به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان انتقال خون، بخش پلاکت فرزیس این سازمان با ظرفیتی بیش از پیش آماده خدمت رسانی به بیماران نیازمند است.
بنا بر این گزارش بیماران یاد شده به دلیل اینکه به نوع پلاکت رندوم که از اهدا کنندگان مختلف به دست می آید واکنش منفی نشان می دهند ناچارند از اهدا کننده واحد پلاکت دریافت کنند که سیستم ایمنی بدنشان با آنتی بادی های کمتری مواجه شود و پلاکت دریافتی را دفع نکند.
دکتر حمید ذاکری مدیر بخش پلاکت فرزیس در این مورد توضیح می دهد : این بیماران به دلیل اینکه بدنشان قادر به ساخت پلاکت نیست گاه نیازمند دریافت پلاکت از نوع (اس. دی. پی) پلاکت فرزیس هستند.
بنا بر این گزارش در چنین مواردی همراه بیمار با معرفی پزشک معالج به سازمان انتقال خون مراجعه می کند وپس از انجام آزمایشهای لازم فرآیند پلاکت فرزیس روی یک اهدا کننده انجام می شود.
پیش از این فرایند پلاسما فرزیس از یک نفر اهدا کننده ( single doner) به صورت غیر اتوماتیک انجام می شد و 10 ساعت به طول می انجامید . اما از سال 85 پلاکت فرزیس در مرکز آفرزیس سازمان انتقال خون به صورت اتوماتیک درآمده و در سال 88 به تعداد تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز این فرایند افزوده شد . اکنون فرایند پلاسما فرزیس تقریبا 1-5/1 ساعت طول می کشد و طی این مدت پلاکتی حد اقل به میزان 6-8 برابر پلاکت معمولی از خون اهدا کننده جدا می شود و خون بدون پلاکت دو باره به بدن او برمی گردد.
این گزارش حاکی است شیوه یاد شده برای اهدا کننده بسیار راحت تر است و پلاکت به دست آمده کیفیت بیشتری دارد.
ذاکری در مورد نحوه پذیرش اهدا کننده می گوید: فرد داوطلب پیش از اهدا مشاوره پزشکی خواهد داشت و این مشاوره در حد کنترل شرایط اهدا ی پلاکت است که پس از آن برای اهدا کننده آزمایشهای لازم CBC (هموگلوبین، هماتوکریت و گلبول سفید و پلاکت) گروه خون، هپاتیت بی، هپاتیت سی، ایدز و سیفلیس انجام می شود.
یک کارشناس بخش مرکز پلاکت فرزیس در مورد فرایند اهدای پلاکت می گوید: اهدا کننده پس از گذراندن این مراحل روی تخت مخصوص قرار می گیرد و به دستگاه مربوط به جمع آوری پلاکت از خون متصل می شود.
در این حالت خون در دستگاه به جریان می افتد و پلاکت از خون اهدا کننده جدا می شود و بقیه خون به بدن وی برمی گردد.
وی در مورد فرآیندی که پس از اهدای پلاکت در مورد آن صورت می گیرد می گوید: بعد از اتمام کار, پلاکت جدا شده به مدت یک ساعت در دستگاه انکوباتوربه حالت استراحت قرار می گیرد و بعد ازیک ساعت در دستگاهی موسوم به شیکر قرار می گیرد تا یکنواخت شود.
سپس روی نمونه پلاکت برای سنجش دقت و صحت کار و کنترل کیفی این پروسه آزمایشهای میکروبی ومیزان ph پلاکت و گلبول سفید (هرچه اندازه گلبول سفید در پلاکت کمتر باشد بهتر است) انجام می شود که ماهی یک بار این گزارشها آماده می شود اما این یک فرآیند داخلی است و مربوط به بیمار نمی شود و تا قبل از این مرحله کار بیمار و اهدا کننده تمام شده است.
مدیر مرکز پلاکت فرزیس اعلام می کند هم اکنون ظرفیت پذیرش پنج بیمار در روز وجود دارد.
نظر شما