سیدمحمدحسین مولاخواه در گفتگو با مهر درباره افزایش قیمت موز گفت: پایان طرح بازرسی موز به معنای آن نیست که فعالان اقتصادی می توانند با هر قیمت دلخواهی موز را عرضه کنند. این موضوع به شرکتهای توزیع کننده ابلاغ شده است و آنها باید طبق ضوابط قیمت گذاری سازمان حمایت و رعایت ضرایب سود مجاز، اقدام به فروش این محصول نمایند.
قیمت موز کاهش می یابد
مدیرکل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان افزود: طبق سنوات گذشته و در شرایط عادی، با مرور زمان و وورد میوه های تابستانی به بازار، قیمت موز روند کاهشی به خود خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری یک جایگاه عمومی برای خرید کالا توسط اقشار کم درآمد جامعه است؛ لذا در صورتی که شرایط ورود تولیدکنندگان و واردکنندگان برای عرضه محصولات خود به صورت مستقیم در زمان افزایش قیمتها در این مکانها تسهیل شود، به عنوان نقطه اتصال مبادی تامین، جایگاه بسیار موثری بر تنظیم بازار خواهد داشت.
دلایل گرانی موز در بازار
به گفته مولاخواه، هرچند با تلاش مستمر کشاورزان ایرانی، طرح تولید و پرورش میوه موز در کشور در حال انجام است؛ لیکن در حال حاضر تامین نیاز کشور به این میوه مغذی و پرطرفدار، از طریق واردات انجام می شود و هرساله با توجه به شرایط و نزدیکی ایام پایانی سال و روزهای ابتدایی سال، قیمت موز بعنوان میوه استراتژیک افزایش می یابد و قیمت سایر میوه ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: البته اقدامات و تجربیات کسب شده در نوروز 87-88 موجب شد کنترل قیمت موز در ایام نوروز سال جاری بدون پرداخت کمترین یارانه و با هماهنگی سازی نظام تامین و توزیع و نظارت کشوری با موفقیت به پایان رسد؛ به طوریکه با عملکرد سازمان حمایت در اوایل اسفند سال گذشته، توافقنامه ای با واردکنندگان موز در کشور تنظیم کرد.
توزیع روزانه یکصدهزار کارتن موز
این مقام مسئول در سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان گفت: براساس این توافقنامه، مقرر شد به مدت سی روز از تاریخ بیستم اسفندماه 88، روزانه حدود یک صدهزار کارتن موز به منظور تنظیم بازار و تثبیت قیمت آن، به عاملان خود در میادین میوه و تره بار در کلیه نقاط کشور با قیمت هر کیلو 10 هزار ریال تزریق نموده و کلیه هزینه های جانبی نظیر هزینه حمل و تخلیه توسط شرکتهای واردکننده پرداخت شود.
وی اظهار داشت: بر این اساس، عاملان تنها 3 درصد حق العملکاری دریافت نمایند، البته در این بخش صدور صورتحساب معتبر و کنترل فاکتورهای واقعی و اطلاع رسانی صحیح به عاملان نیز، بر عهده شرکتهای مذکور و از طرفی مسئولیت رعایت قیمت در میادین به عهده بارفروشان و در سطح شهر به عهده خرده فروشان گذاشته شده است.
مولاخواه گفت: بازرسان و ناظران سازمان حمایت و سازمانهای بازرگانی استانها نیز با تلاشهای بی وقفه، ضمن اطلاع رسانی به اتحادیه های مربوطه و رصد مستمر قیمتها و نیز تشدید اقدامات نظارتی از جمله استقرار بازرس در میادین میوه و تره بار و همچنین دریافت اطلاعات روزانه عرضه واردکنندگان، مراتب کمبود کالا و نوسانات قیمتی را با هماهنگی مبادی تامین و واحدهای اجرایی مرتفع می ساختند.
توزیع بیش از 34 میلیون کیلوگرم موز
مدیرکل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: برابر آمار و اطلاعات موجود طی مدت تفاهم نامه حداقل 2 میلیون و 665 هزار و 288 کارتن معادل 34 میلیون و 648 هزار و 744 کیلوگرم موز توسط پنج شرکت واردکننده در سطح مراکز عرضه کشور با توجه به نوسان تقاضا در طول ایام نوروزی، لزوم فرآوری محصول و همچنین مشکلات حمل و نقل کالا خصوصا در ایام تعطیل توزیع شده است.
وی اظهار داشت: البته در این بین، دلالانی بوده اند که به منظور کسب درآمد نامشروع و سودجویی با صدور فاکتورهای خلاف واقع و غیرواقعی با قید نام سایر میوه ها و نوبرانه فصل در فاکتور ولی در واقع فروش موز به جهت فرار از دست بازرسان و عرضه موز با قیمتهای بالاتر، قصد اخلال در بازار و گرانفروشی داشتند که شناسایی و به تعزیرات حکومتی جهت اعمال قانون معرفی شدند.
تشکیل 1350 پرونده تخلف
به گفته مولاخواه، در فاصله زمانی 19 اسفندماه 88 تا 20 فروردین ماه 89 در کل کشور، به منظور کنترل و تنظیم بازار موز جمعا 52 هزار و 458 مورد بازرسی از سطح واحدهای عمده و خرده فروشی صورت گرفته که نهایتا منجر به تنظیم 1350 فقره پرونده تخلف مجموعا به ارزش 3 میلیارد و 531 میلیون و 369 هزار و 710 ریال شده است. همچنین در این مدت، 1356 مورد گزارش و شکایت مردمی واصله نیز مورد رسیدگی قرار گرفته است.
نظر شما