۳ خرداد ۱۳۸۹، ۱۱:۲۱

اساتید حوزه و دانشگاه برای بررسی الگوی اسلامی‌ایرانی هم‌‌قسم شده اند/ معرفت دینی زمینه الگوی پیشرفت علمی است

اساتید حوزه و دانشگاه برای بررسی الگوی اسلامی‌ایرانی هم‌‌قسم شده اند/ معرفت دینی زمینه الگوی پیشرفت علمی است

همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که با تأکید شرکت‌کنندگان بر عدالت‌پذیری، جهان‌بینی، بانکداری اسلامی و معرفت دینی بعنوان مؤلفه‌های ضروری الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همراه بود، دیروز یکشنبه دوم خرداد با صدور بیانیه‌‌ و معرفی مقالات برگزیده به پایان رسید.

به گزارش خبرنگار مهر، این همایش در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری و با 6 محور از جمله مفاهیم بنیادی، مقولات روش شناختی، ابعاد شاخصها و در نهایت تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار شد.

جهان بینی، بانکداری اسلامی و عدالت پذیری از سوی شرکت کنندگان در این همایش، بعنوان محورها و مؤلفه های ضروری الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مورد تأکید قرار گرفتند .

حجت الاسلام رضا غلامی رئیس شورای سیاستگذاری همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از هم قسم شدن اساتید حوزه و دانشگاه برای دستیابی به این الگو خبر داد .

غلامی: اساتید حوزه و دانشگاه برای بررسی الگوی اسلامی‌ایرانی هم‌‌قسم شده‌اند

رئیس شورای سیاستگذاری همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با اشاره به هم قسم شدن جمع کثیری از اساتید حوزه و دانشگاه برای بررسی الگوی اسلامی پیشرفت گفت: لازمه دستیابی به این الگو اشراف و زبدگی بالای طراحان در مباحث توسعه است. 

وی گفت: الگوی غربی توسعه برای جوامع اسلامی تعارضاتی دارد و جوامع اسلامی نمی‌توانند برای آن مشروعیتی قائل باشند همین امر تأکیدی بر ضرورت برخورداری از الگویی اسلامی برای توسعه است .

غلامی با تأکید بر اینکه اسلام یک تفکر اصیل و یک دین زنده اجتماعی است، یادآور شد: حضور اسلام در جوامع اسلامی کاملا محسوس است و با استفاده از اجتهاد در این دین می‌توان مدل و نظامهای توسعه را طراحی و گسترش داد.

نادری: "جهان بینی" مهمترین مسئله در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است

سیاوش نادری فارسانی با مقاله " نقد روش شناختی الگوهای توسعه" به سخنرانی پرداخت و گفت: جهان بینی مهمترین مسئله در تدوین الگو و نظریه پردازی است.

وی با تشریح انواع جهان بینی در دنیای فعلی تأکید کرد: جهان بینی به دو نوع کلان "مکانیکی" و "ارگانیک" تقسیم می شود که هر کدام شاخصهای عینی متفاوتی دارند.

فارسانی با تأکید بر تفاوت جدی جهان بینی اسلامی با دیگر جهان بینی ها به نقد هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی الگوهای موجود توسعه پرداخت و گفت: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید عناصر هستی شناسی، انسان شناسی و ... را در برگیرد، ضمن اینکه این الگو باید جامعیت داشته، هم فردی و هم اجتماعی باشد.

آکوچکیان: تکیه بر عقلانیت صدرایی در فرآیند پیشرفت

در این همایش دکتر عبدالحمید آکوچکیان نیز با عنوان" احیای فکر دینی در چشم انداز گفتمان پیشرفت(مفهوم اسلامیت الگوی پیشرفت) به سخنرانی پرداخت و گفت: ما به دلایلی، توجه بخشی و جزیره ای به حوزه دین در دوران گذشته تا کنون داشته ایم که کارآمدی دین و دینداری را به چالش کشیده است.

دکتر آکوچکیان با تأکید بر مفهوم پیشرفت گفت: مسیر فرآیند تحقق پیشرفت یک مسیر طبیعی است و اصلی که بر دوران ما حاکم است این است که پس از خاتمیت وحی و پس از دوران غیبت کبری وارد حوزه عدم قطعیت شده ایم که این موجب افتخار ماست که خداوند آنقدر برای ما بلوغ قائل شده که این بخش را با تکیه بر قرآن و سنت بر عهده ما گذارده است.

وی گفتمان فعلی در ایران را گفتمان آشفته ایرانی- اسلامی- غربی توصیف کرد و افزود: اگر بخواهیم بر عقلانیت تکیه کنیم باید به عقلانیت فرهنگی توجه کنیم که یکی از جنبه های این عقلانیت که امام خمینی(ره) بر آن تأکید فرمودند همان "عقلانیت صدرایی" است. در عقلانیت صدرایی فقه به سوی فقه در دین در همه بخشهای احکام، عقاید، اخلاق، عرفان و... گرایش دارد.

رضایی: معرفت دینی زمینه الگوی پیشرفت علمی است

دکتر حمیدرضا رضایی با مقاله" درآمدی بر الگوی پیشرفت علمی بر پایه معرفت شناسی دینی" سخنرانی و گفت: الگوی پیشرفت علمی هر آنچه باشد معرفت دینی به عنوان زمینه، الگوی ملی به عنوان هدف مطرح بوده و هسته سخت آن را پیشرفت علمی تشکیل می دهد.

وی مقوله پیشرفت را یک مقوله فلسفی خواند و گفت: در این حوزه دو گونه پیشرفت علمی داریم، که به پیشرفت انباشتی علم( رشد علم در دوران متعارف) و پیشرفت پارادایمی علم (انقلابهای علمی) تقسیم می شود.

رضایی به تشریح دو یافته در الگوی پیشرفت علمی از حیث معرفت شناسی پرداخت و افزود: اول اینکه طرح توسعه و نظریه پردازی در فلسفه های مرتبه دوم موتور محرک در الگوی پیشرفت علمی است که هنوز ارتباط فلسفه های مرتبه دوم ما با علوم ایجاد نشده است. دوم اینکه بسط معرفت شناسی دین و فلسفه دین(اسلام) به عنوان زمینه هدایتی و حمایتی توسعه فلسفه های مرتبه دوم و نیز حوزه های کلیدی تفکر و نظریه پردازی علوم مورد توجه ویژه قرار می گیرد.

عزیزی: آینده جهان متعلق به تمدن و الگوی اسلامی است

دکتر عزیزی معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری به سخنرانی پرداخت و گفت: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به دنبال شناخت صراط مستقیم و بندگی خدا در عرصه های فردی و اجتماعی و نیز شناخت و عمل به احکام نورانی اسلام است.

وی افزود: الگوی مبتنی بر جهان بینی اسلامی تأمین کننده سعادت دنیا و آخرت و به دنبال آن زندگی با آرامش، سالم و حیات طیبه است و تغییر و تحول در مفهوم پیشرفت با شناخت وضع موجود و چشم انداز بر اساس معیارهای اسلامی ایرانی نهفته است.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری با اشاره به وعده الهی به جانشینی مؤمنان صالح بر زمین تأکید کرد: الگوی قرآنی متعلق به رسول خدا است و بر این اساس باید رابطه با خود، با خدا و با انسانهای دیگر تدوین گردد. نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران آغازگر بیداری امت اسلامی و نقطه مجدد شروع و شکوفایی تمدن اسلامی است.

زریباف: عدالت‌پذیری" مبنای الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی است

سید مهدی زریباف عضو هیئت رئیسه همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به ارائه گزارشی از "طرح الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت؛ با رویکردی اقتصادی" پرداخت و گفت: انقلاب اسلامی در مقطع حساس تاریخی خود قرار گرفته است و پس از سه دهه پیشرفت برای ایجاد استقلال و آزادی و خودباوری اکنون در آستانه دهه پیشرفت و عدالت قرار گرفته است.

وی به تشریح دو مفهوم" اسلامی ایرانی" و "پیشرفت و عدالت" در طرح "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" اشاره کرد و افزود: مشروعیت، عقلانیت و معنویت سه رکن اساسی اسلامی بودن الگوی پیشرفت است. این دو مفهوم این ظرفیت را دارد که هر سه وجه (مشروعیت، عقلانیت و معنویت) را در قالبهای خود داشته تا بتواند به عنوان یک مکتب فکری الگوی اسلامی را هدایت و حمایت کند.

زریباف به ابعاد انسانی الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی اشاره کرد و افزود: در یک الگوی انسانی ما به انگیزه ها، کیفیت و توازن حرکت باید توجه ویژه داشته باشیم. عامل حرکت بحث "عدالت خواهی" در کلیت نظامات اجتماعی است.

تسخیری: منابع قوی اسلامی منشأ دستیابی به جامعه پیشرفته هستند

آیت الله محمدعلی تسخیری رئیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: می توانیم از اجرای این الگو البته اجرای اولیه آن در جامعه نبوی و جامعه علوی استمداد و از الگوهایی که غربیها برای ما یا برای جهان ترسیم کردند، دوری کنیم .

وی تصریح کرد: من معتقدم ما در منابع اسلامی، قرآن، حدیث و تعلیمات اهل بیت چنان قوی هستیم که می توانیم به یک جامعه پیشرفته انسانی، نه جامعه پیشرفته مادی شهوانی و حیوانی برسیم .

تسخیری افزود: در جامعه الگوی پیشرفته اقتصادی می توانیم به تعادل و تکامل برسیم همانگونه که در جامعه پیشرفته اخلاقی می توانیم به چیزی نزدیک جامعه قرآنی برسیم یا به خود جامعه قرآنی دست یابیم .

بیانیه همایش

در بیانیه همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، فراهم شدن بسیاری از زیرساختهای توسعه کشور در 30 سال گذشته، تبدیل به جریان عمومی شدن پیشرفتهای علمی در جامعه، برخورداری کشور از جمعیت جوان تحصیلکرده و با انرژی از فرصتهای داخلی و خارجی عنوان شده اند که زمینه های مناسبی برای تدوین و اجرای درست و کارآمد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ایجاد کرده اند .

انسجام همه بخشهای الگو، جامعیت و دربرگیرندگی همه ابعاد پیشرفت، در نظرگرفتن اقتضاعات تاریخی، جغرافیایی ، طبیعی، سرزمینی، جمعیتی، سیاسی منطقه ای محوریت داشتن ارزش عدالت در تاروپود الگوی پیشرفت ، توجه جدی به نقش مشارکت مردم، جایگاه کانونی داشتن پیشرفت علم و فناوری ، داشتن نگاه توأمان به فرد و جامعه در پیشرفت، تعریف و تدوین عملیاتی الگو و شکل دادن به اجماع ملی حول الگوی پیشرفت در کنار حاکمیت فکر اسلامی از دیگر خطوط تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است که در این بیانیه مورد تأکید قرار گرفته است .
 

کد خبر 1088305

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha