به گزارش خبرنگار مهر در دماوند، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اجتماعی، روستا و روستایی در ردیف نخستین نیرویهای حافظ فرهنگ و خط مقدم مقابله با بی فرهنگیهای غربی و شرقی محسوب می شود اما می بایست به این فرهنگسرای پرارزش و مردمان نجیب ساکن در آن اهمیتی ویژه قائل بود تا مناطق مذکور به سبب فقدان خدمات مناسب، تهی از جمعیت نگردد.
یکی از روستاهای قوی به لحاظ توانمندیهای فرهنگی، مذهبی و گردشگری اما ضعیف از نظر داشتن امکانات مناسب، روستای "رود افشان" دماوند است که نام این روستا همزمان، غاری معروف و توریستی را با همین نام در اذهان گردشگران تداعی می کند اما متاسفانه گویی سودی از وجود این جلوه بارز اکوتوریسمی متوجه روستای رودافشان نمی شود.
روستای 100 خانواری رودافشان در 50 کیلومتری دماوند، 100 کیلومتری پایتخت، همسایگی روستای "مشهد" و در مسیر رودخانه "دریچاهی" قرار گرفته است.
داشتن باغهای میوه، طبیعتی زیبا، مردمانی نجیب و داشته هایی مانند غار زیبای رود افشان از مزیتهای برتر این روستا محسوب می گردد اما معضلاتی در نوع خود جالب گریبانگیر رودافشانیان شده است.
نسبتهای بسیاری به دوره امروزی زندگی بشر داده می شود. عصر صنعت، دوران فن آوری و دنیای پژوهش اما یکی از عناوین دنیای پیشرفته امروز، عصر ارتباطات است که به آرزوی بشر در راستای ایجاد دهکده جهانی از طرقی متعدد نظیر رایانه، اینترنت، خبرگزاریها، رسانه های گروهی، تلفن همراه و ... جامع عمل پوشانده است.
فقدان تلفن ثابت و همراه در 100 کیلومتری پایتخت
اما نکته جالب در 100 کیلومتری پایتخت ایران، شهرستان دماوند و روستای رودافشان وجود منطقه ای فاقد سامانه های مخابراتی برای استفاده از تلفن همراه و از آن وحشتناکتر فقدان تلفن ثابت در منازل روستایی است.
حال آنکه چندی پیش مدیر کل امور روستایی استان تهران در سخنانی از رشد 100 درصدی امکانات مخابراتی در روستاهای استان تهران سخن به میان آورده بود. این کاستی در دور افتاده ترین مناطق کشور نیز برطرف شده اما ظاهرا مشکلات مناطق محروم نزدیک به پایتخت کمتر از سایر نقاط به چشم می آید.
یک جوان اهل روستای رودافشان در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون معضلات روستای خود گفت: رودافشان روستای زیبایی است اما این دیدگاه تنها مختص گروههای توریستی یک روزه است و با کمی دقت، کنکاش و درد و دل با مردم مشکلاتی عدیده خود را عیان می سازند.
وی ادامه داد: ضعف اصلی رودافشان معضل فقدان سامانه های ارتباطی مختلف در عصر ارتباطات است که برخی بکار بردن واژه کمبود را پیرامون مشکل مذکور به کار می بندند اما استفاده از نبود بسیار مناسب تر خواهد بود چراکه در رودافشان هیچگونه ارتباط نوینی با بیرون روستا وجود ندارد.
افزایش خسارات ناشی از زلزله در پی کمبود سامانه های ارتباطی
این جوان با اشاره به زلزله خیز بودن روستای رودافشان افزود: شمال شرق استان تهران، شهرستان دماوند و روستای رودافشان از جمله مناطق مستعد جهت بروز زمین لرزه های مخرب هستند.
وی بیان داشت: چندی پیش مناطق مختلف شهرستان فیروزکوه که در نزدیکی روستای رودافشان واقع شده لرزه ای دلهره آور را به خود دید که شاید با کمی افزایش پهنه های لرزه ای در مناطق یاد شده این رخداد طبیعی می توانست دامنگیر روستای ما نیز شود.
این جوان ادامه داد: البته این سناریو از احتمالات است اما شما تصور کنید زلزله روستایی را لرزانده، خرابیهایی به بار آورده، کمکهای اولیه تا حدی توسط بازماندگان به انجام رسیده و حال قصد یاری از مناطق اطراف را دارید. مشکل در این مقطع حساس خود را نشان می دهد، ارتباط روستای رودافشان با مناطق اطراف قطع بوده و تلفن ثابت حاصل سالها تلاش الکساندر گراهامبل فقید در سال 1874 میلادی در روستای قرن بیست و یکم در نزدیکی پایتخت ایران یافت نمی شود که بتوان از طریق آن درخواست یاری کرد.
گل آلودی شبکه های آبرسانی در هنگام بارش باران
بانویی خانه داری نیز با گلایه از کیفیت آب شرب این روستا افزود: به جهت رحمت خداوند و تلاش مسئولان، مردم روستای رودافشان از کمبود آب شرب رنج نمی برند.
وی ادامه داد: اما مشکل در کیفیت این ماده حیاتی است زیرا مخزن ذخیره آب روستا دچار شکستگی شده و همین عامل گلاآلود شدن آب شبکه را در حین بارش باران موجب می شود.
این بانو نیز نبود تلفن در منازل را یک کاستی بزرگ دانست و با لحنی طنزآمیز بیان داشت: هر گاه قصد فرستادن پیام به خویشاوندان در سایر نقاط را دارم فرزندام به شوخی راههای مورد استفاده سرخپوستان آمریکایی مانند راه انداختن آتش و استفاده از دود را به من پیشنهاد می دهند.
گاوین بندی ضرورت روستایی سیلاب خیز
گاوین بندی روستا برای مقابله سیلابهای فصلی از دیگر کاستیهایی بود که باغداری از اهالی رودافشان بدان اشاره کرد و گفت: یکی از کاربریهای اصلی روستای رودافشان کشاورزی است.
این کشاورز زحمتکش ادامه داد: بدلیل وجود باغات و زمینهای کشاورزی از سویی و استقرار روستا در میان کوههای مرتفع از طرفی دیگر همواره رودافشان خطر هجوم سیلابهای مخرب فصلی را در کمین خود می بیند.
وی ادامه داد: اما می توان با ایجاد سامانه های هدایتگر و پیشگیرانه ای نظیر طرحهای گاویون بندی تا حد بسیاری از نگرانی اهالی اغلب کشاورز این روستای سرسبز کاست.
نیاز به عزمی جهادی برای رفع معضلات رودافشان
بخشدار بخش مرکزی شهرستان دماوند در گفتگویی با خبرنگار مهر پیرامون معضلات روستای رودافشان خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات روستای رودافشان فقدان شورای اسلامی روستا است که میدواریم مقدمات تشکیل این نهاد مهم در آینده ای نه چندان دور فراهم آید.
موسی بهرامی ادامه داد: روستای رودافشان علاوه بر نبود شورا از چند معضل ستاره دار و عمده دیگر نیز رنج می برد که رفع آنها نیازمند مشارکت جهادگونه مسئولان دیگر ادارات دولتی شهرستان دماوند است.
این مسئول با اشاره به کاستیهای روستای رودافشان اظهار داشت: نخستین و اصلی ترین معضل روستاییان نجیب رودافشان فقدان تلفن ثابت در منازل مسکونی است که این امر در مواقع اضطراری بیشتر خود را نمایان می سازد.
وی بیان داشت: نه تنها تلفن ثابت بلکه روستای رودافشان از ضعف مفرطی پیرامون فقدان سامانه های مناسب مخابراتی رنج می برد که این مهم آنتن دهی تلفنهای همراه را نیز غیر ممکن ساخته است.
گلاآلود شدن شبکه های آبرسانی از دیگر معضلات رودافشان بود که بهرامی بدان اشاره کرد و افزود: متاسفانه مخزن آب این روستا دچار تخریبی جدی شده که این آسیب دیدگی، گلاآلود شدن آب داخل شبکه آبرسانی به خانه های مسکونی را در پی داشته است.
بخشدار بخش مرکزی شهرستان دماوند در خصوص طرح گاوین بندی عنوان کرد: به جهت استقرار رودافشان در دامنه های کوههای مرتفع، طرح گاوین بندی از ضروریات این روستای محسوب می شود که امیدوار هستم این کاستی و سایر معضلات مذکور با همت مسئولین از تمامی مناطق روستایی شهرستان دماوند برطرف شود.
به هر روی به نظر می رسد معضل بارز و ستاره دار روستای رودافشان فقدان تلفن ثابت در منازل مسکونی است چرا که بروز حوادث در مناطق مختلف زلزله خیز دماوند هر آن استعداد شکل گیری را دارند و فقدان سامانه های ارتباطی در حین این رویدادهای طبیعی و عدم کمک رسانی به موقع می تواند خساراتی جبران ناپذیر را به دنبال داشته باشد.
شهرستان دماوند با مساحتی حدود ۱۸۸ هزار هکتار در محدوده شهرستانهای فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است و بر طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵مرکز ملی آمار ایران تعداد 27 هزار و 418 خانوار شامل 96 هزار و 860 نفر در این شهرستان سکونت دارند و روستای رودافشان در بخش مرکزی دماوند واقع شده است.
نظر شما