دکتر حسین شیخ رضایی در گفتگو با خبرنگارمهر در مورد اینکه رایانه ها چه کمکی به تدریس فلسفه می توانند بکنند، گفت:
به نظر مىرسد تأثیر رایانه، فناوری ارتباطات و جهان مجازى بر فلسفه و تفکر فلسفى بسیار گستردهتر از صرف تأثیراتى است که این فناورىهاى تازه بر آموزش فلسفه گذاردهاند. به عنوان نمونه، بسیارى از بحثهاى اخیر که در حوزههاى فلسفه اخلاق، فلسفه ذهن، فلسفه علم و متافیزیک طرح شدهاند ریشه در فناورىهاى اطلاعات دارند.
عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران تصریح کرد: تعامل دیگر میان فضاى مجازى و فناورى اطلاعات مربوط به تغییرى است که این فناورى بر نحوه فکر انسان معاصر گذاشته است. به نظر مىرسد نحوه استدلال، حجم کوتاه آن و نحوه ارجاعهاى اینترنتى همگى بر نحوه تفکر انسان معاصر مؤوثر هستنند.
وی گفت: در این شرایط جدید، بعید به نظر میرسد بتوان فیلسوفى مانند هگل داشت. این نکته البته هنوز در حد فرضیهاى است که باید به مرور زمان صحت آن را سنجید، اما قراینى هست که محتوا و نحوه تفکر نیز، همچون موضوع آن، مصون از عوامل محیطى و فناوری جدید نیست.
شیخ رضایی در باب تأثیرات فناورى اطلاعات و فضاى مجازى بر آموزش فلسفه نیز اظهارداشت: مىتوان به تغییرات مهمى اشاره کرد. انواع وبلاگهاى فلسفى، گروههاى بحث اینترنتى، دایرةالمعارفهاى فلسفى و منابع اطلاعات الکترونیکی که اساتید در اختیار دانشجویان مىگذارند، همگى شکل آموزش را تغییر داده اند. امروزه دیگر کمتر نیازى به جزوهنویسى سر کلاس هست و دانشجویانى که در حال نگارش رساله هستند، مىتوانند از طریق منابع الکترونیکى آخرین کتابها و مقالات را در زمینه کار خود داشته باشند و از طریق اى میل با استادانى که در آن زمینه متخصص هستند، در تماس باشند.
وی در ادامه افزود: اما باید توجه داشت این فضاى مجازى آفات خود را نیز دارد و از مهمترین مشکلات آن امکان سرقتهاى ادبى و دزدىهاى آکادمیک است که در بسیارى موارد اگر با اندکى ظرافت انجام گیرد کمتر معلم و استاد فلسفهاى آن را تشخیص مىدهد. در هر حال این فضا امکانات و مخاطرات ویژه خود را دارد.
شیخ رضایی در مورد اینکه آیا مطالعه جدى در زمینه تأثیر رایانه در تدریس فلسفه انجام شده، گفت: تا آنجا که من مىدانم در ایران به ارتباط فضاى مجازى و بحثهاى فلسفى از جمله آموزش فلسفه توجه خاصى نشده است، اما در میان مقالات و کتابهاى انگلیسى مىتوان به نمونههاى جالبى بر خورد. علاوه بر کتاب مىتوان به مقالات و کتابهایى تحت عناوین فلسفه اینترنت، فلسفه و فضاى مجازى، راهنمای منابع فلسفی بر روی اینترنت اشاره کرد.
نظر شما