۱۹ اسفند ۱۳۸۸، ۸:۲۹

5 اظهارنظر درباره آینده دستیاری/ مسیرهای پیش رو برای تغییرکنکوردستیاری

5 اظهارنظر درباره آینده دستیاری/ مسیرهای پیش رو برای تغییرکنکوردستیاری

خبرگزاری مهر - گروه حوزه و دانشگاه: ورود به دوره دستیاری با توجه به تقاضای روز افزون پزشکان عمومی برای ارتقاء جایگاه هر دوره سخت تر می شود و به نظر می رسد پس از گذشت 4 دهه از برگزاری اولین دوره آزمون دستیاری ورود به این مقطع نیازمند بازنگری است.

به گزارش خبرنگار مهر، همانطور که انتظار می رفت پس از ابطال دستیاری به دلیل لو رفتن سئوالات بار دیگر موضوع بازنگری در نحوه ورود به دوره دستیاری در محافل علوم پزشکی مطرح شد.

ایجاد حساسیت بیش از اندازه برای آزمونی که همچون سایر آزمونهای چهارگزینه ای قرار است ملاک ورود به دوره تحصیلات تکمیلی باشد، تفاوت بسیار قابل توجه درآمد یک پزشک عمومی و یک پزشک متخصص در جامعه امروز، حجم عظیم مطالب مورد نیاز برای امتحان و درنظر گرفتن 200 سئوال برای سنجش آموخته های دوره پزشکی موضوعاتی است که لزوم بازنگری ورود به دستیاری را یادآور می شود.

صاحبنظران در خصوص بازنگری نحوه ورود به دستیاری گزینه های متعددی را پیش روی وزارت بهداشت قرار دادند و در نهایت طرح تغییر نظام پذیرش دستیار در شورای آموزش پزشکی و تخصصی به عنوان بالاترین مرجع تصمیمگیری در این بخش تصویب شد.

روند پذیرش دستیار از یک روند آزمون کتبی صرف که در واقع آزار دهنده است و از کنکور هم فشار بیشتری دارد خارج شود

کامران باقری لنکرانی
دکتر کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت دولت نهم پیش از این در گفتگو با مهر در زمان اعلام تجدید نظر در آزمون دستیاری گفت: اتفاق مهم در حوزه دستیاری این بود که پروژه تجدیدنظر در روند پذیرش دستیار را آغاز کردیم و با به نتیجه رسیدن این موضوع روند پذیرش دستیار از یک روند آزمون کتبی صرف که در واقع آزار دهنده است و از کنکور هم فشار بیشتری دارد خارج می شود.

وی می افزاید: در روند جدید هم به سوابق تحصیلی اهمیت می دهیم و هم آزمون به عنوان تنها مسیر دیده نمی شود. البته برای اینکه طرح نهایی شود کارهایی باید انجام گیرد. به طور حتم پیش از نهایی شدن این طرح را در معرض نقادی هیئت های ممتحنه، دستیاران، پزشکان عمومی، انجمن های علمی، انجمن های صنفی، سازمان نظام پزشکی خواهیم گذاشت و سعی می شود یک وفاق نسبی بر روی آن ایجاد کنیم .

وزیر بهداشت دولت نهم معتقد است این موضوع نقطه جهشی در آموزش علوم پزشکی کشور خواهد بود و ادامه می دهد: بنا این است که بخش زیادی از روند پذیرش دستیار را به سوابق تحصیلی و توانمندیهای مهارتی معطوف کنیم و تنها به دانش آنهم دانشی که در امتحان چندگزینه ای آن را بشناسیم، محدود نکنیم.

لنکرانی یادآور می شود: حذف سهمیه های متعدد آزمون دستیاری و تدوین یک سهمیه واحد برای رقابت شفاف تر داوطلبان آزمون دستیاری پزشکی در قالب لایحه اصلاح قوانین سلامت انجام می گیرد. سهمیه هایی که اکنون در آزمون پذیرش دستیاری وجود دارد از جمله سهمیه خانم ها،‌ سهمیه مناطق محروم، ‌سهمیه رزمندگان و ... جزء سهمیه های مصوب مجلس شورای اسلامی هستند و در لایحه اصلاح قوانین نظام سلامت به آن توجه کرده است که امیدواریم بتوانیم پس از آنکه این لایحه به تصویب مجلس رسید سهمیه های مصوب قبلی را مختصر کنیم.

اما این امر به طور کامل تحقق نیافت و تغییر نظام پذیرش دستیار در وزارت بهداشت و ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع تحصیلاتی بالاتر در شرایطی متفاوت و یکسال پس از این سخنان در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و در نهایت سهمیه زنان از دوره دستیاری حذف شد.

ملک زاده : استقلال در پذیرش دستیار تخصصی از طریق آزمون دانشگاهی خواست اعضای هیئت علمی است

پذیرش دستیار تخصصی با آزمونهای دانشگاهی و قائل شدن استقلال برای دانشگاهها نیازمند این است که سیستم به اعضای هیئت علمی اعتماد کند اما اعتماد وجود ندارد

رضا ملک زاده
وزرای پیشین بهداشت نیز دیدگاههایی را در زمینه نحوه تغییرات پذیرش دستیار عنوان کردند. رضا ملک زاده که از سالهای 69 تا 72 وزیر بهداشت بوده است در گفتگو با مهر می گوید: استقلال در پذیرش دستیار تخصصی از طریق آزمونهای دانشگاهی انجام شود درخواست همه بخشها و اعضای هیئت علمی دانشگاهها است البته ممکن است درخواست روسای دانشگاهها نباشد ولی حداقل می دانم که همه اعضای هیئت علمی دوست دارند این اتفاق بیافتد چرا که وقتی یک عضو هیئت علمی می خواهد فردی را به عنوان دستیار بپذیرد خیلی بهتر می تواند در یک مصاحبه و با بررسی سوابقش وی را بفهمد تا با یک امتحانی که خیلی هم واقعا دقیق نیست.

ملک زاده می افزاید: پذیرش دستیار تخصصی از طریق آزمونهای دانشگاهی و قائل شدن این استقلال برای دانشگاهها نیازمند این است که سیستم به اعضای هیئت علمی اعتماد کند اما مشکل اینجاست که این اعتماد وجود ندارد. یک اصل مهم برای رفع مشکلات در یک جامعه در حال توسعه این است که بنیان های اعتماد در جامعه بوجود آید وگرنه واقعا نباید از چنین مشکلاتی رنج ببریم.

پزشکیان : دانشگاهها باید مستقل باشند و خودشان رزیدنت پذیرش کنند

دانشگاهها مستقل باشند و خودشان رزیدنت پذیرش کنند

مسعود پزشکیان
دکتر مسعود پزشکیان وزیر بهداشت سالهای 80 تا 84 نیز آزمون دستیاری را آزمونی تخصصی می داند و تاکید می کند : ساختار و نحوه پذیرش آزمونهای تخصصی اصولا باید فرق کند. باید برای برگزاری آزمونهای تخصصی از الگوهای بین المللی کمک بگیریم و نباید الگوهایی را پیدا کنیم که صحت آنها هیچ ضمانتی ندارند.

پزشکیان خواستار افزایش استقلال دانشگاهها می شود و در ادامه می گوید: دانشگاهها مستقل باشند و خودشان رزیدنت پذیرش کنند. همان طور که دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم آزمونهای مربوط به پذیرش دانشجوی PHD را خودشان برگزار می کنند. به نظر می رسد لزومی به برگزاری یک آزمون سراسری برای دستیاری وجود ندارد که بخواهد این مشکلات نیز پیش آید. وزارت علوم برای پذیرش دانشجوی PHD امتحان سراسری برگزار نمی کند و دانشگاهها خودشان امتحان مستقل برگزار می کنند. آزمونهای پذیرش دانشجو در زمینه تخصصی و فوق تخصصی مربوط به وزارت بهداشت نیز می تواند دانشگاهی شود.

وحیددستجردی: بررسی طرح چند مرحله ای شدن آزمون دستیاری

انجام چند مرحله ای شدن آزمون دستیاری برای کاهش حساسیت این آزمون در دست بررسی است

مرضیه وحید دستجردی
در این میان دکتر مرضیه وحیددستجردی وزیر بهداشت دولت دهم که با ابطال آزمون دستیاری دوره سی و هفتم به دلیل لو رفتن سئوالات، یکی از مهم ترین تصمیمات در این حوزه را اتخاذ کرده، انجام چند مرحله ای شدن آزمون دستیاری در راستای کاهش حساسیت این آزمون را نیز عنوان کرده است.

جزئیات طرح تحول آزمون دستیاری و دومرحله ای شدن پذیرش در آزمون دستیاری

دکتر محمدعلی محققی دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به جزئیات طرح تحول دستیاری از اعمال تغییرات پذیرش دستیار از دوره سی و هشتم آزمون دستیاری و نحوه تاثیر آزمون چهارگزینه ای و درون دانشگاهی خبر می دهد.

دکتر محمدعلی محققی در گفتگو با خبرنگار مهر می افزاید: طرح تحول نظام پذیرش دستیار در دو مرحله انجام می گیرد که در مرحله اول تغییرات همچنان در آزمون متمرکز و در مرحله دوم تغییرات در آزمونهای درون دانشگاهی اعمال خواهد شد اما به گونه ای برنامه ریزی شده است که روند آزمون و پذیرش طولانی نشود.

انجام تغییرات طرح تحول از دوره سی و هشتم آزمون دستیاری

محققی خاطرنشان می کند: در صورت انجام همه تمهیدات، تغییرات طرح تحول از دوره سی و هشتم اجرا می شود و مصوبات مربوط به آزمون متمرکز 20 درصد از نمره کل را تشکیل می دهد و سایر تاثیرات مربوط به محتوای آزمون خواهد بود. این تغییرات به گونه ای است که برای آزمون متمرکز کتبی و چند گزینه ای ضرایب متفاوتی در سئوالات و بر حسب انتخاب رشته های مختلف داوطلبان اعمال خواهد شد.

 طرح تحول نظام پذیرش دستیار در دو مرحله انجام می گیرد که در مرحله اول تغییرات همچنان در آزمون متمرکز و در مرحله دوم تغییرات در آزمونهای درون دانشگاهی اعمال خواهد شد

محمد علی محققی
دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی یادآور می شود: در واقع این نوع تغییر تمهیدی است برای هدایت افراد به رشته های مورد علاقه خودشان. در این نوع پذیرش تا حدودی رشته ها و انتخاب تعداد آن محدود می شود اما انتخاب محل محدود نمی شود.

نقش مصاحبه ساختارمند و اعمال نتایج آزمون داخل دانشگاهی در انتهای دوره کارورزی در مرحله دوم

وی با اشاره به مرحله دوم طرح تحول پذیرش دستیار پزشکی می گوید: در این مرحله نقش دانشگاهها و گروه های آموزشی بیشتر از گذشته می شود و موضوعاتی از جمله مصاحبه ساختارمند، اعمال نتایج آزمون داخل دانشگاهی در انتهای دوره کارورزی در این مرحله اعمال می شود.

نحوه شکل گیری گزینش دستیاری در ایران

وی تاکید می کند : تحول در دستیاری یک ضرورت علمی، خواسته عمومی گروه پزشکی و پیشنهاد عمومی بوردهای و هیئت های ممتحنه رشته های تخصصی بود و در این راه نظرات 12 هزار دانشجو و پزشک عمومی و 2 هزار استاد و عضو هیئت علمی در مطالعه عمیقی که در این زمینه انجام شد، مورد بررسی قرار گرفت.

سی و هفتمین دوره آزمون پذیرش دستیار تخصصی صبح پنجشنبه 29 بهمن ماه 88 با حضور 16 هزار و 648 داوطلب در 34 حوزه امتحانی و 25 رشته تخصصی برگزار شد که وزارت بهداشت پس از بررسی اعتراضات داوطلبان اعلام کرد: در بررسی اعتراضات و شکایات برخی از داوطلبین پس از برگزاری آزمون و وارد دانستن برخی از آنها به دستور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی سی هفتمین دوره آزمون پذیرش دستیار تخصصی ابطال شد. آزمون مجدد 13 اسفند برگزار شد. 

کد خبر 1049006

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha