به گزارش خبرگزاری مهر از تبریز، تراب محمدی با اشاره به میراث معنوی در استان آذربایجان شرقی گفت: در نظر داریم امسال منظومه حیدر بابای شهریار را به ثبت ملی برسانیم.
وی اظهار داشت: منظومه «حیدر بابا سلام» در سال 1322 منتشر شد و از لحظه نشر مورد استقبال عموم آذریهای ایران قرار گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی تصریح کرد: اشعار پاک و صمیمی این شاعر در تمامی محافل و مجالس مورد توجه قرار گرفت.
وی یادآور شد: بسیاری از ادیبان معتقد هستند منظومه حیدربابایه سلام شهریار عظیم ترین اثر ادبی وی است.
محمدی ادامه داد: این شاهکار ادبی که به زبان شفاهی مردم آذربایجان نوشته شده است، سرشار از موسیقی دلنشین و هارمونی مشهود جریان زندگی طبیعی و ساده روستاییان در بخشی از کوهستانهای دل افزای خطه آذربایجان است.
سید محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به "شهریار" شاعر ایرانی بود که شعرهایی به زبانهای فارسی و ترکی آذربایجانی دارد، از شعرهای معروف او میتوان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» به فارسی و «حیدر بابایه سلام» (به معنی سلام بر حیدربابا) به ترکی آذربایجانی اشاره کرد.
هنر بزرگ «شهریار» گذشته از استادی در سرودن غزل، قصیده، مثنوی، قطعه و... در چهار مورد است، به عنوان نمونه مناجات «علی ای همای رحمت » در ابداع تابلوهای رنگین و توصیف دقیق شاعرانه از قبیل تخت جمشید، در استخدام استادانه زبان و مصطلاحات و تعبیرات عامیانه و زبان محاوره در شعر نظیر شاهکار آذربایجانی «حیدر بابایه سلام» و چهارم در ابداع و آفرینش آثار عاطفی بسیار عمیق مانند «وای مادرم» و قطعه حیدر بابا.
قطعه «حیدر بابایه سلام» یا « سلام بر حیدر بابا » از معروفترین آثار شهریار است و هیچ یک از دیگر آثار اعم از غزلیات، قصائد، قطعات و تابلوی استاد به تنهایی این حد شهرت و قبول عام نیافته است.
نخستین شعر شهریار در سن چهار سالگی به زبان مادری شاعر سروده شده است و دیوان نسبتا کامل وی با مقدمه ملکالشعرای بهار در سال 1310 شمسی به چاپ رسیده است.
استاد «شهریار» در طول حیات پربارش با سرودن دهها غزل، قصیده، قطعه و مثنوی به زبانهای فارسی و آذری درخششی نوین در ادبیات معاصر این مرز و بوم ایجاد کرد.
منظومه ترکی «حیدر بابایه سلام» اثر بینظیر این شاعر بزرگ به عنوان یک شاهکار ادبی مورد توجه ادب دوستان قرار گرفته و تاکنون به بیش از 90 زبان زنده دنیا ترجمه شده است.
روز وفات این شاعر در ایران روز ملی شعر نامگذاری شده است.
نظر شما