به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران عصر امروز در مراسم بزرگداشت روز ملی فناوری هسته ای با اشاره به تامین مواد اولیه سوخت هسته ای گفت : در اواخر سال 1388 در منطقه اکتشافی ناریگان در استان یزد ، ذخایر اورانیوم قابل توجهی شناسایی و کشف گردید که عملیات اکتشافی تکمیلی آن هم اکنون در حال انجام است.
وی افزود: همچنین در سایر حوزه های زمین شناسی کشور از جمله حوزه های رسوبی مستعد در مناطق مختلف کشور عملیات اکتشاف اورانیوم در فازهای مختلف به صورت فراگیر در حال پیگیری است.
صالحی خاطر نشان کرد: در حوزه استخراج سنگ معدن اورانیوم، عملیات آماده سازی و تجهیز معدن اورانیوم ساغند یزد با اتخاذ تمهیدات ویژه با شتاب بیشتری در حال پیگیری و اجرا می باشد که در پرتو الطاف الهی بهره برداری از معدن یاد شده در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: همچنین عملیات استخراج کانسنگ اورانیوم از معدن گچین بندر عباس و تولید کیک زرد در مقیاس صنعتی در کارخانه تولید کیک زرد بندر عباس در حال انجام است و محصولات تولید شده این کارخانه در آینده ای نزدیک تحویل مجتمع تبدیلات اورانیوم اصفهان خواهد شد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به حوزه تبدیلات اورانیوم در کارخانه اصفهان UCF عنوان کرد: علاوه بر تداوم تولید UF6 اقدامات لازم برای تولید پودر اکسید طبیعی و غنی شده اورانیوم با سرعت بیشتری در حال پیگیری است. همچنین زیرساختار لازم برای تولید سوخت راکتور تحقیقاتی تهران در دستور کار قرار گرفته است که اقدامات عملیاتی آن با سرعت هر چه بیشتر در حال انجام می باشد.
وی با بیان اینکه تولید اورانیوم غنی شده با غنای کمتر از 5 درصد با بکارگیری سانتریفیوژهای نسل اول ادامه دارد، گفت: این نسل از ماشین های سانتریفیوژ دارای توان جداسازی حدود 1.8 می باشد .
صالحی با اعلام اینکه در راستای بهینه سازی ماشین های سانتریفیوژ در جهت افزایش توان جداسازی ماشین های نسل دوم تولید و آزمایش شدند، گفت: این ماشین ها دارای توان جداسازی حدود 5 می باشند که توان جداسازی آنها در مقایسه با نسل اول تقریبا 3 برابر است.
معاون رئیس جمهور همچنین خبر طراحی ماشین نسل سوم سانتریفیوژها را داد و افزود: این ماشین آزمایش های مکانیکی خود را با موفقیت به پایان رسانیده است و انتظار می رود که بر اساس محاسبات ماشین مورد نظر در آزمایش های گازدهی پیشرو از توان جداسازی حدود 10 که تقریبا 6 برابر توان جداسازی ماشین های نسل اول است برخوردار شود.
وی با اعلام اینکه نکته حائز اهمیت در این نسل از ماشین های سانتریفیوژ دستیابی به قطر 200 میلی متر است، نتیجه این دستاورد را علاوه بر توان جداسازی، افزایش مقدار تولید در واحد زمان را در این ماشین ها دانست.
وی از رونمایی نمونه اولیه این نسل از ماشینهای سانتریفیوژ توسط رئیس جمهور خبر داد.
صالحی با اشاره به ضرورت تامین مواد اولیه برای ساخت سوخت راکتور تحقیقاتی تهران، یعنی اورانیوم با غنای 20 درصد و با توجه به عدم همکاری بین المللی در این راستا و همچنین با دستور رئیس جمهور مبنی بر بومی سازی تامین این نیاز در کشور اظهار داشت: یک زنجیره در کارخانه غنی سازی نیمه صنعتی نطنز برای این منظور آماده سازی و راه اندازی گردید که به حمدالله هم اکنون به خوبی مشغول به کار و تولید می باشد.
وی افزود: این توفیق چشمگیر و موفقیت بزرگ گامی بلند در راستای رفع وابستگی به کشورهای بزرگ صنعتی می باشد که جا دارد تحقق آن را به ملت بزرگ و شریف ایران اسلامی تبریک بگوییم.
معاون رئیس جمهور در ادامه با اشاره به ایجاد تاسیسات غنی سازی جدید در کشور عنوان کرد: در راستای انجام اقدامات پیشگیرانه در پیامد تهدیدات و جنگ روانی برخی کشورها علیه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای کشورمان و برای جلوگیری از ایجاد هر گونه اختلال و وقفه در فرآیند تامین سوخت راکتورهای هسته ای تصمیم گرفته شد ساخت تاسیسات مربوط به فعالیت غنی سازی در سایت فردو در دستور کار قرار گیرد.
صالحی با اعلام اینکه این تاسیسات در حال حاضر روند تکمیلی خود را طی می کند، گفت: افزون بر این دولت تصمیم گرفته است سایت های مشابه دیگری را در نقاط مختلف کشور که از پدافند طبیعی مناسبی برخوردار باشند تاسیس کند که در این راستا مکان یابی اولیه و مراحل ابتدایی ارزیابی مکان های جدید نیز صورت پذیرفته است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ساخت مجتمع سوخت در کشور اظهار داشت: در بخش تولید مجتمع سوخت هسته ای تمام زیرساختهای تولید مجتمع سوخت فراهم گردیده است و در حال حاضر برنامه آماده سازی ساخت مجتمع سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهران در حال انجام می باشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه بر پایه برنامه زمانبندی شده بتوانیم سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران در موعد مقرر تامین نماییم، گفت: در این راستا امروز رئیس جمهور از اولین نمونه سوخت مجازی رآکتور تحقیقاتی تهران که به نوبه خود دستاورد بزرگی است رونمایی خواهد نمود.
صالحی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به فعالیتهای مربوط به نیروگاه اتمی بوشهر و دیگر نیروگاههای هسته ای قدرت عنوان کرد: در ارتباط با فعالیتهای مربوط به نیروگاه اتمی بوشهر لازم به ذکر است که واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر به یمن الطاف الهی مراحل تست های خطیری مانند تست فشار 250 اتمسفر مدار اول، تست فشار 110 اتمسفر مدار دوم و تست استحکام و مقاومت کره فلزی را با موفقیت پشت سر گذاشته و در حال آماده سازی جهت بهره برداری می باشد که ان شاء الله بارگذاری سوخت نیز به زودی انجام خواهد شد و امید است در تابستان سال جاری این رآکتور تولید برق را آغاز نماید.
وی اضافه کرد: در ارتباط با طراحی و احداث نیروگاه 360 مگاواتی که طراحی پایه این نیروگاه در سال 88 پایان پذیرفت و طراحی تفصیلی آن آغاز و در حال انجام است. سایر نیازها مانند امکان سنجی، تامین تجهیزات و احداث پروژه های جانبی آن ان شاء الله در سال جاری آغاز خواهد شد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به پسماند داری اظهار کرد: در ارتباط با حوزه پسماند داری صنعت هسته ای نیز شایان ذکر است که در سال 88 عملیات طراحی و آغاز مراحل اجرایی احداث تاسیسات دفن پسماندهای پرتوزا سرعت قابل توجهی یافته و ضمن مکان یابی برای این بخش، عملیات آماده سازی آن نیز آغاز شده است.
صالحی به تولید آب سنگین اراک اشاره نمود و افزود: این کارخانه در حال حاضر طبق برنامه کاری تعیین شده و با راندمان مطلوب در جهت تامین نیاز رآکتور تحقیقاتی اراک مشغول به کار می باشد. همچنین لازم به یادآوری است که طراحی، ساخت و بهره برداری از این کارخانه پیچیده به صورت بومی یکی از افتخارات ماندگار کشور عزیزمان ایران است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به فعالیت های صنعت هسته ای در عرصه های پزشکی، صنعت و کشاورزی عنوان کرد: اجرای طرح ملی تولید رادیوداروها باهمکاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف تشخیص و درمان بیماری های صعب العلاج که در این راستا پروژه های تحقیق، توسعه و تولید رادیوداروهای تشخیصی و درمانی و کیت های بیومولکولی و چشمه های رادیوایزوتوپ پزشکی نظیر ژنراتور مولیبدن 99 و ید 131 و دیگر رادیوداروهای درمانی و تشخیصی در حال انجام است. به طوری که کشور از نظر واردات بی نیاز شده است.
صالحی افزود: همچنین چشمه های رادیواکتیو برای کاربردهای مختلف پزشکی، کشاورزی ، صنعتی و انواع کیت های رادیودارویی با استفاده از رآکتور تحقیقاتی تهران و شتاب دهنده کرج در حال تولید است که به 120 مرکز درمانی و بیمارستانی تحت پوشش برای تشخیص و درمان سالیانه بیش از 850 هزار بیمار ارسال می گردد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: اجرای طرح ملی طراحی و ساخت رآکتور آزمایشی گداخت با همکاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور گسترش مرزهای دانش و تولید و کسب فناوری در زمینه گداخت هسته ای، اجرای پروژه های تحقیقاتی در زمینه روش های مختلف آنالیز، دزیمتری و اندازه گیری پارامترهای هسته ای و همچنین طراحی و ساخت دستگاه آنالیز پرتابل محیطی از دیگر فعالیتهای صنعت هسته ای در عرصه های مختلف در کشورمان می باشد.
وی طراحی و ساخت سیستم های آشکارسازی هسته ای و دزیمتری و دستگاههای آنالیز از جمله نمایشگر آلودگی بدن و دستگاه تصویربرداری گسیل پوزیترون برای مقاصد تحقیقاتی و دستگاه ضخامت سنگ آن لاین با کاربرد صنعتی، اجرای پروژه های تحقیقاتی در زمینه بهبود خصوصیات کمی و کیفی تولیدات زراعی، باغی و دامی با استفاده از روش های هسته ای را از جمله اقدامات دیگر کشورمان در زمینه صنعت هسته ای دانست و افزود: انجام پروژه های تحقیق و توسعه در زمینه طراحی و ساخت سیستم های پرتودهی خاص و پرتودهی تجهیزات یک بار مصرف پزشکی، مواد غذایی خشک، گیاهان دارویی و ادویه جات توسط سیستم های پرتودهی گاما و الکترون، اجرای پروژه های تحقیق و توسعه در عرصه طراحی و ساخت شتاب دهنده ها نظیر شتاب دهنده الکترون و شتابگر الکترواستاتیک از دیگر کارهای انجام شده در زمینه صنعت هسته ای کشورمان است.
صالحی همچنین از طراحی و ساخت دستگاه نشت یاب هوشمند هسته ای برای خطوط انتقال مواد نفتی و بومی سازی تولید چشمه های کبالت 60با اکتیویته پایین مورد استفاده در سیستم های اندازه گیری هسته ای در صنایع را از جمله کارهای دیگر سازمان انرژی اتمی در زمینه صنعت هسته ای کشور عنوان کرد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به موضوع ایمنی هسته ای در کشور اظهار داشت: در این راستا نظام ایمنی هسته ای کشور با هدف حفاظت از کارکنان بهره بردار از تاسیسات پرتوی و همچنین شهروندان جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از محیط زیست و برنامه ریزی در مسیر عدم بروز هر گونه مخاطرات احتمالی برای نسل آینده در برابر اثرات زیانبار پرتوها، به تدوین ضوابط، صدور پروانه و مجوزهای مرتبط در زمینه بکارگیری فنون هسته ای پرداخته است و با انجام بازرسی های فراگیر، این فعالیتها را تحت نظارت مستمر دارد.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر بیش از 3 هزار مرکز پزشکی و 2 هزار مرکز صنعتی و پژوهشی که از منابع پرتو استفاده می نمایند، عنوان کرد: این مراکز همگی تحت نظارت های قانونی نظام ایمنی هسته ای کشور قرار دارند که علاوه بر این متجاوز از 25 هزار نفر نیز با عنوان پرتوکار در سطح کشور تحت پوشش دزیمتری و کنترل فردی قرار دارند.
صالحی در ادامه با اشاره به فعالیتهای پژوهشی و اجرایی سازمان انرژی اتمی در زمینه ایمنی هسته ای، گفت: ادامه تدوین نقشه پرتوزایی کشور در فصول مختلف طی سالهای متوالی، بررسی سالیانه رادیواکولوژی سواحل دریای خزر و خلیج فارس ، نصب و راه اندازی سیستم های راه اندازی پرتوزایی در 13 نقطه کشور که تا پایان سال جاری به 63 نقطه افزایش خواهد یافت و همچنین نصب و راه اندازی 7 عدد دروازه های کنترل ورود مواد پرتوزا در نقاط مهم ورودی کشور که تا پایان سال جاری به 17 عدد افزایش خواهد یافت از جمله فعالیتهای پژوهشی و اجرایی سازمان انرژی اتمی در زمینه ایمنی هسته ای کشور می باشد.
معاون رئیس جمهور موضوع انرژی هسته ای را مسئله جهانی دانست و افزود: سازمان انرژی اتمی کشورمان همکاری های بسیار نزدیکی را با کشورهای منطقه و در سطح بین المللی با آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام شده است.
وی اعلام کرد: مسئولان کشورهای عضو سازمان منطقه حفاظت از محیط دریایی خلیج فارس و دریای عمان طی دو مرحله بازدید از نیروگاه اتمی بوشهر از ایمنی این نیروگاه اطمینان کامل حاصل کرده اند.
صالحی با بیان اینکه فعالیتهای مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور طی سالهای 84 و 88 نیز از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد ارزیابی قرار گفته، عنوان کرد: در گزارش اخیر آژانس نیز قابلیت و توانمندی نظام ایمنی هسته ای کشور در راستای انجام وظایف این مرکز و نظارت و راه اندازی و بهره برداری نیروگاه اتمی بوشهر مورد تایید قرار گرفته است.
نظر شما