۲۹ فروردین ۱۳۸۹، ۱۲:۲۷

گفتگوی مشروح مهر با موسوی/

جزئیات تبدیل مدرسه عالی شهیدمطهری به دانشگاه / پاسخ به ابهامات طلاب

جزئیات تبدیل مدرسه عالی شهیدمطهری به دانشگاه / پاسخ به ابهامات طلاب

معاون آموزشی مدرسه شهید عالی مطهری که به تازگی بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به دانشگاه تبدیل شده است با تاکید بر اینکه اهداف مدرسه هیچ تغییری نکرده است به تشریح جزئیات و اهداف این تبدیل جایگاه پرداخت و به ابهامات طلاب و دانشجویان پاسخ داد.

دکتر سید صادق موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: مدرسه عالی شهید مطهری با بیش از یک قرن فعالیت با هدف تاسیس مرکزی شبیه دانشگاه الازهر توسط میرزا حسین خان سپهسالار بنیانگذاری شد که اهداف بلند و بسیار مترقیانه ای در قالب وقف نامه همراه با تاسیس کتابخانه عظیم در کنار آن طرح ریزی شد. مدتی نیز تولیت این مجموعه به عهده مرحوم آیت الله شهید مدرس بود.

وی اضافه کرد: در سال 1322 تولیت وقت، مدرسه را با نام دانشگاه اسلامی فعال کرد. مدتی هم در زمان سید العراقین با نام مدرسه عالی سپهسالار رونق بیشتری گرفت. قبل از انقلاب هم به عنوان مرکزی برای حوزه های علمیه در تهران شناخته می شد.

موسوی افزود: با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام راحل (ره) مرحله جدیدی از دوران آموزشی و پژوهشی مدرسه عالی آغاز شد که آغازگر آن حکم تولیت آیت الله امامی کاشانی توسط حضرت امام بود.

معاون آموزشی مدرسه عالی شهید مطهری اضافه کرد: با شهادت مرحوم استاد مطهری با هدف رسیدن به برخی از اهداف وحدت حوزه و دانشگاه و ارائه دروس حوزوی در کنار دروس دانشگاهی مرتبط مرحله جدید فعالیت علمی و پژوهشی این مجموعه آغاز شد.

وی درباره اهداف این مدرسه گفت: اهدافی که برای این مجموعه آموزشی در قالب وقف نامه و اساسنامه مدنظر بوده عبارت از تربیت علما و روحانیون اسلام شناس و آگاه به مسائل و مقتضیات زمان و تربیت محققان و افراد صاحب صلاحیت،‌ تحقیق در رشته های مختلف علوم و معارف اسلامی، تبلیغ و نشر علوم و معارف اسلامی بوده است.

موسوی ادامه داد: برای رسیدن به این اهداف از همان آغاز، مطابق وقف نامه شورایی به نام شورای عالی مدرسین یا شورای آموزشی، مقاطع و رشته های مختلفی را طرح ریزی و به مرحله اجرا گذاشت که از سال 1361 در مقطع کارشناسی شروع به گزینش و پذیرش طلاب و دانشجویان کرد. از آن زمان تاکنون 27 دوره کارشناسی برای خانمها و آقایان با گزینش از طریق کنکور سراسری و آزمون اختصاصی برگزار شده است که بیش از دو هزار و 100 نفر در این مقطع تاکنون فارغ التحصیل شده اند.

وی ادامه داد: از سال 1365 تاکنون بیش از 22 دوره کارشناسی ارشد برگزار و حدود 257 نفر فارغ التحصیل شده اند که فارغ التحصیلان در این مقطع در رشته های فقه و حقوق اسلامی، فلسفه و حکمت اسلامی بوده اند و در هر دو این رشته ها محور اصلی مباحث دروس حوزوی با لحاظ دروس مرتبط دانشگاهی بوده است.

معاون آموزشی مدرسه عالی شهید مطهری اضافه کرد: از سال 1373 مدرسه عالی در دوره دکتری در رشته های جدید و ابتکاری که هدف از آن رسیدن به اهداف یاد شده و ایجاد و پیوند و تعامل میان دروس حوزوی و دانشگاهی و استفاده از مزایای دانشگاه در دروس حوزوی و دروس حوزوی در نظام آموزشی دانشگاه بود اقدام به پذیرش طلاب کرد.

وی در زمینه رشته های دکتری این مدرسه گفت: مدرسه عالی در رشته های دکتری تحت عنوان فقه و حقوق خصوصی، فقه و حقوق جزا و فلسفه تطبیقی اقدام به گزینش دانشجو کرده است که تاکنون طی 6 دوره 72 نفر فارغ التحصیل شده اند.

موسوی ادامه داد: مدرسه عالی شهید مطهری با این پیشینه که پیش از تاسیس دانشگاه تهران فعالیتهای عمیق علمی و آموزشی داشته است با الهام از رهنمودهای مقام معظم رهبری و صلاحدید شورای آموزشی با هدف توسعه مدرسه عالی و افزایش رشته های آن و البته با همان اهداف و جهت گیری دروس حوزوی و تعمیق آن در قالب عنوان دانشگاه نامه ای توسط تولیت مدرسه آیت الله امامی کاشانی به دکتر محمود احمدی نژاد ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کرد که پیش زمینه آن ماده سه اساسنامه مصوب مدرسه عالی در شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.

معاون آموزشی مدرسه عالی شهید مطهری در تشریح ماده سه اساسنامه گفت: بر اساس ماده سه مدرسه برای نیل به اهداف حود اقداماتی بدین شرح با رعایت مقررات آموزشی، پژوهشی و فرهنگی کشور و ضوابط وزارتخانه های آموزش عالی و آموزش و پرورش می تواند معمول دارد: ایجاد و اداره دانشکده هایی وابسته. بدیهی است هدف اصلی از تبدیل عنوان مدرسه عالی به دانشگاه ایجاد و دانشکده های وابسته در نقاط مختلف کشور با رشته های جدید است که نمونه آن در زاهدان، مشهد و یزد انجام گرفته است و غرض از آن ایجاد پیش زمینه مساعد برای جذب دانشجویان مستعد در رشته های مختلف خصوصا رشته علوم و معارف اسلامی که در قالب حدود 30 دبیرستان وابسته به مدرسه عالی در نقاط مختلف کشور مشغول فعالیت است می باشد.

وی ادامه داد: نکته دیگر همانطور که در بسیاری از مراکز حوزوی عنوان مدرسه یا مدرسه عالی تحت عنوان دانشگاه اقدام به فعالیت علمی و پژوهشی می کنند مانند باقرالعلوم در قم، دانشگاه قم و یا دانشگاه رضوی مشهد و ... که اختصاص به طلاب دارند در این مرکز هم محور و مدار فعالیتهای علمی دروس حوزوی است و ارتباط طلاب این مدرسه عالی با حوزه علمیه و معرفی آنها برای ادامه تحصیل در حوزه کماکان ادامه خواهد داشت. در همین راستا نکته بسیار مهم و حائز اهمیت این است که نام مدرسه عالی و محتوای آن با توجه به وقف نامه همان طور که در نامه آیت الله امامی کاشانی به شورای عالی انقلاب فرهنگی منعکس شده است محفوظ خواهد ماند و در رشته های موجود نه تنها از سبقه حوزوی آن کاسته نمی شود بلکه در برخی از دروس و منابع تعمیق هم خواهد یافت مانند گسترش امتحان شفاهی علاوه بر کتبی،‌ داشتن پایان نامه پژوهشی برای کارشناسی همانند دوره های اولیه تاسیس این مرکز آموزشی، مباحثات علمی دروس حوزوی مانند فلسفه، اصول، منطق و ادبیات عرب که همانند کلاس درسی حضور و غیاب خواهد داشت.

موسوی اضافه کرد: بدیهی است برخورداری طلاب و دانشجویان از امتیازات حوزوی منوط به طی آن مراحل خواهد بود. پس دغدغه کمرنگ شدن صبغه حوزوی تنها با تبدیل عنوان مدرسه عالی به دانشگاه بی مورد است. بلکه روشهای آموزش دروس حوزوی و استفاده از مزایای آن تقویت هم خواهد شد.

وی تاکید کرد: البته عنوان مدرسه عالی برای این مجموعه که مرکز آن در تهران است با توجه به سابقه تاریخی ذکر شده و وقف نامه کماکان حفظ خواهد شد. عنوان دانشگاه برای شعبه های این مجموعه و عنوان دانشنامه های صادره برای مقاطع مختلف تحصیلی خواهد بود.

موسوی اضافه کرد: من گمان می کنم طلاب و دانشجویان این مجموعه آموزشی از پرکارترین و متعهدترین و وفادارترین نیروهای انقلاب به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستند که در حال حاضر فارغ التحصیلان آن در مراکز مختلف علمی، قضایی و اجرایی مشغول خدمت به نظام جمهوری اسلامی هستند و در تحقق منویات رهبر معظم انقلاب و شعار سال 1389 یعنی "همت مضاعف؛ کار مضاعف" پیشگام خواهند بود.

معاون آموزشی مدرسه عالی شهید مطهری در پاسخ به این سئوال مهر که تکلیف تولیت یا ریاست مدرسه عالی مطهری با توجه به تبدیل آن به دانشگاه چه خواهد شد گفت: ریاست این دانشگاه همان تولیت منصوب از سوی مقام معظم رهبری خواهد بود.

موسوی درباره ساختار این مدرسه با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تبدیل آن به دانشگاه نیز به مهر گفت: با توجه به عنوان دانشگاه واضح است که رشته های جدیدی در حیطه علوم اسلامی مانند تعلیم و تربیت، تفسیر و علوم قرآن، تاریخ، فقه و حقوق عمومی ‌و برخی رشته های دیگر به برنامه های آموزشی این مجموعه در مقاطع مختلف اضافه خواهد شد. همچنین نظر به اینکه فعالیت آموزشی این مجمومه بر اساس منابع مالی موقوفه و کمکهای مردمی و دولت است امید می رود با این مصوبه دولت کمک بیشتری را در راستای توسعه این مجموعه آموزشی و تنوع رشته های آن مبذول فرماید.

وی ادامه داد: بر همین اساس ساختار تشکیلاتی جدیدی به عنوان دانشگاه شهید مطهری تدوین خواهد شد تا پس از طی مراحل قانونی و اداری به مرحله اجرا گذاشته شود.

موسوی درباره دغدغه های طلاب و دانشجویان از تبدیل این مدرسه به دانشگاه نیز به مهر گفت: دغدغه هایی که از ناحیه برخی از طلاب و دانشجویان در این زمینه مطرح می شود به نظر می رسد بیشتر از ناحیه روشن نبودن اهداف و انگیزه های طرح عنوان دانشگاه مطرح شده باشد که با این توضیحات امید می رود این عزیزان کاملا با اهداف آشنا شده باشند.

کد خبر 1065762

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha