به گزارش خبرنگار مهر در اراک، عبدالله عامری ظهر دوشنبه در حاشیه پنجمین نشست کارگروه اصلاح الگوی مصرف در جمع خبرنگاران در اراک افزود: راه آهن اراک به سه استان لرستان، قم و مرکزی خدمات ارائه می دهد و در این زمینه از جایگاه ممتازی در کشور برخوردار است ضمن اینکه مسیرهای ارتباط ریلی برخی از مناطق کشور از این استان می گذرد.
وی اضافه کرد: با توجه به جایگاه خاص استان در وسعت خطوط ریلی، اجرای طرحهای بهینه سازی خطوط و کاهش مدت انتظار برای جابجایی مسافر یکی از اولویتهای اصلی کارکنان راه آهن اراک است که با اجرای برنامه های خاص این اهداف تا حدود بسیاری محقق شده است.
عامری با اشاره به اینکه در پنج سال گذشته در حوزه استان مرکزی سانحه ریلی منجر به مرگ گزارش نشده است، افزود: بیشترین مناطقی که در استان مرکزی در آن سوانح ریلی به وقوع می پیوندد در مناطقی قرار دارد که در آن زیر گذر ایجاد نشده و رفت و آمدها به صورت روگذر از ریلها به انجام می رسد که می طلبد مسئولان ذیربط با اجرای به موقع زیر گذرها و حذف روگذر مانع از بروز سوانح ریلی در طول خطوط شوند.
مدیرکل راه آهن اراک با بیان اینکه سهم حمل و نقل ریلی در کشور از مجموع حمل و نقل روبه کاهش است، عنوان کرد: تا سال 85 بر اساس آخرین آمارها سهم بخش ریلی کشور از مجموع کل جابجایی ها 15 درصد بود ولی هم اینک شاهد آن هستیم که راه آهن تنها 10 درصد از سهم کل جابجاییها را به خود اختصاص داده است که کاهش این سهم به اقتصاد کشور ضربه وارد می کند.
به گفته وی، در صورتی که تنها یک درصد از سهم حمل و نقل جاده ای به بخش ریلی منتقل شود سالانه در مصر ف 177 میلیون لیتر سوخت معادل 71 میلیارد تومان صرفه جویی خواهد شد که این مبلغ بدون در نظر گرفتن فرسودگی خودروها، آلایندگی های زیست محیطی و نیز تلفات انسانی و خسارتهای ناشی از آن است.
نظر شما