانیم در حفاظت از این منطقه گام های مناسبی برداریم.

معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي اداره كل حفاظت محيط زيست استان سمنان در پایان عنوان کرد: بر اساس آخرین سرشماری انجام شده در سال گذشته حدود 150 راس گور خر و چیزی بالغ بر 25 قلاده یوز در منطقه خارتوران بیارجمند شاهرود زیست می کنند.