۱۳ تیر ۱۳۸۹، ۱۶:۴۴

کامور بخشایش:

دفتر ادبیات انقلاب اسلامی به ساختار گفتار راویان وفادار است

دفتر ادبیات انقلاب اسلامی به ساختار گفتار راویان وفادار است

کامور بخشایش عنوان کرد: در تدوین و نگارش مجموعه "خاطرات سید کاظم اکرمی" سعی شده گفتار راوی با کمترین تغییر روایت شود که این نگاه از شیوه‌های اساسی و اصلی تدوین خاطرات شفاهی در دفتر ادبیات انقلاب است.

به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری که یکی از مراکز اصلی و فعال در انتشار خاطرات مبارزان سیاسی پیش از انقلاب اسلامی به شمار می رود به تازگی خاطرات سید کاظم اکرمی را تدوین و منتشر کرده است به همین مناسبت گفتگویی با کامور بخشایش یکی از تدوینگران این کتاب انجام گرفته که می‌خوانید.
    
مختصری درباره کتاب "خاطرات سید کاظم اکرمی" توضیح دهید.

خاطرات سید کاظم اکرمی از جدیدترین مجموعه خاطرات تدوین شده در دفتر ادبیات انقلاب اسلامی است و از این جنبه که خاطرات این فعال و مبارز سیاسی سالهای دوران نهضت تا چند سال پس از پیروزی انقلاب را نیز در بر گرفته شاید بتوان گفت با شیوه‌ای متفاوت انجام شده است چراکه روال تدوین خاطرات در دفتر ادبیات بدین شکل است که روایت راویان تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی پیش می‌آید اما در خاطرات سید کاظم اکرمی فعالیتهای وی در سالهای پس از پیروزی هم ذکر شده است.

 در جمع آوری و نگارش این کتاب چه نهادها و یا افرادی شما را یاری کردند؟

کتاب "خاطرات سید کاظم اکرمی" سی و نهمین کتاب از مجموعه خاطراتی است که در دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری منتشر شده و در انتشار آن حوزه هنری استان همدان نیز مشارکت داشته است. این اثر را بنده و  مسعود کرمیان با همکاری هم تدوین کرده‌ایم.
 
درباره شخصیت این مبارز و فعالیتهای سیاسی ایشان هم کمی توضیح دهید.

اکرمی از فعالان و مبارزان سیاسی سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی است که همگام و همراه با دیگر مبارزان اقدامات موثری در دوران مبارزه داشته و به جهت همین فعالیتهای سیاسی 52 ماه زندان و شکنجه را تحمل کرده است.

سید کاظم متولد 1319 همدان است که پس از دریافت دیپلم و تحصیل در دانشسرا شغل معلمی را برگزید و در دبیرستانهای همدان مشغول تدریس شد. وی از سال 1342 با نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی، همگام و همراه شد و در اثر ارتباط با سران مبارزه فعالیتها و مبارزات سیاسی خود را آغاز کرد. در اثر همین فعالیتها سال 1351 توسط ساواک دستگیر و مدت 52 ماه در زندانهای همدان، سنندج و تهران محبوس شد.
 
پس از انقلاب چطور؟
 
سید کاظم پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایندگی از سوی مردم همدان برای تدوین قانون اساسی وارد اولین مجلس خبرگان شد. پس از چندی با حکم شهید رجایی مدیر کل آموزش و پرورش استان همدان شده و در سال 1360 به عنوان نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ همدان به مجلس شورای اسلامی راه یافت.

وی در سال 1363 وزارت آموزش و پرورش را بر عهده گرفت و طرح تغییر بنیادی نظام آموزش و پرورش را اجرا کرد. او در 1368 دکتری علوم تربیتی خود را از دانشگاه تربیت معلم دریافت کرد و به تدریس در آن دانشگاه مشغول شد و مدتی نیز ریاست همان دانشگاه را بر عهده گرفت. اکرمی استاد چند دانشگاه است و در کنار آن به فعالیتهای تحقیقی و پژوهشی می‌پردازد و در حال حاضر نیز ریاست مجتمع آموزش عالی ارشاد دماوند را عهده دار است.
 
شیوه تدوین کتاب به چه صورت بوده است؟
 
شیوه تدوین کتاب و نگارش آن نیز همانند دیگر آثار دفتر ادبیات انقلاب اسلامی است و در آن سعی شده تا حد ممکن ساختار گفتار راوی تغییر نکند و در عین حال که متن به زبان نوشتاری تبدیل شده روانی و شیوایی جملات نیز مد نظر تدوینگران بوده است.
 
به عبارت دیگر در این اثر سعی شده ادبیات و لحن گفتاری راوی با کمترین تغییر روایت شود که این نگاه از  شیوه‌های اساسی و اصلی تدوین خاطرات شفاهی در دفتر ادبیات انقلاب است.
 
در نگارش خاطرات این مبارز مشکلاتی سر راهتان نبود؟
 
اگر ذهن اکرمی یاری می کرد و خاطرات همین 52 ماه زندان روایت می شد ما با یک مجموعه پرحجم روبه رو می شدیم اما متاسفانه گذر زمان سبب شده ایشان بسیاری از خاطرات آن دوره را که در واقع تاریخ انقلاب اسلامی به شمار می رود به فراموشی بسپارد و جزئیات را به یاد نیاورد. به همین دلیل این اثر در مقایسه با دوره های پرفراز و نشیب فعالیتهای سیاسی ایشان کم حجم جلوه می‌کند. این مشکلی بود که نمی شد حل کرد و خاطرات ایشان از دوران نهضت به اندازه ای اندک بود که مجبور شدیم بخشی از خاطرات و فعالیتهای ایشان از سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی را نیز به مجموعه اضافه کنیم تا کتاب خاطرات ایشان بیش از حد متعارف کم حجم نباشد. در هر حال به نظر من این اثر بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی به شمار می رود و به یقین می تواند در روشن کردن برخی زوایای پنهان تاریخ معاصر موثر باشد و با توجه به اینکه بسیاری از مبارزات ایشان در همدان اتفاق افتاده این کتاب می تواند تاریخ مبارزات آن خطه از کشورمان را البته از نگاه و زاویه دید سید کاظم اکرمی تبیین کند.

 
کد خبر 1111986

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha