-
نقد رمان پلیسی
آدمهای فرودست، سربازرس مگره و اتصالش به دنیای معصوم کودکی
شخصیت سربازرس مگره در رمان «مگره در پیکراتس» با آدمهای فرودست و رقتانگیز جامعه شبانه پاریس مواجه؛ و خود با رفتارهایی چون علاقه به بارش برف به دنیای معصوم کودکی متصل است.
-
پرونده کارآگاه/۵۶
ادبیات جنایی آیینهای بود که جامعه آمریکا خود را در آن تماشا کند
از نظر چندلر، ادبیات جنایی آیینهای بود تا جامعه آمریکا، خود را در آن تماشا کند؛ آیینهای که نه تنها گرهِ معماهای قتل را میگشود، بلکه ریشههای تاریخی و فرهنگی فساد را نیز برملا میکرد.
-
پرونده کارآگاه/۵۵
قاتلی که سربازرس آرزو کرد تبرئه شود/ماجرای تحقیقات مگره در مرخصی
مگره و لوکر هر دو برای قاتل قصه دلسوزی میکنند و مگره هم در آخرین جمله قصه، اظهار امیدواری میکند تبرئه شود چون در واقع، قربانی قصه، قاتل است نه خانم گل یاسی که مقتول شده است.
-
پرونده کارآگاه/۵۴
جراحی جامعه ویکتوریایی توسط کانن دویل با خلق شرلوک هولمز
در داستانهای هولمز، کانن دویل نه فقط معماهای جنایی را میگشود، بلکه دغدغههای عمیق و پنهان جامعه ویکتوریایی را نیز جراحی میکرد.
-
پرونده کارآگاه/۵۲
مکر زنان به زور بازوی مردان میچربد؟/نگاهی به رمان «سرب داغ برای اینخانمها»
برخی از فرازهای داستان و اتفاقاتی که برای راوی رخ میدهند، در فرازهایی، خوشاقبالیهای خیالی به نظر میآیند. چون جورشدن در و تختهها با هم تا اینحد، با واقعیت عالم خارج همخوانی ندارد.
-
پرونده کارآگاه؛
چهره محترم جنایت؛ در سبکی به نام هاردبویلد
قانون برای آنها چهره محترمی از جنایت بود. با این حال نویسندگان به موازات افشاگری های فاسدان سیاسی و اجتماعی، هرگز از راز و رمز و معما در نماندند.
-
نقد رمان پلیسی؛
تفاوت ژول مگره و روانپزشکان/تمایز قاتل وقاتل واقعی از دید سربازرس
در رمان «مگره و جنایتکار» سربازرس به قاضی پرونده میگوید اطلاعات تخصصی از روانپزشکی ندارد ولی تنها تفاوتش با روانپزشکان این است که آدمها را الزاما به گروههای مختلف دستهبندی نمیکند.
-
نقد رمان پلیسی؛
روایت جذبهای که مردها از آن غافلاند و نابودشان میکند/پشیمانی برای آدمهای سیر است
رمان «مرگ گفت: شاید» تصویرگر جاذبه مرموزی است که مردان را بهسمت زنان میکشد و بهدلیل غفلتی که از خطرات ناشی از اینجذبه میکنند، تا مرز نابودی پیش میروند.
-
نقد رمان پلیسی؛
آدمها چطور قاتل میشوند؟/ترکیب جذابوکشنده مرد ترسو و زن سیطرهجو
«با مجسمکردن مرگ لینا، به نظرش رسیده بود که تنها راه جدایی قطعی همین است. حالا میفهمید چطور بعضی از آدمها دست به قتل میزنند. فکری اینشکلی در ذهنشان جوانه میزند، تقویت میشود و ...»
-
نقد رمان پلیسی؛
دنیا برای آدمکشها کوچک است/وقتی شخصیت فرعی قصه مهم میشود و قدرتنمایی میکند
رمان پلیسی «قرار ملاقات با یکنامرد» نوشته فردریک دار، شخصیتِ زنی دارد که با وجود معقول و منطقیبودن، بهناچار دست به قتل میزند و معتقد است نمیشود فرار کرد چون دنیا برای آدمکشها کوچک است.
-
نقد رمان پلیسی؛
وقتی سربازرس پیر فرانسوی روی آمریکاییهای پرمدعا را کم میکند
همین پافشاری و تاکید زیاد روی خطرناکبودن گانگسترهای آمریکایی و شیوه خلافکاریشان باعث میشود مگره از کوره در برود و یکویژگی کمیاب از خود نشان دهد؛ بد و بیراه گفتن.
-
مقالات و گفتگوهای پرونده «کارآگاه» از تیر ۹۰ تا آبان ۱۴۰۱
پرونده کارآگاه با هدف نقد و بررسی آثار مختلف ادبیات پلیسی ایران و جهان منتشر میشود و آثاری از طبقه کلاسیک و مدرن اینگونه ادبی را شامل میشود. انتشار مقالات این پرونده از سال ۱۳۹۰ آغاز شد.
-
نقد رمان پلیسی؛
چهره زشت پشتصحنه محلات شبانه پاریس در «خشم مگره»/ غضب دنبالهدار سربازرس
رمان «خشم مگره» درباره قتل یکی از مدیران اماکن شبانه محله مومارتر در پاریس است و گزارشی از وضعیت و فضای اینگونه محلات پایتخت فرانسه را پیش روی مخاطب میگذارد.