۱۷ خرداد ۱۳۸۹، ۱۰:۰۸

گزارش هفتگی ادیان جهان/

افشای سند محرمانه‌ واتیکان در محکومیت اشغالگری رژیم صهیونیستی

افشای سند محرمانه‌ واتیکان در محکومیت اشغالگری رژیم صهیونیستی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: سفر رهبرکاتولیکها به قبرس و تأکید بر ادامه گفتگوی کلیساهای مسیحی با مسلمانان، انتشار سند محرمانه‌ای از واتیکان در محکومیت اشغالگران قدس، انتصاب نخستین اسقف زن در فنلاند از جمله اخبار مرتبط با ادیان جهان در یک هفته گذشته هستند.

سند محرمانه‌ای از واتیکان در محکومیت اشغالگری رژیم صهیونیستی فاش شد

شب گذشته یک سند واتیکان که قرار بر انتشار و عمومیت یافتن آن نبوده فاش شد که در آن اشغال سرزمینهای فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستی یک بی‌عدالتی سیاسی توصیف شده است.

در این سند که بخشهایی از آن از سوی خبرگزاری ایتالیایی ای ان اس ای نقل شده آمده است: اشغال بی‌عدالتی سیاسی است که بر مردم فلسطین تحمیل شده است. این متن یادآور شده است که اشغال سرزمینهای فلسطینی از سوی صهیونیستها زندگی روزمره آنها را برای آزادی حرکت، زندگی اقتصادی، اجتماعی و دینی سخت‌تر کرده است.

این سند که در مراحل اولیه و پیش‌نویس بوده قرار بوده که در شورای عمومی اسقفها درباب خاورمیانه بررسی شود تا دوشنبه زمانی که بندیکت شانزدهم در سفر خود در قبرس به سر می‌برد حفظ شده و از دسترس خارج شود.

گزارش این خبرگزاری ایتالیایی در حالی منتشر شد که انتقادهای بین‌المللی رژیم صهیونیستی را برای حمله به کشتی حامل کمکهای انسان‌دوستانه برای غزه نشان رفته است، غزه از سال 2007 در محاصره اسرائیل قرار گرفته است.

سخنگوی واتیکان از اظهار نظر درباره این گزارش منتشر شده امتناع کرد.

این سند واتیکان فقدان دسترسی به اماکن مقدس را به علت دشواری دریافت مجوزهای نظامی براساس دلایل امنیتی تقبیح کرده است.

در این سند 40 صفحه‌ای آمده است: برخی از گروههای بنیادگرای مسیحی مدعی شده‌اند که متن کتاب مقدس از این بی‌عدالتی سیاسی علیه فلسطینی‌ها حمایت کرده‌اند.

این سند طی چندین ماه تدوین شده و بر وضعیت مسیحیانی که در خاورمیانه زندگی می‌کنند و همچنین مسئله فلسطین تمرکز کرده است.

پاپ گفتگوی بین‌ادیان را عاملی برای نزدیکی ترکها و یونانی‌های قبرس دانست

پاپ بندیکت شانزدهم روز شنبه 15 خرداد ماه با یکی از رهبران مسلمان بخش ترک‌نشین قبرس دیدار کرد و تأکید کرد که گفتگوی بین‌ادیان باید الهامی برای اتحاد کل جزیره قبرس باشد.

پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیکهای جهان که به قبرس سفر کرده است دیدار کوتاهی با شیخ ناظم 88 ساله از رهبران مسلمان مستقر در شمال قبرس داشت. شیخ ناظم از رهبران میانه رو مسلمان و چهل و یکمین شیخ این منطقه محسوب می شود.

این دیدار کوتاه اما نمادین، دو رهبر دینی مقابل کلیسای کوچک صلیب مقدس که در منطقه بی طرف قرار دارد انجام شد. قبرس و پایتخت آن از زمان حمله ترکیه به قبرس در سال 1947 پس از یک کودتا کوتاه یونانی‌ها به دو بخش با جمعیت یونانی و ترک تقسیم شد.

سفر پاپ به قبرس دربرگیرنده دیدار از جنوب این جزیره بود که از سوی دولت یونانی اداره می‌شود و شیخ ناظم نیز در بخش قبرس ترک‌نشین مستقر است.

رهبرکاتولیکها اظهار داشت که سفر وی سیاسی نیست و عمدتاً تلاش کرده که موضوع حساسی جدایی قبرس را را به میان نیاورد، اما در سخنرانی‌ای که با حضور اسقف اعظم چریسوستوموس رهبر کلیسای ارتدکس قبرس انجام داد اظهار امیدواری کرد که همه بتوانند حکمت و قدرت همکاری برای حل و فصل عادلانه را به دست آورند.

وی همچنین خواستار تلاش برای صلح  و ساخت جامعه‌ای برای نسلهای آینده شد که ویژگی آن احترام نسبت به حقوق همه از جمله حقوق اولیه انسان از جمله آزادی اعتقاد و نیایش باشد.

هدف اصلی پاپ از این سفر انتشار سندی برای مجمع عمومی اسقفهای کاتولیک از خاورمیانه است که قرار است در ماه اکتبر تشکیل شود.

پاپ گفتگوی کلیساهای مسیحی با مسلمانان را مورد تأکید قرار داد

پاپ بندیکت شانزدهم که از روز جمعه 14 خرداد ماه سفر خود را به قبرس، نخستین کشور ارتدکس‌نشینی که پاپ به آن سفر کرده آغاز و بر اهمیت گفتگوی کلیساهای مسیحی و اسلام تأکید کرد.

پاپ بندیکت شانزدهم در این سفر با رهبران ارتدکس قبرس دیدار کرد و مراسم عشای ربانی را به عنوان نخستین رویداد از برنامه های سفر خود برگزار کرد.

وی همچنین در فرودگاه قبرس درخت زیتونی را به نشانه ورود خود به این کشور کاشت.

این دیدار درحالی شکل گرفته است که پشت صحنه خشونت در منطقه تشدید شده و رژیم صهیونیسیتی به کاروان آزادی غزه حمله کرده است و در این میان رهبر کاتولیکهای جهان بر صبر، آرامش و برقراری گفتگو تأکید کرده است.

وی با تأکید بر اینکه گفتگوی بین ادیان و مذاهب از اهمیت بسیاری برخوردار است گفت: این گفتگو صرفاً میان کلیساهای ارتدکس و کاتولیک و مذاهب مختلف مسیحیت نیست بلکه پیگیری گفتگوها میان مسلمانان و مسلمانان نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

برخی از اعضای کلیسای ارتدکس قبرس منتقد سفر پاپ به قبرس بودند اما اسقف اعظم چریستوموس دومین مقام عالی رتبه کلیسای ارتدکس قبرس این منتقدان را به سکوت فراخواند.

اکثر جمعیت بخش یونانی‌نشین قبرس را پیروان کلیسای ارتدکس تشکیل داده‌اند. جامعه کوچکی از کاتولیکها نیز در این کشور زندگی می‌کنند و به طور کلی بحث درباره تمایزات یا مناقشات دینی به‌ندرت در این منطقه رخ می‌دهد.

تمایز کلیدی میان مسیحیان ارتدکس و کاتولیک این است که در دکترین کاتولیک تصریح می‌کند پاپهای رم قدرت مطلق بر تمام اسقفهای دیگر را دارند. این دو کلیسا به صورت رسمی در قرن یازدهم از هم جدا شدند، جدایی که از آن با عنوان جدایی بزرگ یاد می‌کنند.

کلیساهای ارتدکس قبرس‌تبار خود را به برخی از نخستین حواریون مسیح نسبت می‌دهد. براساس کتاب اعمال در متون مقدس مسیحی، پل از حواریون مسیح در سال 47 پس از میلاد همراه بارناباس بنیانگذار کلیسای قبرس، مارک از نویسندگان انجیل و از خویشاوندان بارناباس از قبرس دیدن کرد.

کشیشان گناهکار در دوزخ عذاب می‌کشند

یک مقام ارشد واتیکان هشدار داد عاملان سوء استفاده از کودکان از لعن و نفرین که حتی از مجازات اعدام هم بدتر است، در دوزخ عذاب خواهد کشید.

چارلز سیسلونا از کنگره عالیم و ایمان واتیکان که مراسم نیایشی ویژه ای را در کلیسای سنت پیتر واتیکان برگزار می کرد دررابطه با عذاب این افراد صحبت کرد.

این مراسم با هدف درمان زخمهای کلیسا پس از سوء‌استفاده‌ها و به‌رسمیت شناختن قربانیان سوء‌استفاده‌های جنسی کشیشها برگزار شده بود.

وی اظهار داشت: مرگ برای کشیشهایی که کودکان را از نظر جنسی مورد آزار قرار داده‌اند بهتر است چرا که عذاب و رنج آنها در دوزخ مهیب‌تری خواهد بود.

طی چند ماه اخیر کلیسای کاتولیک با بحران عمیقی در رابطه با اتهام سوء استفاده جنسی کشیشها در کشورهای مختلفی چون ایرلند، آلمان، اتریش ، ایتالیا و ایالات متحده مواجه شد. واتیکان نیز به سرپوش گذاری روی بسیاری از این پرونده‌ها متهم شده و بسیاری از منقدان مقر پاپ را به عدم انجام اقدامات مقتضی برای برکناری این کشیشها و یا تحویل آنها به پلیس متهم کرده‌اند.
چندی پیش یکی از مقامات ارشد واتیکان نیز احتمال سرپوش‌گذاری روی این پرونده‌ها را حتی در ایتالیا تأیید کرد.

بخشهای نهادی جامعه عامل مبارزه با تعصب علیه فرهنگها هستند

رئیس همایش ائتلاف تمدنهای سازمان ملل که طی هفته گذشته در برزیل برگزار شده بود طی یک نشست خبری اظهار داشت: بخشهای نهادی جامعه نقش مهمی در غلبه بر تعصب میان جوامع، فرهنگها و ادیان ایفا کرده و می‌توانند تجارب شرکتهایی را که در کشورها و جوامع مختلف کار می‌کنند مورد استفاده قرار دهند.

مارک شویر رئیس همایش ائتلاف تمدنها پس از خاتمه این همایش در ریو دو ژانیروی برزیل در جمع خبرنگاران اظهار داشت: شرکتهای چند جانبه خود با چالشهایی از این دست رو به رو هستند و راه حلهای مبتکرانه‌ای در ساختار شرکت و شیوه ارتباط در محیط بازار در کشورهای خود ارائه می‌کنند.

همایش ائتلاف تمدنهای سازمان ملل که طی هفته گذشته برگزار شد، نخستین همایش ائتلاف بود که خارج از اروپا برگزار شده بود و براساس اظهارات مارک شویر نیمی از 6 هزار شرکت‌کننده اهل امریکای لاتین بودند.

شویر یادآور شد که این همایش در هفته گذشته به بحث درباره منابع تنش میان غرب و جهان اسلام پرداخته است و تلاش کرده است که میزان پدیده اسلام هراسی را مورد ارزیابی قرار دهد. شرکت‌کنندگان در این همایش تلاش کردند، شکل و میزان اسلام هراسی را در کشورهای مختلف بررسی کنند و پاسخ و علل آن را تبیین کنند.

رئیس این همایش با اشاره به اینکه برخی از بخشهای این همایش نیز به سوء باورهای دینی و فرهنگی و بازتاب فضای نامطلوب اقتصاد جهانی پرداخت گفت: برقراری ارتباط میان فرهنگها به علت تأثیر آن بر سیاست حائز اهمیت است. این ارتباط شرایط لازم را برای برقراری صلح بلند مدت فراهم می‌کند.

ائتلاف تمدنها از سوی ترکیه و اسپانیا با نظارت سازمان ملل تشکیل شده است و چهارمین نشست خود را سال آتی میلادی در دوحه قطر برگزار می‌کند.

نخستین اسقف زن در کلیسای لوتری فنلاند منصوب شد

کلیسای لوتری فنلاند پس از رأی‌گیری میان اعضای این کلیسا، نخستین زن را به عنوان اسقف شهر هلسینکی منصوب کرد.

ایرجا اسکولا زن 57 فنلانی است که با 591 رأی موافق در دومین دور رأی‌گیری کلیسای لوتری فنلاند به عنوان نخستین اسقف زن منصوب شد.

قرار است مراسم رسمی و کلیسایی انتصاب اسکولا در ماه سپتامبر( شهریور) برگزار شود و پس از آن وی جایگزین اسقف بازنشسته کنونی هلسینکی می‌شود که از سال 1991 این سمت را در اختیار داشته است.

اسکولا فارغ التحصیل رشته الهیات است و در سال 1988 به عنوان کشیش منصوب شد، وی در میان نخستین زنانی است که پس از موافقت کلیسای لوتری فنلاند در سال 1986 با انتصاب زنان ، دوسال بعد کشیش شد.

وی در حال حاضر مشاور الهیاتی میکو هیکا اسقف اسپو است. درحال حاضر بیش از 38 درصد از کشیشان فنلاند را زنان تشکیل داده‌اند اما تاکنون هیچ کدام از آنها به عنوان اسقف منصوب نشده بودند.

همایش "جهانی شدن برای خیر مشترک" در کالیفرنیا برگزار می‌شود

گروهی از متفکران سراسر دنیا از دیروز یکشنبه 6 ژوئن( 16 خرداد ماه) در دانشگاه لوتری کالیفرنیا گردهم جمع می‌شدند تا همایشی را با محور "جهانی شدن برای خیر مشترک: چشم‌انداز بین ادیان" با حضور متفکران و اقتصاددانان برگزار کنند.

براساس اعلام برگزارکنندگان، این همایش برای نخستین بار جهانی شدن را برای خیر مشترک در کالیفرنیا برگزار می‌کند.

این همایش در سالهای گذشته در کشورهای انگلستان، روسیه، امارات، کنیا، ترکیه، استرالیا و ایالتهای اوایی و ایلینویز برگزار شده است.

جمشید داموئی استاد اقتصاد دانشگاه لوتری کالیفرنیا و کامران مفید اقتصاددان و بنیانگذار ابتکار جهانی شدن برای خیر مشترک ریاست این همایش را برعهده دارند.

داموئی در رابطه چشم‌اندازهای بین ادیان این همایش گفت: گفتگوی بین ادیان برای جهان امروز که از جدایی رنج می‌برد بسیار ضروری است، در حقیقت همه بشریت  با هم هستند و گفتگوی بین ادیان این امر را تحقق می‌بخشد.

کامران مفید درمیان آن دسته از اقتصاد دانهایی است که اعتقاد دارند حرص و آز بیش از حل علت فقدان احتیاط برخی از بانکهای بزرگ است که در نهایت به بحران اقتصادی جهان منتهی شد. وی سالها ستادهایی را در تقبیح حرص وآز تشکیل داده و فعالیتهای آنها را هدایت کرده است، حرص و آزی که به بهای جان بشریت و تخریب محیط زیست تمام می‌شود.

بسیاری از شخصیتهای شرکت‌کننده در این همایش از کوبا، هندوستان، اتریش، گواتمالا، سوئیس، کانادا و کشورهای دیگر اقتصاددان، متأله، فیلسوف، وکیل، کارگردان، پزشک، کشیش، فعال عرصه جوانان هستند.

در یکی از جلسات این همایش که روز 8 ژوئن (18 خرداد) برگزار می‌شود ناکامی رسانه‌ها را در فاش کردن نام افرادی که این بحران اقتصاد جهانی را ایجاد کرده‌اند بررسی می‌کنند.

کد خبر 1096216

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha