به گزارش خبرگزاری مهر، سه فضاپیما که در فاصله سه میلیون مایلی از یکدیگر قرار دارند قصد شلیک پرتوهای لیزری را به سوی یکدیگر دارند تا در نهایت بتوانند تلاشی دیگر را برای اثبات درستی یا نادرستی نظریه مشهور آلبرت اینشتین آغاز کنند.
فیزیکدانان امیدوارند این ماموریت بتواند امکان اثبات امواج گرانشی، پدیده ای که در نظریه نسبیت عمومی اینشتین پیش بینی شده و آخرین قطعه به اثبات نرسیده این نظریه به شمار می رود را به وجود آورد. در این ماموریت که با همکاری ناسا و آژانس فضایی اروپا در حال انجام گرفتن است، از سه فضاپیما در مدار خورشید استفاده خواهد شد که در هر یک قطعاتی مکعبی پلاتینی شناوری قرار دارد.
لیزرهای تابانده شده میان فضاپیماها در نهایت برای اندازه گیری جزئی ترین تغییرات به وجود آمده در فواصل میان هر یک از این مکعبها تحت تاثیر امواج ضعیف گرانشی که منشا آنها پدیده ای شدید و بزرگ در اعماق فضا است، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. نظریه نسبیت عمومی پیش بینی کرده است زمانی که اجرامی بزرگ مانند سیاهچاله ها با یکدیگر برخورد می کنند در جریان فضا و زمان امواجی را به وجود می آورند که امواج گرانشی نام دارند.
اکنون گروهی از متخصصان بین المللی برنامه ای دقیق را برای اجرای این ماموریت و چگونگی استفاده از آن برای آشکار ساختن دیدگاه هایی جدید درباره جهان هستی ارائه کرده اند. به گفته "جیم هو" متخصص امواج گرانشی در دانشگاه گلاسکو و یکی از اعضای کمیته ارائه کننده برنامه ریزان پروژه، امواج گرانشی آخرین قطعات از نظریه نسبیت عمومی اینشتین به شمار می روند که صحت آن باید همچنان به اثبات برسد. به گفته وی متاسفانه تا کنون دانشمندان موفق به ردیابی این پدیده نشده اند زیرا این امواج بسیار ضعیف هستند اما ماموریت جدید از توانایی بالایی در ردیابی این امواج کوچک برخوردار خواهد بود.
تلاشهای زمینی برای ردیابی این امواج تا کنون ناموفق باقی مانده اند زیرا تجهیزات زمینی تنها قادر به جستجوی امواج گرانشی هستند که از فرکانسهای نسبتا بالایی برخوردارند. دانشمندان تا کنون توانسته اند تعدادی از پیش بینی های به عمل آمده به واسطه نظریه نسبیت عمومی اینشتین را به اثبات برسانند که از آن جمله می توان به امکان خم شدن نور به واسطه نیروی گرانش، امکان انحراف زمان به واسطه گرانش و امکان انحنا دادن به فضا و مکان به واسطه گرانش اشاره کرد.
آنتن تداخل سنج لیزری فضایی یا همان LISA که به دلیل حضور در این پروژه نام آن را بر روی پروژه نیز قرار داده اند، پس از ساخته شدن و تکمیل قادر خواهد بود امواج گرانشی را با کوتاهترین فرکانسها در دورترین فواصل میان سه فضاپیمای حاضر در این پروژه ردیابی کند این آنتن بزرگترین ردیابی خواهد بود که تا به حال در جهان ساخته شده است.
بر اساس گزارش تلگراف، دانشمندان در حال حاضر ساخت تجهیزات مورد نیاز برای آنتن LISA را آغاز کرده اند اما انتظار نمی رود این پروژه زودتر از سال 2020 آغاز شود.
نظر شما