۱۲ تیر ۱۳۸۹، ۱۸:۴۰

آیت الله مصباح یزدی:

جایگاه دین در نظام فردی و اجتماعی باید مشخص شود/ دانشگاه‌ ما برگرفته از غرب است

جایگاه دین در نظام فردی و اجتماعی باید مشخص شود/ دانشگاه‌ ما برگرفته از غرب است

قم - خبرگزاری مهر: رئیس مؤسسه آموزشی امام خمینی (ره) دین را یک سلسله وظایف فردی و اجتماعی برای زندگی دنیوی و اخروی عنوان کرد و گفت: جایگاه دین در زندگی انسان باید مشخص شود.

به گزارش خبرنگار مهر در قم، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی ظهر شنبه در دیدار جمعی از دانشجویان بسیجی شرکت کننده در طرح ولایت و اردوهای جهادی طی سخنانی با اشاره به اینکه نباید فراموش کنیم که مسائل فرهنگی دنیا با همدیگر مربوط است اظهار داشت: در مسائل علمی، غرب سیطره خاصی بر دانشگاه‌های ما پیدا کرد و در جنبه علمی ما خود را مدیون آنها می‌دانیم‌.

وی در ادامه با طرح این سوال که جایگاه دین در زندگی انسان کجاست؟ به تعریف دین پرداخت و ابراز داشت: دین یک سلسله وظایف فردی و اجتماعی را برای زندگی دنیوی و اخروی در بر دارد که موجبات سعادتمندی را برای انسان فراهم می‌کند.

وی در ادامه گفت: پاسخ به این سئوال که دین چه جایگاهی دارد، اصلی‌ترین مسئله‌ای است که باید به عنوان مسئله قطعی و زیربنایی نظام فکری و ارزشی ما حل شود.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه افزود: همه قائلیم که دین خوب است، امام حسین‌(ع) خوب است اما وقتی مسئله ربا را مطرح می‌کنیم می‌گویند بدون ربا و سود نمی‌توان اقتصاد را اداره کرد.

وی با اشاره به اینکه هنگامی که در عمل می‌خواهیم از دین استفاده کنیم با ابهاماتی مواجه می‌شویم ابراز کرد: بسیاری از شخصیت‌های بزرگ نیز در آن هنگام گرفتار شبهه و احیانا دچار لغزش‌هایی می‌شوند.

آیت الله مصباح با اشاره به گسترش و رشد جمعیت بیان کرد: هنگامی که جمعیت‌ها گسترش پیدا کرد و نژادها و قومیت‌ها به وجود آمد کم کم نیاز به دین رشد چشمگیری پیدا کرد. در این هنگام افرادی سعی کردند تا با تحت تأثیر قرار گرفتن وسوسه‌های شیطانی به دین سازی و تحریف در دین‌های اصلی بپردازند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه به سیر دین در اروپا اشاره کرد و گفت: در دوره نزدیک به زمان ما در اروپا، دین مسیحیت پس از مبارزه با بت پرستی پیروانی پیداکرد و پیروان آن در اروپا افزایش یافت و عده‌ای از پیروان جبهه کاتولیک با تمهیداتی که به اجرا گذاشتند برای مدتی قدرت فوق العاده‌ای کسب کردند.

آیت الله مصباح یزدی گفت: به مرور زمان ضعف کلیسا، فسادهای اخلاقی‌، مال پرستی و خرافات موجب شد مردم از آنها زده شده و دوران قدرت آنها زمان زیادی به طول نینجامد.

وی ادامه داد: همین عوامل باعث شد تا اعتقاد به مسیحیت در بین مردم کم شود اما رهبران آنها قائل بودند که اینگونه نیست بلکه اعتقاد مردم به دین کاهش پیدا کرده است.

ضعف کلیسای کاتولیک موجب شکل گیری مذهب پروتستان شد

استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه ضعف کلیسای کاتولیک موجب شکل گیری مذهب پروتستان شد بیان داشت: همین نکته باعث شد تا هر روز فرقه جدیدی از پروتستان شکل گیرد به طوری که درحال حاضر معروفترین فرقه‌های پروتستان که پیروان زیادی دارد به 500 فرقه می‌رسد.

بروکراسی و مدیریت ما برگرفته از روش‌های غربی است

وی ادامه داد: آموزش و پرورش، دانشگاه‌، بروکراسی و مدیریت ما برگرفته از روش‌های غربی است و این مسئله نیز که دین دیگر جایگاه چندانی در زندگی انسان ندارد موجش به دل‌های بسیاری به ویژه قشر خاصی سرایت کرده است.

رئیس مؤسسه امام خمینی(ره) با بیان اینکه برای پاسخ به این سئوال که ما چه احتیاجی به دین داریم چند گزینه وجود دارد گفت: یکی از گزینه‌ها این است که برخی معتقدند دوران دین گذشته است و انسان زمانی نیازمند دین بود که عقلش کامل نبود.

آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: طرفداران این نظریه قائلند که از این زمان ماهیت انسان نیز تغییر پیدا کرد و انسان که قبل از مدرنیته و تکلیف طلب بود و پس از مدرنیته حق طلب شده است‌.

وی در ادامه به یکی دیگر از نظریات اشاره کرد و بیان داشت: در نظریه دیگری این اعتقاد وجود دارد که چون انسان دارای ساحت‌های مختلفی است ارتباط با ماوراء نیز یکی از ساحت‌های آن است.

وی اضافه کرد: چون این نظریه، همان نظریه امانیسم و انسان محور است که چون برای انسان احترام قائل است برای ساحت‌های آن نیز احترام قائل شد.

آیت الله مصباح در ادامه به گزینه سوم اشاره کرد و بیان داشت: این افراد قائلند که اعتقاد به خدا صحیح است اما دارای تاریخ مصرف است که پس از گذشت این تاریخ مصرف، عقل جای دین را خواهد گرفت. در نظریه سوم برای دین ثبات قائل هستند اما فهم از دین را متغیر دانسته و می‌گویند در هر زمان فهم آن عصر معتبر است و باید دید که در هر زمان چه فهمی از دین وجود دارد.

کد خبر 1111391

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha