به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به اسلام آباد، منوچهر متکی وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی ایران که برای حضور در اجلاس سه جانبه پاکستان، در اسلام آباد بسر می برد بعد از پایان این اجلاس به همراه رنگین دادفر سپنتا وزیرخارجه افغانستان و شاه محمود قریشی وزیرخارجه پاکستان در جمع خبرنگاران حاضر شدند و به سئوالات برخی از خبرنگاران پاس دادند.
وزیرخارجه پاکستان در مورد مذاکرات سه جانبه تصریح کرد: موضوع ضرورت های امنیتی ، مسائل منطقه ای ، توسعه همکاری های اقتصادی و روابط سه جانبه و نیز تدوین نقشه راه همکاری های سه کشور در آینده محور مذاکرات سه جانبه در اسلام آباد بود.
وی با بیان اینکه مشکلات منطقه ای راهکارهای منطقه ای دارند ، خاطرنشان کرد: ایران، افغانستان و پاکستان کشورهای مهمی در منطقه هستند و ما این موضوع را به رسمیت شناختیم که تنها راهکارهای منطقه ای می تواند به حل مشکلات کمک کنند.
قریشی افزود: بر همین اساس وزرای خارجه سه کشور در خصوص سه نشست استانبول، مسکو و لندن که 28 ژانویه برگزار می شود تبادل نظر کردند.
وی در عین حال بیانیه سه جانبه ایران ، افغانستان و پاکستان در خصوص افغانستان را نقشه راه حل معضل دانست و افزود: سه کشور توافق کردند که در مسائل اقتصادی در کابل تشکیل شود و در مسائل امنیتی نشستی در تهران برگزار شود و در نهایت نشست سران سه کشور در اسلام آباد برگزار خواهد شد و بعد از آن نشست 7 کشور همسایه افغانستان در تهران برگزار می شود.
وزیرخارجه پاکستان گفت: ما امروز توافق کردیم که برای چالشی هایی همچون مواد مخدر ، تروریسم و ... راه حل هایی را بیابیم و سند اسلام اباد در این رابطه یک سند مهم برای صلح و سعادت مردم منطقه خواهد بود.
در ادامه این نشست مطبوعاتی منوچهر متکی وزیرخارجه ایران نشست قبلی سران سه کشور ایران، افغانستان و پاکستان در تهران را با اهمیت توصیف کردو گفت: آن سند طرح مهمی برای رسیدن به رهیافت های منطقه ای برای حل مشکلات است.
وی با بیان اینکه مشکلات فعلی افغانستان منطقه ای است و راه حل آن نیز باید منطقه باشد، گفت: در گفتگوهای خود رهیافت های حل مشکل و راهکارهای منطقه ای مشکل افغانستان را مورد بحث قرار دادیم.
متکی با انتقاد از یکجانبه گرایی برای موضوع افغانستان گفت: قطعا رهیافت یکجانبه گرایی به حل مشکلات افغانستان کمک نمی کند و ما احساس می کنیم سیاست های غلط شکست خورده و یکجانبه گرایی و راهکار نظامی هم اکنون دوباره در افغانستان آزمایش می شود در حالی که رویکرد یکجانبه گرایی و نظامی پاسخگو نیست.
متکی همچنین خطاب به برخی از قدرت های بزرگ ابزار داشت: آنهایی که فکر می کنند بحران مال دیگران است و برای حل آن نقش مثبتی بازی نمی کنند و دنبال بحران سازی هستند ، بدانند که آتش بیار منطقه هستند و اگر به حل مشکل کمک نمی کنند به وخیم شدن آن دامن نزنند.
وی ابراز امیدواری کرد که مشکلات افغانستان از جمله تروریسم و بی ثباتی با تلاش همه کشورها و بخصوص کشورهای منطقه ای حل شود.
در ادامه سپنتا وزیرخارجه افغانستان به یکی از سئوالات پاسخ داد و گفت: تروریست و افراط گرایی مرز نمی شناسد و کشورها باید برای مقابله با آن متحد باشند و رویکرد منطقه ای را دنبال کنند.
وی ابراز امیدواری کرد که مذاکرات اسلام آباد و تهران و مذاکرات قبلی تهران تداوم یابد و به ثبات در منطقه منجر شود.
وی همچنین نقش ایران را در بازسازی افغانستان بسیار مهم توصیف کرد.
شاه محمود قریشی وزیرخارجه پاکستان در پاسخ به یکی از سئوالات پیرامون خط لوله صلح تاکید کرد: خط لوله صلح ابتکار عملی برای همکاری اقتصادی و پیشرفت دوجانبه است و توافقات آن امضا شده و قطعا به ثبات در منطقه منتهی می شود.
وی در خصوص گروهک تروریستی موسوم به جندالله نیز گفت: ایران و پاکستان هر دو از این گروهک آسیب دیده اند و برای مبارزه با آن همکاری می کنند و وزیرکشور ایران اخیرا مذاکرات خوبی با مقامات پاکستانی داشت و قرار است به زودی همکاری های امنیتی ایران و پاکستان در مقابله با این گروهک آغاز شود.
وزیرخارجه ایران هم در پاسخ به یک سئوال دیگر درباره افزایش نیروهای نظامی خارجی در افغانستان گفت: مشکل منطقه باید با اطلاعات درست نگاه کرد چرا که برای درمان یک بیماری 50 درصد شناسایی آن و 50 درصد درمان آن تاثیر دارد و برای حل موضوع افغانستان نیز همه باید اطلاعات خوبی از بحران داشته باشد . ما راه حل نظامی در افغانستان، خلیج فارس و خاورمیانه را درست نمی دانیم و علاوه بر این به اعتقاد ما عناصر اصلی مشکل در این مناطق راهکار نظامی و نیروهای خارجی هستند.
متکی در رابطه با سیاست های اوباما گفت: اوباما هم گفت که قصد تغییر در سیاست های آمریکا را دارد و بسیاری از افراد در آمریکا نیز متوجه سیاست های غلط 8 سال گذشته مدیریت جمهوریخواهان در آمریکا شده بودند و امیدواریم سیاست های غلط دوره های قبل در افغانستان تکرار نشود.
همچنین سپنتا وزیرخارجه افغانستان در پاسخ به سئوالی درباره مشکلات افغانستان و افزایش تولید مواد مخدر در این کشور گفت: سال گذشته تولید مواد مخدر در افغانستان 15 درصد کاهش داشته که امیدواریم این کاهش به 20 درصد برسد و ما برای مقابله با قاچاق مواد مخدر، دولت سازی، ظرفیت سازی و تقویت زیرساخت ها را دنبال می کنیم.
متکی نیز دراین باره گفت: ما همواره با سیاست های نظامی در افغانستان مخالف بوده ایم و رئیس جمهور شدن اوباما نشان داد که مردم این کشور مخالف سیاست های قبلی آمریکا در افغانستان بوده اند اما اوباما همچنان آن سیاست ها را ادامه می دهد و ما نسبت به این سیاست ها نگرانیم اما اگر رویکرد جدیدی از سوی آمریکا در خصوص افغانستان ارائه شود رویکرد جدید مورد بررسی قرار می گیرد.
نظر شما