۲۶ خرداد ۱۳۸۹، ۸:۱۱

رعایت بنیانهای اخلاقی مهمترین اصل تدریس است

رعایت بنیانهای اخلاقی مهمترین اصل تدریس است

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر اینکه رعایت بنیانهای اخلاقی مهمترین اصل تدریس است، گفت: اساتید باید مراقب باشند مطلبی که حاصل تلاش فکری دیگران است را به خود منسوب نکنند.

دکتر قاسم پورحسن در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه آیا یک مدرس می‌تواند مواضع شخصی خود را در کلاس مطرح کند یا اینکه در راستای مخفی نگه داشتن آن تلاش کند، گفت: سه مطلب اساسی در این مورد وجود دارد مسئله اول این است که هر استادی باید ابتدا دیدگاهها و نظرات رایج را به عنوان نظریات قابل پژوهش به دانشجویان اعلام و به بررسی و تبیین و تنقیح آن بپردازد .

وی گفت: مسئله دوم این است که دیدگاه خود را به عنوان نظریات رقیب یا جایگزین مطرح کند نه به عنوان نظریه مسلط که سایر دیدگاهها را کنار بزند و ابرازبکند که این دیدگاه به عنوان دیدگاه اصلی مطرح بشود.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: نکته سوم این است که به دانشجویان روحیه پژوهشگری بدهد این روحیه پژوهشگری و القاء کردن در واقع با بیان آرای مختلف سازگار است یعنی در صدد این باشد که به دانشجویان بگوید من مجموعه ای از دیدگاهها را مطرح می‌‌کنم و دیدگاههای خود را هم می‌گویم شما باید کاوش و جستجو کنید که در میان این دیدگاهها ، دیدگاههای اساسی تر را انتخاب کنید.
 
پورحسن درباره اینکه توانمندی فکری مدرس با چه شرایطی محقق می شود نیز گفت: مهمترین شرط توانمندی علمی یک استاد که از لوازم آن مسئله به شمار می رود احاطه استاد در دیدگاههای مختلف و بر قلمرو و حوزه مسئله یک علم است . اگر استادی نتواند به درستی به تبیین سایر دیدگاهها بپردازد به بیان تاریخیِ دیدگاهها و بیان منحنی آرا و تحولات بپردازد طبیعی است که نمی تواند یک دیدگاه را به نحو صحیح علمی توصیف کند .
 
وی افزود: استاد علاوه بر اینکه نگاه تاریخی را بیان می کند که از قبال آن بتواند منحنی آرا و دیدگاهها را تشریح کند مکاتب و نحله ها و سنتهای مختلف را ذکر می کند تا بتواند به تبیین یک مسئله در درون این سنتها و مکتبها اقدام کند .
پورحسن گفت: به همین دلیل است که اگر امروز ما درباره حکمت اشراق سخن می گوییم معتقدیم پیش از سهروردی ، ابن سینا در منطق المشرقین به این امر اقدام کرده است . کشف این دیدگاه بدون نگاه تاریخی به ابن سینا بدون پیوند منطقی دیدگاه ابن سینا و سهروردی امکان پذیر نیست. اینها از لوازم مهمی است که یک استاد باید در بستر تاریخی بتواند تحولات دیدگاهها و آرا را مورد توجه قرار بدهد.
این محقق حوزه فلسفه دین در مورد اینکه چرا مبانی نظری اخلاق تدریس مورد توجه ما قرار نمی‌گیرند اظهار داشت: البته بیشتر اساتیدی که من با آنها مواجه هستم بنیانهای اخلاقی را که مهمترین اساس در حوزه تدریس است رعایت می کنند یعنی اساتید به دقت به این نکته توجه دارند که آرا را با امانتداری بسیار حفظ کنند یعنی اینگونه نباشد که چیزی که متعلق به تلاش فکری دیگران است را به خود منسوب کنند.
 
این نویسنده و مترجم در ادامه افزود: نکته مهمتر این است که شاید انتظار این باشد که وقتی اساتید به بررسی علمی مسئله ای می پردازند آن را با مسائل اجتماعی یا سیاسی یا نامرتبط به هم ربط ندهند این شاید مهمترین مسئله در حوزه تدریس ما باشد که اساتید به حوزه و قلمرو علمی یک موضوع توجه کنند و از اینکه مسائل نامرتبط را در ضمن آن مسئله مطرح کنند بپرهیزند.
 
 
کد خبر 1101435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha