مهندس سعيد صادقپور سرپرست تيم تحقيقاتي كتابخانه سپيد در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي " مهر"، ضمن اعلام اين مطلب اظهار داشت : تعداد كتابهايي كه براي افراد نابينا چاپ مي شود بسيار كم است و به همين ميزان نيز امكان استفاده آنان از كتابخانه هاي اينترنتي بسيار محدود است .
وي با تأكيد بر اينكه همين محدوديت ضرورت تشكيل كتابخانه سپيد براي نابينايان را ايجاب كرده است ، با اشاره به اينكه تا پايان سال 1380 نزديك به 1400 عنوان كتاب رايانه اي شده اند ، گفت : اين تعداد كتاب در مقايسه با ضرورت هاي جامعه بسيار ناچيز است .
صادقپور، قرار گرفتن كتابهاي مختلف بر روي كامپيوتر را امكاني مناسب براي استفاده ارزشمند نابينايان از امكانات فوق اعلام كرد و گفت : نرم افزاري كه طراحي شده است به صورت صوتي و حروف برجسته ( بريل ) در اختيار كاربران قرار خواهد داشت .
وي افزود : كاربران نابينا از طريق اين نرم افزار كتاب مورد نظر خود را انتخاب مي كنند و متن كامل آن را يا به صورت صوتي دريافت مي كنند و يا اينكه صفحه مانيتور برجسته شده و مي توانند با خط بريل كتاب انتخابي را به طور كامل بخوانند .
سرپرست تيم تحقيقاتي كتابخانه سپيد تصريح كرد : صفحه كليد اين نرم افزار نيز متفاوت است و از هفت كليد كه حروف برجسته بر روي آن حك شده ، تشكيل شده است .
وي در ادامه با اشاره به اينكه به دليل گراني تجهيزات امكان بهره برداري تمام نابينايان از امكانات فوق وجود ندارد گفت : در حال حاضر فرهنگسراي انديشه ، فرهنگسراي بهمن ، كتابخانه ملي و مركز نابينايان رودكي از جمله مراكز مجهز به سيستم رايانه اي ويژه نابينايان هستند ، اما براي اينكه امكان استفاده هر چه بيشتر از اين امكانات براي نابينايان كشور فراهم شود ، لازم است تمام كتابخانه ها ، فرهنگسراها و كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، با مركز نابينايان رودكي ( وابسته به سازمان بهزيستي كشور ) همكاري داشته باشند تا امكانات فوق در سطح گسترده تري توزيع شود .
صادقپور تصريح كرد : البته براي فراگير شدن كتابخانه سپيد و ايجاد امكان بهره برداري تمام نابينايان از امكانات ايجاد شده ، بهتر است دولت همكاري لازم را داشته و اين امكانات به صورت يارانه اي در اختيار متقاضيان قرار گيرد تا نابينايان به طور شخصي، امكان استفاده و بهره گيري از كتابخانه سپيد را داشته باشند .
به گفته صادقپور ، از اين پس تمام كتابهايي كه از طريق رايانه در اختيار افراد عادي قرار خواهند گرفت ، در صورت همكاري ناشران و ارسال فايل ها به مركز رودكي و يا شركت پكتوس ، به صورت بريل فارسي و همچنين فايل صوتي ، در اختيار نابينايان نيز خواهند بود .
سرپرست تيم تحقيقاتي كتابخانه سپيد تصريح كرد : در صورت همكاري ناشران امكان تبديل سالانه 10 هزار عنوان كتاب به خط بريل و صوتي براي استفاده نابينايان كشور وجود دارد .
راه اندازي كتابخانه سپيد ، كاري از شركت خصوصي پكتوس است كه با مشاركت مركز نابينايان رودكي ( وابسته به سازمان بهزيستي كشور ) فعاليت مي كند . اين شركت رايانه هاي ويژه نابينايان ( صوتي ، صفحه مانيتور برجسته ) را نيز در كارنامه فعاليت خود دارد .
طراحي و توليد نرم افزار كتابخانه سپيد ، امكان مطالعه و جستجو را در كتابهاي جديد براي نابينايان فراهم كرده است .
کد خبر 100383
نظر شما